Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

UIT&THUIS: ‘Loverboy: Emoties uit’ is een aangrijpende eye-opener

Gepubliceerd: 9 January 2025 • Leestijd: 2 minuten en 35 seconden • Nieuws

Onze UIT&THUIS-verslaggever Halima is geen fan van misdaadfilms, maar raakte door alle commotie rondom de film Loverboy: Emoties uit tóch nieuwsgierig. Met een bak chips (doei goede voornemens) plofte ze neer op de bank en startte ze Pathé Thuis. 

Als je een zwakke maag hebt en niet tegen moord kan, raad ik je de film af. De eerste scène is namelijk al meteen een moordscène en daar was ik niet op voorbereid. Maar mijn adrenalinepeil steeg wel en ik was meteen benieuwd naar de rest van de film. 

‘Wij zijn geen loverboys, wij zijn ondernemers’ 

Zo verleidt de hoofdrolspeler Terrance zijn nieuwe ‘vriendin’ met een droom die ze allebei hadden: een eigen cocktailbar op Curaçao. Maar je raadt het al: daar is veel geld voor nodig. Terrance is een alleenstaande vader, zit diep in de schulden en dreigt zijn kind te verliezen aan de kinderbescherming. Hij moet in een korte tijd veel geld verdienen en daarvoor meedoen aan de meest mensonterende daden. Emoties uit dus.

‘Wij zijn geen loverboys, wij zijn ondernemers’, is een zin uit de film die me is bijgebleven. Terrance werkt samen met zijn vriend Souf voor een man die ‘de slager’ wordt genoemd. Deze bijnaam is ontstaan omdat hij altijd het lichaam (dus het vlees) van vrouwen keurt, voor ze in zijn macht komen. Als het eenmaal zo ver is behandelt hij ze soms letterlijk als hond; het levert heftige scènes op.

Deze Souf – die zich voordoet als de neef van de verkoper van een cocktailbar – komt met het voorstel dat ze de bar op afbetaling mogen hebben, in ruil voor seks met Terrances vriendin Naomi. Terrance manipuleert haar door overdreven woest te reageren op Souf en zo duidelijk te maken dat hij dat nooit zou toelaten. Later brengt hij het onderwerp voorzichtig op bij zijn vriendin en overtuigt hij haar dat ze alleen op die manier hun droom waar kunnen maken. 

Droom wordt nachtmerrie

Als haar eerste klant een opa is, in plaats van Souf, verdwijnt Naomi’s droom als sneeuw voor de zon en belandt ze in een nachtmerrie. Ze wordt dag en nacht bewaakt en haar lichaam is het verdienmodel van de criminele bende. Terrances ‘vriendin’ is niet het enige slachtoffer; de vrouwen én het geld stromen binnen. 

De hoofdrolspeler worstelt met zijn morele kompas. Hij wil het juiste doen voor zijn dochter, maar zinkt door zijn criminele omgeving elke dag dieper het moeras in. De film heeft geen happy ending en eindigt met een cliffhanger. Terrances dochter wordt meegenomen door de kinderbescherming en hij wordt aangehouden voor mensenhandel, terwijl hij in het ziekenhuis ligt.

‘Hoe naïef kun je zijn?’

Dat de film gebaseerd is op waargebeurde verhalen maakte het voor mij interessanter. Ik sta er namelijk niet vaak bij stil dat veel vrouwen in de handen vallen van een loverboy. Voor het kijken van de film had ik altijd een vooroordeel over de slachtoffers: hoe naïef kun je zijn om je zo te laten misleiden door een man? Maar na deze film realiseerde ik me dat manipulatie een grote rol speelt in dit soort circuits. En dat lieve woorden en ongemeende liefdesbetuigingen je sneller in de val kunnen lokken dan je denkt. 

Het einde vond ik eerlijk gezegd wel een anticlimax, omdat ik met allerlei vragen achterbleef. Gelukkig komt volgend jaar het tweede deel van de film in de bioscoop. Voor nu kan je het eerste deel online streamen via Pathé Thuis en Prime. 

Hier vind je meer informatie voor en over slachtoffers van loverboys en lovergirls.

Waardering: 4,5 sterren 

Te zien op: Pathé Thuis en Prime

Tijdsduur: 1 u 38 min

Goed om te weten: Deze film bevat grimmige beelden van geweld en seksueel misbruik. 

Tekst: Halima Tamimi 
Illustratie: Demian Janssen

Meer UIT artikelen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top