Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Profielen On Tour bij RMI: Over een oud protest en een oude vereniging

Gepubliceerd: 23 May 2024 • Leestijd: 2 minuten en 56 seconden • Nieuws

Dag 2 van onze On Tour bij het Rotterdam Mainport Institute (RMI). Er worden oude herinneringen opgehaald, we bezoeken dé studievereniging van de HR en ja, over roltrappen raken we niet uitgepraat.

Toen twee redactieleden zich dinsdag vanaf de negende verdieping via de roltrappen – en rustig meelopend – naar beneden verplaatsten, klokten ze een tijd van drie minuten. Dat terwijl een student het eerder over tien minuten had, en een ander over een minuut per verdieping. Zouden ze het hebben overdreven? ‘Drie minuten’, werd er vandaag gezegd. En: ‘In zeven minuten van 0 naar 12!’

Het roltrapgedrag blijkt te verschillen; de een rent, de ander loopt mee en sommigen blijven stilstaan en op hun telefoon kijken. Passeren is dan lastig, of op z’n minst oncomfortabel. Een student logistics engineering probeert de tijd te nemen voor de roltrap, vertelt ze. ‘Ik zit op de dertiende, ik trek er tien minuten voor uit. Als ik te laat ben bid ik dat de lift open is.’ Ze probeert bovendien de tijd op de roltrap nuttig te gebruiken. ‘Soms doe ik stabilisatie-oefeningen voor mijn enkels, of ik lees het nieuws.’

Een studievereniging van 55 jaar

We gaan naar de tiende verdieping. Daar zit een ietwat rommelig maar gezellig ingericht kantoortje, de thuisbasis van UNFC, waarschijnlijk de meest actieve en zeker de oudste studievereniging van de HR. De vereniging van de opleiding maritieme techniek bestaat 55 jaar en heeft vier bestuursleden, die wekelijks naar eigen zeggen meer dan 25 uur met de vereniging bezig zijn.

In een café in de stad is er een maandelijkse borrel maar – met lezingen, een symposium en excursies – ligt het zwaartepunt bij serieuze activiteiten. ‘Wij zijn echt wel serieus’, zegt voorzitter Luc van Nobelen. Bestuurslid zijn is vooral ook ‘leerzaam en leuk’, vult Stijn Stommen aan. ‘Omdat je als organisator van excursies in contact komt met het bedrijfsleven, heb je daar je contactpersoon en heb je een streepje voor. Luc: ‘We krijgen nu al verzoeken om ergens te komen werken.’

Luc, Job en Stijn (v.l.n.r.) van het UNFC-bestuur in de verenigingsruimte
Luc, Job en Stijn (v.l.n.r.) van het UNFC-bestuur in de verenigingsruimte

Nu zijn de bestuursleden echter vooral aan het besturen en nog een beetje aan het studeren. En ze doen uiteraard ook zelf mee aan de activiteiten die ze organiseren. Stijn vertelt over de jaarlijkse 70 kilometer lange zeiltocht in Friesland met zogenoemde Polyvalken. Daarnaast is er de skireis, het introductiekamp voor eerstejaars en het kerstgala voor het hele instituut.

Secretaris Job Minderman: ‘En als bestuurslid bouw je met elkaar ook iets op. Dat is mooi.’ Leden van de vereniging kunnen natuurlijk meedoen aan de activiteiten en er is voor hen… koffie! Job: ‘Wij zetten elke dag koffie. Voor iedereen van de opleiding is dat gratis!’

Eilandjescultuur? Ik herken het niet

Vier verdiepingen hoger dan maritieme techniek zit logistics management (LM), de opleiding die deze week bezoek kreeg van de visitatiecommissie. ‘Het advies is positief’, reageert een docent. Dat is mooi want het ging een kleine twee jaar geleden niet zo goed met de opleiding. Een onderzoeksrapport had het over het ontbreken van teamgevoel, eilandjescultuur en van medewerkers die zich niet gehoord voelden.

Inmiddels heeft er een verbeterslag plaatsgevonden. ‘Eilandjescultuur? Ik ken het rapport, maar herken er niks van als ik naar de huidige situatie kijk’, reageert een docent die nog niet zo lang bij LM werkt. ‘Bij de visitatie die we net achter de rug hebben merkte je dat het team heel goed samenwerkt, iedereen levert zijn bijdrage.’

Protest tegen de langstudeerboete … dertien jaar terug

Terug naar onze ‘stand’ op de negende verdieping waar Samantha Hoogerwaard, docent bij de master shipping & transport, even komt buurten en herinneringen ophalen aan dertien jaar geleden toen ze – heel klein – op de foto stond in Profielen Magazine (zie de foto hieronder, en op bladzijde 11 van deze pdf).

Samantha ging destijd met een groep docenten en studenten naar het Malieveld om te demonstreren tegen de kabinetsplannen. De schrijver van het artikel van nu ging destijds mee om verslag te doen. ‘Grappig’ genoeg werd er toen geprotesteerd tegen onder andere de invoering van de langstudeerboete. Hoe actueel wil je het hebben … Van het protest van toen herinneren Hoogerwaard en de schrijver van het artikel zich allebei de student die de hele middag op allerlei momenten ‘Tegen!’ riep.

Het artikel van 13 jaar geleden over het protest op het Malieveld

Tekst en foto: Jos van Nierop

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top