Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studentenraad vraagt COM-eerstejaars over 60-punten bsa

Gepubliceerd: 1 December 2015 • Leestijd: 3 minuten en 20 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

‘Eerstejaars bij het instituut COM zijn onvolledig geïnformeerd over de nieuwe onderwijsvorm voor eerstejaars.’ Dat is kortweg de conclusie van de studenten van de cmr die met een groot aantal studenten spraken.

Selcuk interviewt

Lid zijn van de centrale medezeggenschapsraad (cmr) is meer dan het bijwonen van vergaderingen. Het kán in elk geval meer zijn, maakten sgmr-leden (studentengeleding) gisteren nog eens duidelijk. Om 8.30 uur verzamelden Paul Reinders, Pascal Groeneveld, Selcuk Durak en Brian van der Sluijs zich in de hal van het WTC-gebouw om studenten van de verschillende communities te spreken.

Niet bekend met 60-punten bsa
De sgmr volgt het experiment bij het Instituut voor Commercieel Management (COM) kritisch, en Selcuk en Brian waren een week eerder al op de uitnodiging van directeur Fred Feuerstake ingegaan om eens langs te komen. De twee studentleden spraken met zo’n 25 eerstejaars van de community global marketing & sales die niet goed op de hoogte bleken van onder andere de nieuwe bsa-norm. ‘Er waren een paar studenten die niet wisten dat ze in het eerste jaar 60 punten moesten halen, en sommigen wisten niet wie hun slc is’, vertelt Selcuk.

Reden voor de studentenraad om nog een keer bij COM langs te gaan, nu met een vragenlijst en om studenten van verschillende communities te spreken. Er wordt gestart op de zesde verdieping waar global marketing & sales en marketing of social business zitten. Een student ‘global’ vertelt aan Brian dat hij niet weet van de maximaal 8 punten die in de zomer nog te herkansen zijn. Hetzelfde geldt voor een studente marketing of social business die – net als alle andere studenten – aan Pascal vertelt dat ze wél weet dat ze 60 punten moet halen.

Projectbegeleider
En wat vind je van de slc? ‘Die heb ik nog maar één keer gezien’, vertelt de studente die vooral te maken heeft met haar projectbegeleider. ‘Die weet alles. En als we een vraag hebben, stellen we die in de groepsapp waarin ook de docent zit, en die snel reageert.’

Brian interviewt

In de gang praat Selcuk ondertussen met een onderwijsmanager. Van haar krijgt hij een schema waarop ook de laatste kans van 8 punten staat. Het schema zou aan alle studenten zijn uitgedeeld, maar sommige studenten ontkennen dat. Wel hangt het in een aantal lokalen, geven ze aan.

8 punten
De sgmr spreekt ook vandaag vooral studenten van ‘global’ maar ook bij creative marketing & sales en small business hebben de meeste studenten die de sgmr’ers spreken niet gehoord van ‘de 8 punten’, de extra herkansingen die er dankzij de cmr zijn gekomen.

COM-directeur Fred Feuerstake zegt in een eerste reactie dat studenten wel degelijk en op allerlei manieren zijn geïnformeerd over de extra mogelijkheid om het eerste jaar te halen. ‘Onder andere in de eerste week, en alle studenten hebben een factsheet gekregen met uitleg (het eerdergenoemde schema, red.). Het was in elk geval voor iedere student beschikbaar’, zegt Feuerstake te weten. De directeur heeft later een mogelijke verklaring voor de lage bekendheid van de ‘8-punten-regel’.  ‘De sgmr-leden gebruikten in hun vraagstelling het begrip ‘de 8 ects-regeling’, terwijl wij spreken van ‘artikel 9.11 lid b’. Het is dus niet raar dat de ondervraagde studenten niet goed antwoord kunnen geven.’

In een kort gesprek hebben de sgmr-leden wel uitgelegd wat de regeling inhoudt, vertelt Brian van der Sluijs. ‘Het wekt zorgen dat de studenten geen weet hebben van het feit dat er een regeling is. Dat moet veranderen.’

Evaluatiemoment
Feuerstake heeft de indruk dat het ‘onderzoek’ van de sgmr niet echt representatief is, maar vindt het prima dat de sgmr de vinger aan de pols houdt en studenten naar hun ervaringen vraagt. Wel bevreemdt het hem dat de cmr er nu mee komt. ‘Na de kerstvakantie is er immers een eerste evaluatiemoment, hebben we met de cmr afgesproken.’

Dat beamen de sgmr-leden, maar Brian en Selcuk vonden hun bevindingen van vorige week zo alarmerend dat ze snel aan de bel wilden trekken. ‘Vooral bij ‘global’ liggen de pijnpunten, daarom hebben we vooral daar studenten gesproken’, reageert Brian. Waarschijnlijk komt de studentenraad naar aanleiding van de gesprekken met eerstejaars van COM op zeer korte termijn met een advies aan het collegebestuur.

Bij COM hebben de betrokken medewerkers en ook de directeur het idee dat ze de studenten goed hebben geïnformeerd. Feuerstake: ‘Wellicht is dat niet optimaal gebeurd bij alle communities, en wij zullen dat de komende weken nog eens nagaan. Als er onduidelijkheden bestaan zullen we passende maatregelen treffen.’

Jos van Nierop

 

KlaptafeltjesKleine tafeltjes

In een aantal lokalen op het WTC moeten studenten op stoelen zitten waaraan een klein klaptafeltje zit bevestigd. Die tafeltjes zijn te klein, is tijdens de gesprekken met studenten een veelgehoorde klacht. ‘Echt helemaal niks, een laptop en je boeken passen er gewoon niet op.’ COM-directeur Feuerstake geeft toe dat het ‘een knelpunt’ is. ‘We zitten hier tijdelijk voor twee jaar en hebben er het beste van gemaakt. We proberen ook om zo veel mogelijk de lokalen met grote tafels te gebruiken.’

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top