Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Liveblog: Sit-in en teach-in HR for Palestine op Museumpark

Gepubliceerd: 31 May 2024 • Leestijd: 4 minuten en 56 seconden • Nieuws

Op vrijdag 31 mei is er een aangekondigde sit-in en teach-in van HR for Palestine in de kantine van locatie Museumpark. Profielen doet in dit liveblog verslag.

4 juni: ‘Demonstranten kunnen afspraak maken met cvb’

Afgelopen vrijdag riep een van de actievoerders het ‘disrespectful‘ te vinden dat niemand van ‘the leadership‘ even naar beneden was gekomen om zich tot de activisten te richten. In een reactie laat collegevoorzitter Sarah Wilton-Wels vandaag desgevraagd weten dat er vrijdag ‘terplekke door een van de woordvoerders namens het cvb met de demonstranten kort is gesproken’. In dat gesprek is toegelicht dat als de demonstranten met het cvb in gesprek willen, dat dat kan. ‘Daarvoor geldt het gebruik om dat vooraf aan te vragen, dat was niet gebeurd’.

Het cvb is verder, vertelt Wilton-Wels, ‘nog altijd met de initiatiefnemers van de petitie in gesprek over hoe we met elkaar als hogeschoolgemeenschap de dialoog gaan voeren hierover. We willen dat met elkaar goed doen en zullen hier binnenkort meer informatie over delen.’

17.00 (31-5-2024) Cvb: ‘Elkaar steeds beter gaan begrijpen’

Op intranet-site Hint zegt het college van bestuur terug te kijken ‘op een dag waarin studenten en medewerkers hun mening en perspectief hebben kunnen uiten én het onderwijs en onderzoek op een veilige manier door kon gaan’. En: ‘De hogeschool heeft, en blijft, aandacht hebben voor het elkaar steeds beter gaan begrijpen. Luisteren hierbij is de sleutel tot het nader tot elkaar komen.’

14.30 Na optocht door de school is actie beëindigd

De lezingen en vragenrondes zijn afgelopen en sommige activisten zijn vertrokken. De overgebleven activisten verzamelen zich voor een ronde door de school. ‘Disclose, divest … ‘ scanderen ze, als ze richting de laagbouw lopen, vergezeld door ongeveer evenveel beveiligingsmensen. In de bestuursvleugel blijft het rustig.

Daarna verzamelen ze zich in de kantine, voor een moment stilte. De organisator besluit de bijeenkomst met het statement dat dit het begin is van de acties, niet het einde, en dat ze door zullen gaan. De aanwezigen worden opgeroepen zich bij het kampement op de Erasmus Universiteit te voegen.

De activisten praten nog wat na en verspreiden zich, de actie is ten einde.

13.30 Teach-in gaat verder

De teach-in gaat verder met een lezing van docent internationaal recht Amira, die er bij gaat zitten en de aanwezige studenten uitlegt waarom het verbreken van banden wel nuttig is. Ze wijst op ‘the power of knowledge’. De zittende groep luistert aandachtig en af en toe voegt zich nog iemand aan de groep toe, of blijft er een bezoeker van de kantine even staan luisteren. De agenten in de hoek genieten van hun koffie.

Daarna is het woord aan een jonge vrouw, die zegt te spreken namens een Joodse anti-zionistische organisatie. Ze woont in Nederland en is van Portugees-Joodse afkomst. Ze haalt onder meer aan dat het opmerkelijk is dat er wordt gedaan alsof anti-semitisme nu opeens opkomt en de schuld is van studentendemonstraties, terwijl het bijvoorbeeld rond voetbalclub Ajax gemeengoed is om ‘Joden’ te roepen, en niemand daarvan wakker ligt.

Vervolgens is de microfoon voor een jongeman van Palestijnse afkomst die vertelt over zijn contacten in het oorlogsgebied en erop wijst hoe de universiteiten in Gaza worden verwoest.

13.20 ‘Disclose, divest

Na de sprekers en de gedichten roept de groep van ongeveer 50 zittende activisten samen slogans zoals ‘disclose, divest, we will not stop we will not rest‘, en ‘hey hey, ho ho, the occupiers have to go‘ en ‘From the river to the sea, Palestine will be free‘.

Daarna roept de activistenleider wie er de microfoon over wil nemen. Een vrouw uit de groep kondigt aan dat ze wel wil zingen. Applaus. Voor ze begint wil ze nog even opmerken dat ze het ‘disrespectful‘ vindt dat niemand van ‘the leadership‘ even naar beneden is gekomen om zich tot de activisten te richten.

Daarna wordt er gezongen, ze krijgt de activisten al snel mee. Een activist die een trommel mee heeft valt in. ‘From Rotterdam to Palestine, occupation is a crime‘, neemt de student die de leiding heeft het later weer over, de zittende activisten vallen hem bij.

12.55 Teach-in

De demonstranten zijn op de grond gaan zitten. Tegen 13.00 uur start de teach-in. De aanvoerder van de groep activisten legt uit dat de actie is gericht op het verbreken van de banden met Israëlische instellingen. ‘Dit is geen conflict, dit is een genocide’, zegt hij. Applaus klinkt vanuit de zittende groep maar ook vanuit de bankjes waar mensen hun lunch eten.

De eisen die hij noemt zijn openheid over de banden van de hogeschool met Israëlische instellingen, en vervolgens het verbreken van de banden met deze instituten. En, besluit hij, we vragen de hogeschool in de toekomst samen te werken met Palestijnen.

Hij verwijst naar de ingezonden brief van Ton Hulsker die gisteren op Profielen verscheen, waarin hij stelt dat je een oordeel niet kunt baseren op zaken die je hier vanuit je comfortabele stoel niet kunt verifiëren. ‘Shame on you‘, is de reactie van de demonstranten. Hoeveel bewijs heb je nodig, willen de activisten maar zeggen.

Tot slot worden de namen en leeftijden opgelezen van de slachtoffers van het Israëlische bombardement op Rafah van zondagavond. Daarna is het de beurt aan een Engelstalige activist die het verhaal in het Engels vertelt. ‘The best time is now’, roept zij op om in actie te komen. ‘Educate others, educate yourself.’ ‘The students united, will never be defeated‘ klinkt het.

Daarna wordt een gedicht – ‘Als ik moet sterven‘ – voorgelezen in het Engels, Arabisch en Nederlands.

12.25 Flyers en spandoeken

Tegen half een komt een klein groepje activisten binnen en heeft een kort overlegje met de agenten.

Ondertussen gaat het leven gewoon door in de kantine, groepjes etende mensen kijken nieuwsgierig of verwonderd naar de demonstranten die inmiddels een spandoek hebben ontrold. Als een van de activisten flyers verspreid met de titel ‘How the HR is complicit with genocide’ valt het kwartje … ‘ooh ja er was een demonstratie’. Inmiddels hangen ook de eerste spandoeken van ‘Students against genocide’ aan de balustrade. Een van de activisten kondigt met een megafoon de teach-in aan.

Het leidt tot gesprekken tussen studenten en collega’s aan de tafel. ‘Ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurt, er worden oorlogsmisdaden gepleegd, verschrikkelijk, maar een oplossing gaat er niet komen.’ ‘Je kunt demonstreren wat je wilt, maar het gaat niet stoppen.’ ‘Daar gaat het ook niet om, het gaat erom dat de HR de banden verbreekt.’ In elk geval maakt de demonstratie de tongen los.

12.15 Rustig

Het is nog rustig, in de kantine van Museumpark. De aangekondigde sit-in en teach-in van de club die zich HR for Palestine noemt, staat op het punt van beginnen. Aan de rand zitten drie agenten ontspannen te praten met veiligheidsman Paul Goossens van de hogeschool.

De politie is ingeschakeld om te voorkomen dat mensen het vreedzame karakter van de bijeenkomst verstoren, een situatie waar zowel de HR als de demonstranten vermoedelijk niet op zitten te wachten. De sit-in was begin deze week aangekondigd, maar vanochtend vroeg is de locatie pas bekendgemaakt.

Het midden van de kantine is ervoor leeggeruimd in opdracht van het cvb, dat eerder via Hint meldde dat vreedzame demonstraties moeten kunnen.

De kantine ziet eruit alsof er elk moment een dansfeest kan losbarsten. Dat is echter niet wat er op de planning staat.

Tekst: Edith van Gameren
Foto’s: Levien Willemse, Edith van Gameren

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Liveblog: Sit-in en teach-in HR for Palestine op Museumpark

  1. Goed om te zien dat deze organisatoren van ‘HR for Palestine’ niet zo radicaal en agressief zijn.. Goed om dialoog te zien.

  2. Heel apart om te zien dat er gewapende agenten aanwezig zijn maar al met al geslaagd protest

  3. @Harun: de politie is altijd bewapend…. Verder weten we allemaal dat er bij de UvA het een en ander vernield is tijdens een ‘demonstratie’ niet heel gek dat er een agent aanwezig is om de veiligheid te bewaken..

  4. Afgelopen donderdag stelde ik via een opinie stuk op profielen een vraag en op vrijdag kreeg ik het antwoord. Dank daarvoor.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top