Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Hogeschoolhacker dupeerde ook bedrijven en ziekenhuis’

Gepubliceerd: 13 February 2017 • Leestijd: 1 minuten en 10 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De hacker aan wie negen studenten van de HR ten onrechte collegegeld overmaakten, wordt van nog meer zaken verdacht. Dat blijkt uit de rechtszaak die gedupeerden tegen hem aanspannen en waarover RTV Rijnmond en het AD vorige week berichtten.

De 22-jarige Dordtenaar zou in januari 2016 zijn binnengedrongen in het computersysteem van de Rotterdam Mainport University (RMU) van de Hogeschool Rotterdam, waarna hij negentig studenten en zeven ouders mailde. Het onderwerp van de mail luidde ‘Let op gewijzigd Inning collegegeld studiejaar 2015/2016′ en het verzoek van de afzender was om het collegegeld handmatig over te maken.

De mail kwam een dag nadat studenten een echte mail kregen over het collegegeld. Daarin meldde de HR dat het collegegeld volgens de reguliere procedure zou worden afgeschreven.

166 duizend euro

De HR kwam snel achter de phishing-mail, maar wel nadat zeker negen studenten al daadwerkelijk geld hadden overgemaakt naar de hacker die ook in het personeelssysteem van bedrijven en het Dordtse Albert Schweitzerziekenhuis wist te komen. In totaal eisen gedupeerden een schadevergoeding van 166 duizend euro, schrijft RTV Rijnmond.

De HR heeft aangifte gedaan van de schade die de school zelf heeft geleden en heeft daarnaast de gedupeerde studenten begeleid bij de te nemen stappen. De studenten is door de HR geadviseerd aangifte te doen, en dat is ook gebeurd.

Phishingmail melden

Direct na het incident, begin vorig jaar, heeft de HR alle studenten per mail gewaarschuwd voor phishingmail. Ook zijn de studenten aangemoedigd om vermoedens van phishingmail te melden. Sindsdien zijn er meer meldingen binnengekomen. Met de informatie van die meldingen en met behulp van een phishingfilter is het lastiger gemaakt om de bewuste mails te kunnen versturen.

Phishingmail helemaal voorkomen, lukt niet, benadrukt de HR. ‘Daarom is het belangrijk dat studenten en medewerkers zich er bewust van zijn en alert blijven op de betrouwbaarheid van mails’, schrijft de HR in een reactie. Bij vragen of twijfels kunnen studenten en medewerkers mailen met datalek@hr.nl.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top