Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

UIT&THUIS: (Hard)lopen en pannenkoeken eten  

Gepubliceerd: 11 July 2024 • Leestijd: 2 minuten en 49 seconden • UIT&THUIS

In Rotterdam zijn veel mogelijkheden om hard te lopen. Een van de daarvan is de parkrun, een gratis 5-kilometerloop met tijdsregistratie in het Kralingse Bos. UIT-verslaggever Yoeri trok zijn hardloopschoenen aan en liep zijn 100ste parkrun op een wel heel bijzondere dag. 

Parkrun is met één evenement begonnen in oktober 2004 in Londen. Toen deden er slechts dertien lopers mee. Nu, twintig jaar later, zijn er meer dan 2000 evenementen wereldwijd, en hebben miljoenen mensen een parkrun gelopen. In het Kralingse Bos werd de eerste parkrun op 29 februari 2020 gelopen als een van de eerste van Nederland. Na twee edities lag de run meer dan een jaar stil vanwege de coronapandemie, maar op 29 juni vierde de parkrun de 150e editie. 

Parkrun: geschikt voor iedereen

De lengte van een parkrun is 5 kilometer. Dat maakt de parkrun geschikt voor zowel beginnende als ervaren lopers. De route begint langs de waterkant van de plaszoom. Dan volg je eerst een mooie route door het bos langs kronkelende beekjes. Het keerpunt is bij de kinderboerderij. Dan loop je langs de waterkant van de Kralingse Plas terug naar de finish. De finish ligt ongeveer 100 meter van de start. 

Je wordt nooit laatste 

Belangrijke kernwaarde van parkrun is dat iedereen mee mag doen; je hoeft dus geen ervaren loper te zijn. Er is ook geen tijdslimiet, zoals dat wel bij wedstrijden is. Je mag dus ook wandelen. En ook met een rolstoel mag je gewoon de 5 kilometer van parkrun afleggen. Er is ook altijd een sluitloper aanwezig van de organisatie. Zijn taak is om als laatste te finishen. Dus als deelnemer word je nooit laatste, ongeacht je tempo. 

Jubileum: 100 keer meegedaan

Ik loop zelf al sinds de eerste editie van de Kralingse Bos parkrun mee. Inmiddels heb ik al 100 parkruns gelopen en daar hebben ze bij parkrun iets voor bedacht. Lopers die hun 25e, 50e, 10e, 25oe of 500e parkrun lopen, halen een zogenaamde ‘milestone’. Dan word je vlak voor de start nog een beetje in het zonnetje gezet. Voor kinderen telt hun 10e parkrun ook als als milestone. Op zaterdag 29 juni liep ik dus mijn 100e parkrun. En bovendien was het ook nog eens mijn verjaardag. Dubbel feest dus! 

Handig systeem 

Met een beetje haaswerk van een van Nederlands beste marathonlopers weet ik mijn ‘jubileumrun’ in 17 minuten en 43 seconden te lopen, mijn snelste tijd ooit. Maar dan komt het handige systeem van parkrun om de hoek kijken. Een vrijwilliger neemt de tijd op van elke finisher. Na de finish geeft een andere vrijwilliger je een token waarop de plaats staat die je hebt behaald. En een andere vrijwilliger scant je persoonlijke barcode en koppelt daarmee je naam aan je positie en tijd. Uiteindelijk ben ik vijfde geworden van de 144 deelnemers. 

Pannenkoeken achteraf 

Na het hardlopen gaan we altijd met een groepje naar pannenkoekenhuis De Nachtegaal. Daar bestel ik meestal mijn favoriet; pannenkoek met spek en appel. Omdat het mijn verjaardag was stonden er dit keer ook kaarsjes op mijn pannenkoek.

Bij de pannenkoek neem ik meestal een latte macchiato. En als toetje neem ik soms nog een Irish coffee. 

Waardering

Geillustreerde discobal met vijf van de vijf sterren

Al met al krijgen de parkrun en de Nachtegaal van mij 5 sterren. Er is een reden dat ik al honderd keer meegedaan heb, en de 250e keer gaat vast ook nog komen. Het is een heel sociale community waarin iedereen zichzelf kan zijn. Voor mij is het de mooiste manier om de zaterdag te beginnen. En het is ook nog eens sportief!

Prijzen: Parkrun, pannenkoek €14,95, latte macchiato €4,25, Irish Coffee: €7,50

Adres: Plaszoom, 3062 CL, Rotterdam, kralingsebos@parkrun.com

Tijd: Elke zaterdag om 9.00 uur

Toegankelijkheid/bereikbaarheid: Bereikbaar met de fiets en de auto. Parkeren kan bij de Nachtegaal (Prinses Beatrixlaan 11, 3062 CM, Rotterdam). Vanaf daar is het 7 minuten lopen. Met OV is het ongeveer 20 minuten lopen vanaf metro en tramhalte Voorschoterlaan.

Handig om te weten: Om in de uitslagen te komen is het belangrijk om eenmalig een account aan te maken en een persoonlijke barcode geprint mee te nemen naar een parkrun. Je kunt ook meedoen zonder registreren, maar dan kom je niet in de uitslagen terecht. Hoewel het parkrun heet, mag je ook in een rolstoel meedoen. Iedereen is welkom.

Tekst en foto’s: Yoeri Meulemans

Meer UIT artikelen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to UIT&THUIS: (Hard)lopen en pannenkoeken eten  

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top