Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

UIT&THUIS: Duik in het oorlogsverleden van Rotterdam 

Gepubliceerd: 26 September 2024 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • UIT&THUIS

De grauwe, regenachtige dagen zijn weer begonnen en dat betekent: tijd voor herfstige binnenactiviteiten. Bezoek Museum Rotterdam ‘40’- 45 NU en maak een reis door Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. Uit-verslaggever Halima zette haar nieuwsgierige bril op en stapte in de metro. 

Binnen een mum van tijd was ik op m’n bestemming, vanaf locatie Museumpark. Het museum staat tegenover het metrostation Coolhaven en is dus goed bereikbaar. De naam van het museum verklapt het eigenlijk al: de oorlogsjaren 1940-1945 staan centraal in de permanente tentoonstelling.

Bij binnenkomst werd ik hartelijk ontvangen door de werknemers achter de balie. Of ik studentenkorting wilde? Dat hoefden ze me geen twee keer te vragen. Normaal gesproken kost een entreeticket per volwassene tien euro, maar studenten krijgen vijf euro korting. Dat was dus mooi meegenomen.

Ik kreeg een iPad mee waarop uitleg stond over de voorwerpen die in de Tweede Wereldoorlog waren gevonden. Na een poosje te hebben rondgekeken, werd ik geroepen door een van de medewerkers met de vraag of ik bij ‘The Experience’ wilde zijn. Het klonk spannend, dus ik stemde in. Samen met de rest van de bezoekers werd ik naar een kleine zaal gebracht.

The Experience was een korte film van acht minuten over het begin van de oorlog. We kregen meteen een trigger warning over het geluid van schreeuwende, stervende mensen. We mochten onze koptelefoon afdoen als het geluid te overweldigend werd. Na deze aankondiging kreeg ik al kippenvel over mijn hele lichaam.

De film werd op de muren en op de tafel waar we aan zaten gepresenteerd. Ik werd als bezoeker op een creatieve en levendige manier de geschiedenis ingetrokken. Meer dan 800 Rotterdammers kwamen tijdens het bombardement in 1940 om het leven. Mensen die eerder een normaal leven leidden, waren er ineens niet meer. Dat besef was nogal ingrijpend.

Persoonlijk ben ik geen grote fan van geschiedenis, maar desondanks vond ik mijn bezoek aan het museum een leerzame ervaring.

Waardering: 3,5 sterren 

Locatie: Coolhaven 375, Rotterdam

Bereikbaarheid: Metrolijn D of E (richting De Akkers of Slinge) uitstappen halte Coolhaven

Prijs: Student 5 euro, eerste woensdag van de maand zelfs gratis toegang

Openingstijden: Dinsdag tot en met zondag van 11:00-17:00 uur

Tekst: Halima Tamimi
Beeld: Demian Janssen

Meer UIT artikelen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top