Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten in de cmr pleiten voor versnelde routes en meer startmomenten

Gepubliceerd: 11 June 2024 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Nieuws

Hoe kunnen opleidingen flexibeler worden? Welke versnelde routes zijn mogelijk? Simone van der Hoek, student verpleegkunde en lid van de centrale medezeggenschapsraad (cmr), pleitte er gisteren in de vergadering voor om dat binnen de instituten te onderzoeken.

‘Zelf ben ik 24 maar kon ik bijvoorbeeld niet in februari beginnen met de opleiding’, vertelt Simone. Slechts bij enkele opleidingen, waaronder bijvoorbeeld informatica en de deeltijdpabo, is het mogelijk om in februari te starten. ‘Waarom kan dat niet bij verpleegkunde, ook gezien de vraag naar verpleegkundigen op de arbeidsmarkt?’, wil het cmr-lid graag weten.

‘Studenten willen soms meer studentsucces’

‘Als studenten van de cmr vinden we het erg belangrijk dat er onderwijs op maat is’, aldus Simone die ook namens andere studentleden spreekt. ‘Wij zien dat studenten soms meer studentsucces willen, met onder andere versnelde trajecten en meerdere inschrijfmomenten.’

‘Versneld onderwijs trekt ook meer vwo’ers’, voegde cmr-voorzitter Eugenia Codina Miro er nog aan toe.

Wijnand van den Brink van het college van bestuur vroeg zich hardop af hoe het pleidooi – hij noemde het ‘een mooie oproep’ – voor deze vormen van flexibel onderwijs een plek kan worden gegeven in de Strategische Agenda van de HR. Daarbij verwees hij naar het motto ‘leven lang ontwikkelen’. Van den Brink: ‘Maar wij zijn niet de hbo-instelling die heel erg met flexibilisering bezig is’.

Collegevoorzitter Sarah Wilton-Wels voegde eraan toe dat ‘een grote variëteit aan maatwerk te complex is’, maar als bepaalde versnelde trajecten of februari-inschrijvingen ‘organiseerbaar, betaalbaar, doceerbaar en studeerbaar’ zijn, zouden die een plek moeten krijgen.

8 miljoen minder vanwege verwacht studentenaantal

Simone van der Hoek voerde haar pleidooi tijdens de bespreking van de Kaderbrief 2025, het document dat vooruitblikt op de begroting van dat jaar. Vooralsnog is het financiële vooruitzicht voor 2025 niet positief, mede door de 8 miljoen euro die de HR minder van het rijk gaat ontvangen op basis van de zogenoemde referentieraming (de verwachte ontwikkeling van het aantal studenten).

In de Kaderbrief vraagt het cvb aan iedereen in de organisatie om dit jaar de begroting niet te overschrijden. ‘Dit om een grotere druk op het onttrekken van middelen aan ons eigen vermogen te beperken.’

Cmr en cvb bespraken de Kaderbrief gisteren voorafgaand aan de vergadering van 1 juli aanstaande, waarin de raad haar instemming er al dan niet aan kan geven.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Studenten in de cmr pleiten voor versnelde routes en meer startmomenten

  1. Super goed initiatief. Simone van der Hoek kan trots op zichzelf zijn, want de CMR is juist voor initaitieven een heel goed podium, waar in mijn ogen te weinig gebruik van wordt gemaakt. En het is ook nog eens een heel goed initiatief, want dichtgetimmerde curricula zijn DE reden dat er zoveel studievertraging is. Juist flexibel onderwijs zou moeten voorkomen dat studenten bijvoorbeeld een jaar vertraagd raken door het missen van 10 studiepunten, wat in een kwartaal in te halen zou moeten zijn.

    Van den Brink: ‘Maar wij zijn niet de hbo-instelling die heel erg met flexibilisering bezig is’. Dat mag dan wel zo zijn, maar dat betekent niet dat je dat niet kan ambiëren. Zeker met die opkomende langstudeerboete moet het studenten mogelijk worden gemaakt om hun studievertraging te kunnen beperken. Het tweemaal per jaar aanbieden van cursussen is hier al een goede oplossing voor. Een gemiste cursus van OP4 kun je dan in OP2 het jaar erna herkansen, en vervolgens in februari op stage! En de kosten hiervan? Laten we vooral benoemen dat de Hogeschool geen bekostiging meer krijgt voor langstudeerders, dus financiëel gezien heeft de Hogeschool ook nog eens baat bij dit initiatief.

    En tot slot de positie van de CMR leden zelf: Hoe vaak komt het voor dat studenten zelf op de maandag hun lessen moeten missen om hun werk in de CMR goed uit te kunnen oefenen? En dan afvragen waarom het animo voor de medezeggenschap zo laag is, terwijl de CMR misschien wel het belangrijkse studentenorgaan van de Hogeschool is. Ook hier is het flexibiliseren van het onderwijs belangrijk. En dat geldt ook voor topsporters die zich moeten voorbereiden op de Olympische Spelen deze zomer.

    Het zekere van het leven is dat er niets zeker is. Waarom richten wij ons onderwijs dan zo vaak zo in dat studenten eigenlijk geen week kunnen missen, zonder daar meteen gevolgen van te zien. Ik zeg weleens: “De nominale student heeft nog nooit griep gehad.” (Grappige beeldspraak, want ik studeerde dit jaar nominaal en kreeg griep, maar die viel gelukkig in de schoolvakantie. Anders had ik waarschijnlijk ook vertraging gekregen.)

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top