Studenten betalen miljoenen aan ov-boetes
Gepubliceerd: 31 October 2013 • Leestijd: 0 minuten en 43 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Elk jaar vergeten tienduizenden studenten hun ov-kaart tijdig stop te zetten, wanneer ze er geen recht meer op hebben. Gemiddeld zijn ze drie maanden te laat. Ze betalen samen miljoenen euro’s boete.
Dit jaar hebben al bijna zestigduizend studenten een boete gekregen. Per halve maand betalen ze 97 euro. Het totale bedrag aan boetes is nu al meer dan 37 miljoen euro. Treinkrant Spits had die cijfers opgevraagd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs.
Op verzoek van het HOP zijn nu cijfers over eerdere jaren vrijgegeven. Ook in andere jaren blijken de boetebetalers gemiddeld zo’n drie maanden te laat. Alleen in 2012 waren ze een maand sneller, toen de boete werd verhoogd van 68 naar 97 euro per twee weken.
Op 1 januari verloren dertigduizend studenten het recht op een ov-studentenkaart, omdat de regels werden aangepast. Dat is lijkt niet tot iedereen doorgedrongen. Naar schatting zijn er dit jaar een stuk meer studenten te laat dan in voorgaande jaren.
In het voorjaar ontstond hierover enige ophef. Studentenbond LSVb vond de voorlichting slecht en pleitte voor coulance, maar die kwam er niet. Volgens minister Bussemaker kregen de studenten genoeg informatie.
De ov-kaart stopt niet automatisch als studenten de studiefinanciering bij DUO opzeggen. Ze moeten naar een oplaadpunt om het ‘reisproduct’ van hun chipkaart te halen.
HOP, Bas Belleman
Ik kwam er in oktober ook achter dat ik er geen recht meer op had. Blijkt dat ik, een maand voor hij verlopen was, een brief heb gehad in dezelfde stijl als alle andere 100 die ik van DUO kreeg op één zin na. En aangezien ik geen zin heb om elke keer dezelfde brieven te lezen ging hij direct in de papierbak.. Nu dus mooi 3x 97 euro betalen voor 34 dagen te laat.. Ongelofelijk eigenlijk.
Ja, het is best ongelofelijk dat jij je brieven niet leest.
Als je om de zoveel maanden steeds dezelfde brief krijgt en het enige verschil is dat er bij Recht op OV nu een nee staat ipv een ja valt het niet echt op ook. Kijk even snel in de brief, maar verwacht niet dat er zonder een echte waarschuwing iets opeens anders is. Dat er een wijziging is geweest en de OV nu 5 jaar meegaat mag best in een aparte brief oid vermeld worden.
Uiteindelijk komt het er hoe dan ook op neer dat je zelf niet goed hebt opgelet. “Kijk even snel in de brief” daar gaat het natuurlijk al fout. “Verwacht niet dat er zonder echte waarschuwing opeens iets anders is.” Dat is toch precies wat je ontvangen hebt? Een waarschuwing dat je geen recht meer had op OV? Dat jij die brief niet “echt” genoeg vindt, ligt aan jou. Nu geef je DUO de schuld, want verantwoordelijkheid afschuiven is lekker makkelijk. Je ervaart nu (misschien voor het eerst) dat aan niet opletten nare financiële gevolgen kunnen zitten. Net als bij fout parkeren, kun je ook wel gaan zeggen dat je het bord niet had gezien, dat je de streep niet had gezien, maar die boete krijg je toch. Ik zeg: welcome to the real world.
Wellicht dat ze dat geld dan weer in het onderwijs kunnen stoppen? http://profielen.hr.nl/2013/hoger-onderwijs-krijgt-minder-extra-miljoenen/
Het is niet dat ik DUO de schuld geef dat die boete er is en zal die boete ook zeker betalen, maar ik vind wel dat ze het beter kunnen communiceren. Een woord veranderen in een brief die ik al meerdere keren heb ontvangen vind ik geen waarschuwing. Om jou voorbeeld van het parkeren aan te houden. Als er jaren een bord staat dat je ergens mag parkeren, maar deze door een wijziging wordt vervangen door een bord niet parkeren valt dit niet op. Helaas moet ik me aansluiten bij je laatste zin.
[…] jaar vergeten tienduizenden studenten hun ov-reisrecht stop te zetten. De boetes lopen in de miljoenen. Het […]