Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

UIT&THUIS: Spel Hitster is een rollercoaster door de muziekjaren heen

Gepubliceerd: 10 October 2024 • Leestijd: 1 minuten en 44 seconden • UIT&THUIS

Ben je groot fan van de Top 2000 óf hoor je meer bij de categorie ‘leek’ die ook eindelijk eens wil meepraten over de Top 2000? Als dit als muziek in je oren klinkt, dan is ‘Hitster’ waarschijnlijk een spel voor jou. UIT&THUIS-verslaggever Menno behoort tot de laatste categorie en speelde dit spel een aantal keren met huisgenoten uit diezelfde categorie.

Het doel van het partyspel is simpel: je bouwt zo snel mogelijk in chronologische volgorde een tijdlijn van hitjes uit de afgelopen 100 jaar van onze rijke muziekgeschiedenis. Zodra je tijdlijn 10 hitjes (kaartjes) lang is, heb je het spel gewonnen.

Om de beurt scan je met je mobiele telefoon één van de circa 300 kaartjes met de Hitster-app, die je weer door verwijst naar Spotify, waarbij je moet raden op welke plek in de tijdlijn het nummer hoort. Verder zijn Hitster-tokens te verdienen als je de artiest en de titel raadt van het desbetreffende nummer. Die tokens kan je inzetten op de tijdlijn van de tegenstander, waar jij denkt dat de kaart moet komen.

Moeilijk te leren, makkelijk te beheersen

Hoewel deelnemers van het spel met een Top 2000 fanatisme een voorsprong hebben (vooral pop en rock), zal je naarmate je Hitster vaker speelt, dat niveau kalmpjes evenaren. Op een gegeven moment bereik je in het spel het punt dat alle kaartjes gebruikt zijn en wordt het meer een memoryspel. De nostalgie en de ‘oja’s’ van die goeie ouwe tijd zorgen er toch voor dat dat punt wegsluimert en je wil blijven spelen – immers: nostalgie is verslavend.

In tegenstelling tot de klassieke nummers is de houdbaarheidsdatum van het spel dus beperkt, maar Hitster heeft hier slim op ingespeeld met varianten als ‘Pro’, ‘Expert’ en ‘Coöperatief’.

Verder is het strategie-component niet volledig zichtbaar; diegene met de muziekkennis – speel dit spel dus niet met een radiomaker – of die een auditief geheugen heeft, maakt het snelste kans op een complete tijdlijn. En de tokens zijn vooral snel te verdienen door de deelnemers die juist in het bovenstaande ook goed zijn; het ligt in hun verlengde.

Dans, zing en geniet

Afgezien van deze haken en ogen biedt het spel genoeg plezierige momenten wanneer de één een nummer tegenkomt dat ontroert en zorgt voor kippenvel of wanneer de ander zijn stoel naar achteren schuift en plots als een bezetene begint te dansen en de longen uit het lijf ‘zingt’ (krijst).

Tekst: Menno Zwinkels
Beeld: Demian Janssen

Geillustreerde discobal met drie van de vijf sterren

Waardering: 3 sterren

Speeltijd: ca. 30 minuten

Aantal spelers: 2 – 10

Prijs: ca. 20 euro (originele versie)

Complexiteit: Moeilijk te leren, makkelijk te beheersen

Funfactor: Erg leuk!

Meer UIT artikelen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top