Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lector schikte na onbehoorlijk bestuur; college houdt vertrouwen

Gepubliceerd: 26 November 2015 • Leestijd: 1 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het college van bestuur van de Hogeschool Rotterdam heeft een ‘indringend’ gesprek gevoerd met lector Peter Ester. Aanleiding is zijn schikking van anderhalf ton wegens onbehoorlijk bestuur in Tilburg.

Peter-Ester-ap-roukema-1048
Peter Ester is sinds 2010 lector arbeidsmarktvraagstukken aan de HR. Foto: Anne Paul Roukema / ChristenUnie.

Het college van bestuur ziet ‘geen aanleiding om geen vertrouwen te hebben’ in het functioneren van Peter Ester aan deze hogeschool. Dat concludeerde bestuurslid Angelien Sanderman afgelopen maandag na een ‘indringend’ gesprek met de lector.

Het college ging met de lector arbeidsmarktvraagstukken in gesprek nadat bekend werd dat hij enkele jaren terug, voor hij bij deze hogeschool kwam, door een curator aansprakelijk is gesteld voor onbehoorlijk bestuur van stichting OSA in Tilburg. Ester, tevens Eerste Kamerlid voor de ChristenUnie, schikte de zaak samen met een andere bestuurder voor 165.000 euro.

Ester was anderhalf jaar bestuurder van onderzoeksstichting OSA (Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek, gelieerd aan de Universiteit van Tilburg), tot vlak voor het moment dat de stichting failliet ging. Bij dat faillissement verloren veertien mensen hun werk.

Al in 2012 stelde de curator Ester en zijn voorganger collectief aansprakelijk wegens onbehoorlijk bestuur. Zo vond de curator geen ‘managementinformatie’ terug over het grootste deel van de periode dat Ester de stichting bestuurde. ‘Daardoor bestond er geen inzicht in de financiële situatie van OSA. Hierdoor was het naar de mening van de curator niet mogelijk een deugdelijk beleid te voeren, dan wel hierop deugdelijk toezicht te houden.’

Ook vindt de curator dat OSA eerder, namelijk in de periode Ester, failliet had moeten gaan, omdat de financiële situatie toen al uitzichtloos was. Hoe dit te rijmen is met het gebrek aan financiële informatie, is niet duidelijk.

Uit de faillisementsverslagen blijkt dat de advocaten van Ester en zijn voorganger mikten op een schikking. Na bijna twee jaar onderhandelen sprak de rechter-commissaris in maart dit jaar zijn goedkeuring uit over een schikking van 165.000 euro.

Het is niet uniek dat bestuurders na een faillissement aansprakelijk worden gesteld, legt curator Ingeborg Gaasterland uit. ‘Wat echter zelden gebeurt, is dat er na een faillissement nog geld over is om de concurrente crediteuren te betalen.’ Door de schikking is de faillissementsrekening bijna verdubbeld. ‘De concurrente crediteuren, dat zijn veelal gewoon bedrijven, zien daardoor een groot deel van hun geld terug’, aldus Gaasterland, die zegt niet inhoudelijk op de zaak te mogen reageren.

De advocaat van Peter Ester benadrukt dat de schikking niet impliceert dat Ester ook schuld draagt. ‘De heer Ester heeft naar eer en geweten zijn taak uitgevoerd. Dit is absoluut geen erkenning van verwijtbaar handelen.’

Hij wil niet verder ingaan op de vraag wat Ester exact verweten wordt. ‘Bij de schikking is geheimhouding overeengekomen. De heer Ester is niet gebaat bij aandacht voor deze kwestie.’

Ook Peter Ester wil geen commentaar geven op de zaak. Hij mailt, en benadrukt dat later nog eens, dat ‘de kwestie niets met mijn positie aan de HR, noch met mijn functie in de Eerste Kamer te maken heeft. Het speelde immers ruim voor die tijd.’

Olmo Linthorst

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top