Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Laat studiepunten toch vervallen, ondanks wet, zegt ministerie

Gepubliceerd: 9 January 2017 • Leestijd: 1 minuten en 15 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ook in het nieuwe jaar mogen studiepunten van trage studenten worden afgepakt, stelt het ministerie van Onderwijs. Universiteiten en hogescholen moeten zich niets aantrekken van de maas in de wet.

De wet is per 1 januari veranderd en daarbij is een vergissing gemaakt, erkent het ministerie. Als je de wetstekst letterlijk neemt, kunnen tentamencijfers niet meer vervallen. Studenten kunnen voorlopig lekker blijven treuzelen.

Dat ontdekte onderwijsexpert Peter Kwikkers vorige week. Het is onderhand gebruikelijk geworden dat universiteiten en hogescholen studiepunten van trage studenten ongeldig verklaren. Die dreiging is een stok achter de deur om hen sneller te laten studeren. Het is veel partijen in de Tweede Kamer een doorn in het oog.

Binnenkort mag het afpakken van studiepunten daarom alleen als de getoetste kennis aantoonbaar is verouderd. Denk bijvoorbeeld aan medische studies. Maar het ging even mis met een onhandig geformuleerd amendement en nu is het vervallen van studiepunten helemaal uit de wet verdwenen.

Door een ‘verschrijving’ is de oorspronkelijke bepaling vervangen, reageert het ministerie. ‘Maar de bedoeling van de regelgever is helder. Er moet nu dan ook gewoon worden uitgegaan van de oude bepaling. De instellingen zijn opgeroepen om de geldigheidsduur van tentamens alleen te beperken als er sprake is van verouderde kennis.’

Universiteitenvereniging VSNU kan nog niet reageren, maar de Vereniging Hogescholen wel. Die zet nog steeds vraagtekens bij de nieuwe bepaling in de wet, laat een woordvoerder weten, maar het is ‘niettemin duidelijk dat onbeperkte geldigheidsduur van alle tentamens nooit het doel is geweest, noch van de Tweede en Eerste Kamer, noch van de minister.’

Toch staat er nu niets over in de wet. Het zou kunnen dat het uitloopt op een rechtszaak, want bij Kwikkers heeft zich al een tiental studenten gemeld.

In discussies over dit onderwerp (mag je studiepunten afpakken om studenten sneller te laten studeren?) beriep het ministerie zich juist op de wetstekst zelf en werd de bedoeling van de toenmalige wetgever tussen haakjes gezet. Destijds wilde de Tweede Kamer veroudering van kennis voorkomen en had men geen ‘rendementsmaatregel’ voor ogen.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Laat studiepunten toch vervallen, ondanks wet, zegt ministerie

  1. Misschien een BSA instellen voor studenten die in x jaar minder dan x punten halen?

  2. Het BSA is juist bedoeld om te toetsen of de student HBO waardig is. Eerst zeggen: ja, je bent HBO waardig en vervolgens zeggen: Nee, toch niet lijkt mij vreemd. Bovendien vereist dit ook een aanpassing in de wet. Maar ik snap je gedachte. 10 jaar doen over een studie is ook niet handig. Niet voor de student en niet voor de school.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top