UIT&THUIS: Diva’s in de spotlight bij de Kunsthal
Gepubliceerd: 19 December 2024 • Leestijd: 3 minuten en 5 seconden • UIT&THUISEen stoffig museum, saaie tentoonstellingen en alleen maar 65-plussers. Als dat jouw beeld is van een museum, dan moet je echt eens een kijkje nemen bij de Kunsthal. Daar doen ze het namelijk helemaal anders! UIT&THUIS-verslaggever Daniela laat zich verrassen en inspireren bij de expo DIVA.
Een flinke dosis vrouwelijke kracht en inspirerende heldinnen, met een snufje rebelsheid: dat zijn de ingrediënten van de tentoonstelling DIVA. Past helemaal in m’n straatje, dus ik trek m’n hoge hakken aan en struin door de druilerige ochtend en het modderige Museumpark richting de Kunsthal.
Er staat geen rij en ik had mijn kaartje al online gescoord, dus na het scannen van m’n ticket loop ik eerst naar de garderobe waar ik mijn jas en tas in een kluisje opberg. De Kunsthal bestaat uit verschillende hallen en in elk van deze ruimtes is een tentoonstelling te zien. Ik doe m’n polsbandje om en loop naar Hal 1 waar DIVA is.
Geen rode loper, maar een zilverkleurige glittervloer leidt me naar het begin van DIVA. Ik word aangesproken door een meisje achter een balie die me een koptelefoon geeft. In m’n oren hoor ik muziek en filmdialogen die de expo ondersteunen. Al snel blijkt dat de audio een mooie toevoeging is aan wat ik tentoongesteld zie.
Historische context
Het eerste gedeelte van de expo gaat in op wat de term ‘diva’ betekent en de historische context ervan. Door de begeleidende teksten op de wanden van de expo, leer ik dat het in de 19e eeuw en aan het begin van de 20e eeuw helemaal niet zo vanzelfsprekend was dat vrouwen op het podium stonden. Laat staan dat ze een hoofdrol speelden in een opera- of theaterproductie of een film.
Iedereen had wel een mening over hoe zij zich als vrouw in een mannendomein presenteerden. Maar wat me in dit verhaal juist inspireert, is hoe deze diva’s hun eigen pad kozen en zich uitspraken over de positie van de vrouw in de samenleving en deze ook probeerden te verbeteren.
In deze tentoonstelling leer ik de diva’s van toen kennen door schilderijen, foto’s en posters waarop ze zijn afgebeeld. Ook hun inspirerende uitspraken en de kostuums die ze op het podium of in films droegen, zijn te zien in de Kunsthal. Zo zie je een kostuum van de iconische actrice Elizabeth Taylor uit de film Cleopatra en zie en hoor je ook een scene uit de film.
Glitters en veren
Het tweede gedeelte van DIVA is opgezet in één zaal met in het midden een podium vol legendarische outfits van onder andere Cher, Tina Turner, Miley Cyrus en Rihanna. Heel indrukwekkend! En ik ben niet de enige die dat vindt, want naast mij staat een meisje van een jaar of zeven met open mond naar de outfits met glitters en veren te kijken.
Langs de wanden worden nog meer diva’s en hun verhalen uitgelicht. Onder andere Lady Gaga, Whitney Houston en Beyoncé. Ik bekijk hun iconische looks terwijl ik door m’n koptelefoon hun grootste hits hoor.
Keuzes maken
Er zijn zoveel diva’s in dit tweede gedeelte van de expo, dat het een beetje rommelig overkomt. Alsof de makers net te veel in iets te weinig ruimte wilden proppen. Ik had best wel wat meer van sommige van deze artiesten willen zien. Zo hangen er foto’s van Lauryn Hill en Missy Elliott, maar wordt hun verhaal heel summier verteld. Jammer, maar wel begrijpelijk. Met zoveel vrouwelijke iconen moet je keuzes maken als kunstcurator.
Aan het einde van de tentoonstellingsruimte is er een DIVA-shop en een bak om m’n koptelefoon in te leveren. Ik loop door naar de andere gedeeltes van van de Kunsthal waar ook veel bijzonders te zien is, zoals de beelden van kunstenaar Thomas J. Price, een foto-expo over oud-burgemeester Ahmed Aboutaleb en tekeningen van Rotterdamse stadstekenaars.
Ik koop in de museumwinkel nog een kaartendek met inspirational quotes van bekende vrouwen en loop met een empowered gevoel de Kunsthal uit. DIVA heeft deze druilerige dag een stuk beter gemaakt!
Waardering: 4 sterren
Adres: Westzeedijk 341
Bereikbaarheid: Tram 8, halte Kievitslaan, 1 minuut lopen. Tram 7, halte Westplein, 4 minuten lopen. Metrostations Eendrachtsplein of Leuvehaven, 7 minuten lopen of Dijkzigt 10 minuten lopen.
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00.
Prijs: Volwassenen 18 euro, studenten t/m 26 jaar 10 euro, gratis met Rotterdampas.
Toegankelijkheid: Alle tentoonstellingsruimtes van de Kunsthal zijn met toegankelijk voor mensen in een rolstoel en er zijn liften aanwezig. Je mist wel een klein beetje van de experience als je doof of slechthorend bent en de koptelefoon bij DIVA niet kan gebruiken.
Tekst en foto’s: Daniela Silvestri
Meer UIT artikelen
- UIT&THUIS: Diva’s in de spotlight bij de Kunsthal
- UIT&THUIS: Go vegan or go home
- UIT&THUIS: The Bear is een serie vol chaos, wanhoop en eindeloos geschreeuw
- UIT&THUIS: Dansen op Indie-hits bij Rotown
- UIT&THUIS: Eeuwen Chinese maakcultuur in een elegant gebouw
- UIT&THUIS: Avondje pubquizzen bij De Gele Kanarie
- UIT&THUIS: Spel Hitster is een rollercoaster door de muziekjaren heen
- UIT&THUIS: Cultuur, comfort en culinair genot: een avond vol verrassingen bij Studio/K
- UIT&THUIS: Duik in het oorlogsverleden van Rotterdam
Diva’s is echt een aanrader, zeker heen gaan. Maar als je er dan toch bent is er ook een tentoonstelling van oud student (Willem de Kooning Academie) Aimee de Jongh. De tentoonstelling “StoryLines” toont het werk van Aimée de Jongh, waaronder schetsboekjes, graphic novels, digitale 2D-animaties en haar journalistieke reportages over migratie, zoals die in vluchtelingenkampen op Lesbos. Ze presenteert onder andere haar stripbewerking van “Lord of the Flies” en haar graphic novels die complexe thema’s zoals liefde op latere leeftijd en de impact van de Dust Bowl behandelen. Veel plezier in de Kunsthal