Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

UIT&THUIS: Spel Klask is zenuwslopend

Gepubliceerd: 30 May 2024 • Leestijd: 1 minuten en 53 seconden • UIT&THUIS

De deelnemers aan de bordspellenmiddag in de Mediatheek testten onlangs het spel ‘Klask’. De spelers werden al snel bloedfanatiek. Lees de review die Evalien Langhorst schreef van dit volgens sommigen zenuwslopende spel.

foto van de Klask0tafel

Je huis te klein en je bankrekening te leeg voor een tafelvoetbal- of airhockeytafel? Dan is Klask misschien een spel voor jou. We speelden het bij Game On, de bordspelmiddag van de Mediatheek.

Wat opviel was dat Klask enorm simpel is qua regels, maar uitdagend om goed te doen. Door onze reviewers wordt het spel dan ook ‘zenuwslopend’ en ‘heerlijk competitief’ genoemd.

Wat is het?

Klask is een klein houten tafeltje met twee speelhelften. In het midden van het tafeltje zit een scheidslijn waar drie kleine magneetjes op liggen. Je speelt Klask door op jouw helft een magnetisch pionnetje te besturen waarvan het handvat onder het tafeltje zit. Met het pionnetje schiet je een balletje over het speelveld. De bedoeling is het balletje in het doel van je tegenspeler te schieten en zo punten te verzamelen.

Maar er zijn nog twee manieren om punten te scoren. Hangen twee van de kleine magneetjes (die op de middenlijn lagen) aan de pion van je tegenspeler, dan scoor je een punt. Ook als een speler controle verliest over de pion scoort de tegenspeler. Vooral beginnende spelers overkomt dat laatste regelmatig.

De naam van het spel, Klask, betekent ‘klap’ in het Deens, het geluid dat een pion maakt die in eigen doel belandt. De eerste speler die zes punten scoort is de winnaar.

Wat vonden we ervan?

Het spel is gemaakt voor twee personen. Wil je met meer mensen spelen, dan laat je in een Klask-competitie steeds de winnaars van verschillende matches tegen elkaar spelen. Angst voor de soms lastig te beheersen magnetische pionnetjes werd bij ons snel overwonnen en de spelers werden flink fanatiek. Bij alle reviewers viel Klask enorm in de smaak, één van de spelers heeft Klask inmiddels zelf aangeschaft.

We speelden Klask met zes personen: Student Yoeri Meulemans (bekend van zijn blog op Profielen), ex-collega en spel enthousiasteling Joeri Tilman, Game On ‘Klask kampioen’ Evalien Langhorst (afdeling K&I) en nog drie (anonieme) reviewers van afdeling K&I.

Zelf vind ik het leuk dat het supersnel is uit te leggen; de verschillende manieren om te scoren maken het afwisselend. Nadeel: ik heb al m’n potjes gewonnen omdat ik al Klask ervaring had. Het is spannender als spelers ongeveer hetzelfde niveau hebben.

Geillustreerde discobal met vijf van de vijf sterren

Speeltijd: ca. 10 minuten
Aantal spelers: 2
Prijs: ca. €55
Complexiteit: Makkelijk te leren 😌, moeilijk te beheersen 😅
Funfactor: Erg leuk! 😂

Voor wie zin heeft gekregen in een potje Klasken, je kunt het spelen in Mediatheek Museumpark. Meespelen bij Game On? Dinsdag 4 juni 16.30 – 19.00 uur is er weer een bordspelmiddag in mediatheek Museumpark.

Tekst en foto: Evalien Langhorst

Meer UIT artikelen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top