Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

UIT&THUIS: Joardy is de bijna-perfecte Youtube-avond, maar dan live

Gepubliceerd: 13 June 2024 • Leestijd: 1 minuten en 38 seconden • UIT&THUIS

Jim Deddes, beter bekend als Joardy, het Youtube-fenomeen, is op tour met een theatershow vol sketches. In plaats van achter een beeldscherm had ik het genoegen in De Joardy Show typetjes als Harco en Brian Rompoe live te aanschouwen.

Joardy op het podium in zijn blauwe trainingsjack als type 'Harco'
Bram Willems

Leken zullen Joardy vooral kennen van zijn acteursrol in Hardcore Never Dies (2024) maar de échte hardcore fans weten wel beter: in het zeshoekige brilletje, het vaalblauwe verwassen trainingspak herkennen ze meteen Harco die eindeloze opsommingen afsteekt over zijn ideale vrouw of om welke dingen hij moet huilon. Een paar video’s verder en je komt langzaam terecht in een labyrint van absurdisme; navertellen is zinloos. Daarom vroeg ik mijn date mee om het zelf met eigen ogen te zien.

Bier als katalysator

We gingen op date naar de voorstelling van Joardy in Theater de Veste in Delft. In de foyer begaven we ons verrassend genoeg tussen louter generatiegenoten; de halve TU Delft leek wel uitgerukt. Het betekende hard stromende tapkranen, terwijl de show nog moest beginnen.

Die show bestaat uit losse sketches à la Youtube, maar dan vertaald naar een offline variant, uitgevoerd door Joardy met bevriende acteur Oscar Aerts. Het is droogkloterij, internethumor over typetjes met absurdistische, eigenzinnige trekjes. Hoewel Harco’s taalvirtuositeit en zijn oog voor herkenning de show omhoog tillen, zijn niet alle sketches lekker uitgewerkt of voelen ze soms repetitief aan vanwege de droge humor.
Niettemin merk je in de zaal dat het meligheidsgehalte hoogtij viert, met bier als katalysator.

Joardy tijdens de show als type Harco in een auto
Bram Willems

De macht en kracht van social media is glashelder – Joardy heeft online krediet opgebouwd. De meligheid komt volgens mij omdat er geen duidelijke criteria voor kwaliteit te formuleren zijn voor absurdisme: onder het publiek blijft de vraag of we met de makers mee blijven gaan in hun toon, stijl of gein of dat we dit genre juist gepaster vinden op gelikte online platforms, zoals Youtube.

Humor ongrijpbaar

Op Joardy Film kon iedereen om iets anders lachen, maar in een samensmelting van verschillende sketches wordt daarmee de humor van Joardy ook ongrijpbaar (temeer voor een breed publiek). Evenals de rode draad.

Waardering: 3,5 ster

Uitgegeven per persoon: 22 euro entree voor de voorstelling; inclusief sluitdrankje (tenminste als je stoel naast de uitgang zit; wij visten achter het net). Ticketprijs kan per theater verschillen.

Datum: ‘DE JOARDY SHOW’ is te zien in het hele land tot en met juni 2025: hier vind je de speeldata.

Toegankelijkheid/bereikbaarheid: Afhankelijk van het theater.

Tekst: Menno Zwinkels
Fotografie: Bram Willems
Illustratie: Demian Janssen

Meer UIT artikelen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to UIT&THUIS: Joardy is de bijna-perfecte Youtube-avond, maar dan live

 1. Menno had het niet beter kunnen verwoorden. Het is zeker een van de grappigste dates waar ik ooit op ben geweest. 3,5 ster doet het voor mij geen recht, maar dat kan ook komen door mijn leuke gezelschap 😉

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top