Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten over Parijs en een minuut stilte

Gepubliceerd: 16 November 2015 • Leestijd: 0 minuten en 0 seconden • Filmpje... Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Parijs. Het is natuurlijk ook op de hogeschool het gesprek van de dag. Profielen vroeg studenten om een reactie. Over strijden tegen IS en een minuut stilte. ‘Niet alleen voor de slachtoffers van Parijs, maar voor de hele wereld.’

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

18 Responses to Studenten over Parijs en een minuut stilte

  1. Jammer dat er geen gezamenlijk moment gepland was om 12.00 uur.

  2. Wat ik zo opvallend en typerend vind, is dat het toch een moslima is die kritiek heeft op de één minuut stilte. We zien iedere dag op tv welke ellende er plaats vind in het Midden-Oosten. We vergeten die mensen niet. We zien het iedere dag. We sturen hulp, we vangen ze op. Nu krijgt Parijs aandacht en het voelt bijna als jaloezie als er dan gezegd wordt; vergeet de rest niet. Dat doen we niet. We zien al jaren geen “goed” nieuws meer op het journaal. We zien alleen maar shit en ellende over de radicalisering en terrorisme + de gevolgen daarvan. Hoe vaak houdt bijvoorbeeld de Arabische Liga een minuut stilte voor hun directe buren en de aanslagen die daar plaatsvinden?

    Ikzelf ben gelukkig goed op de hoogte dat IS geen Islam is. Ik ken veel moslims en ik weet zeker dat de moslims die ik ken, door het vuur zouden gaan voor een Nederlander als ik. Ik respecteer een ieder die op een normale manier zijn of haar levensovertuiging volgt. Of diegene nu blank, donker, paars, groen of geel is.

    Daarom vind ik het juist zo jammer dat ik moet constateren dat veel moslims toch in de slachtofferrol kruipen en doen alsof het Westen nooit aan de Arabische landen denkt. We vinden Parijs niet erg omdat het zogenaamd alleen maar blanke mensen zouden zijn, we vinden Parijs erg omdat het zo dichtbij komt. Omdat het een aanslag is in een gebied waar geen oorlog is. Dat is meer shocking dan een aanslag in het Midden-Oosten, waar het jammer genoeg dagelijkse gebeurtenissen zijn. Het maakt het niet minder erg, maar wel minder shocking.

    Ik hoop dat de samenleving in één lijn tegen het extremisme staat en niet onderling verdeeld gaat worden door wat men denkt te zien maar niet te weten.

    Getekend,

    Student CMD, Hogeschool Rotterdam

  3. Dit is gericht naar nick.

    Wat ik als eerst duidelijk wil maken is dat ik hier vooral niet in de slachtofferrol kruip. Ik probeer alleen duidelijk te maken dat ja, het is erg dat er zoveel doden zijn gevallen en ja, het zijn ook onschuldige mensen. Maar het gaat mij er even niet om of het moslims zijn of niet, het zijn mensenlevens. Onschuldige mensenlevens. Ik heb zelf meegedaan aan de minuut stilte, en ik heb er niks tegen, laat dat duidelijk zijn. MAAR ik vind het erg, dat er voor Parijs wel een minuut stil wordt gestaan en zelfs en all over the news is, terwijl er in het Midden-oosten DAGELIJKS meer slachtoffers vallen dan wat er in Parijs is gebeurd. (Ik praat het nogsteeds niet goed, laat dat duidelijk zijn).

    Mijn punt is, als we al zo eerlijk willen zijn moeten we niet zeggen van HEY, hier gaan we wel een minuut voor stilstaan en daarvoor niet. Het zijn allemaal mensenlevens, ongeacht afkomst, kleur, ras, religie etc etc.

    Vind het dan heel hypocriet om te zeggen, luister eens voor Frankrijk wel maar Palestine, Irak, Pakistan, Syrie en alle andere landen niet.

    Wat maakt het uit dat het daar dagelijks gebeurd? Maakt dat het minder erg of normaal? Nee. Het maakt het alleen erger dat omdat het dagelijks aan de gang is daar, dat het dan als ”niet nieuwswaardig” wordt geacht.

    Laten we niet alleen 1 minuut stilstaan voor Parijs, maar voor iedereen.

  4. Er had wel iets meer aandacht aan besteed kunnen worden in de les.

  5. Hoi Selma,

    Mijn punt is vooral juist het punt wat je nu in één van je laatste zinnen zegt:

    “Het maakt het alleen erger dat omdat het dagelijks aan de gang is daar, dat het dan als “niet nieuwswaardig” wordt geacht.”

    Ik weet niet of je dagelijks naar het RTL Nieuws of NOS journaal kijkt (ik wel), maar het komt dus dagelijks in het nieuws. Het is dagelijks nieuwswaardig. Dagelijks zetten Westerse hulpverleners zich in om daar mensen te helpen, voedsel te geven, tijdelijk onderdak te bieden. De Westerse politiek houdt zich al jaren meer bezig met het Midden-Oosten dan met hun eigen problemen. Juist daarom steekt het mij dat in een situatie als Parijs, er mensen zijn die roepen dat we niet blind moeten zijn voor het Midden-Oosten. Dat zijn we als westerse wereld niet.

    Ik denk dat het vooral belangrijk is, dat we als mensheid goed in ons hoofd houden dat we op deze manier onze eigen ondergang worden. Ik voelde me alleen genoodzaakt even te reageren op je uitspraak in het filmpje. Verder hoop ik dat je als moslima inderdaad niet het slachtoffer wordt door de acties van IS. Ik ben objectief en ingelezen, helaas zijn er zat Nederlanders die iedereen meteen over één kam scheren. Ik hoop nog steeds op een wereld waar iedereen samen over straat kan, zonder haat en racisme.

  6. Beste Nick,

    Waar Salma op doelt is dat er werkelijk nooit is opgeroepen om stil te staan bij hetgeen wat er in andere landen gebeurd.

    En om terug te komen op wat jij zegt “elke dag komt het voorbij in het nieuws…” vind ik pure onzin. Verwar, wat je op social media voorbij ziet komen, niet met het nieuws. Het komt inderdaad elke dag voorbij door (gelukkig maar) social media. Anders waren jij en ik nooit op de hoogte geweest van wat er écht speelt.

  7. April 2015, Kenya: 147 dead in Garissa University assault. Young people like our Students. Let also this attack be remembered. Does not matter where or how you remember. By silence, protest, debate or just being together. Every way of giving respect is oke. https://t.co/mQq7OiRMY3

  8. Ik had verwacht dat er een centraal moment gepland zou zijn (per gebouw). Wij hebben op onze werkkamer de minuut stilte in acht genomen en daarna nagepraat. Dat was goed zo.

  9. @HR-studente: Zou er in de Gaza-strook stilgestaan zijn bij de vuurwerk-ramp in Enschede destijds? Leg je bloemen op het graf van iemand die je niet kent? Het is een globaal, menselijk fenomeen dat zaken die dichtbij je staan (letterlijk of figuurlijk) je jezelf meer aantrekt dan dingen die ver weg gebeuren. De media-aandacht rondom een ramp of aanslag relativeren of bekritiseren met de dooddoener “elders gebeuren er ook erge dingen” is dus de echte onzin.

    In welke mate een aanslag je iets doet of niet, is aan jezelf. Men kan om medeleven vragen, maar het niet afdwingen. In de verdediging schieten en met het hypocrisie-argument aan komen zetten (want er wordt onvoldoende aandacht besteed aan andere terreurdaden, die je veel belangrijker vindt) is zoals Nick zegt, gewoon een soort van afgunst. Afgunst op de aandacht die iets of iemand krijgt.

    Wanneer gevraagd wordt naar je mening over een terreurdaad, mag je best zeggen dat het je niet zoveel doet. Niet zo aardig misschien, maar wel eerlijk. Je hebt als mens ook niet de capaciteit om te rouwen over al het leed in de wereld. Ga het echter niet relativeren, want dat is gewoon een non-argument.

  10. Goed gezegd Nick en Rene! Europa staat achter europa en dat is logisch, omdat we zelf een europees land zijn. We hebben niks te maken met andere landen zoals Irak of Syrie, Rouwen die landen als er wat met ons gebeurd? Die hebben een andere manier van samenleven, maar EUROPA vangt zelfs vluchtelingen op vanuit die landen dus er kan nooit worden gezegd dat wij niet aan de mensen denken van Syrie, Irak of stilstaan bij die landen. Maar nu er terrorisme in Europa is word er gezegd dat dit dagelijks in syrie, irak of in die landen gebeuren en dat wij daar niet bij stilstaan? Dat is pas hypocriet!

  11. Nick en René ik vind dat jullie helemaal gelijk hebben. Wij doen i.i.g. ons best om zowel in Afrika als Azië de hulpbehoevenden te helpen.
    Nederland is een prachtig land dat de universele waarden van de mens respecteert en andere landen hiertoe probeert aan te zetten, maar krijgt weinig dank.

    Zie Rusland en de Oekraïne, de vluchtramp MH17 waar onze burgers nota bene zijn vermoord hebben minder nieuwswaarde gehad.

  12. Ik vind dat jullie meten met twee maten en alleen maar napraten wat je hoort in de media, maargoed.

  13. @René: Ik ben gestopt met lezen bij de zin: “… zaken die dichtbij je staan…” Volgens mij ligt New York net zo ver of nog verder van Nederland dan de gebieden waar ik het over heb, niet waar? En op 11 september trok ook iedereen zich er wat van aan, ondanks dat het niet “dichtbij” is. Dus wees niet zo hypocriet, en begrijp wat het meisje in het filmpje bedoelt. Wat en waar het ook gebeurd, er hoort op dezelfde manier naar gekeken te worden.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top