Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Topsalarissen hbo blijven stijgen

Gepubliceerd: 3 November 2010 • Leestijd: 1 minuten en 52 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Minister Donner van Binnenlandse Zaken wil, net als het vorige kabinet, dat er een wet komt die een maximumnorm stelt aan salarissen van bestuurders in de semi-publieke sector. Maar het duurt nog even voor die er is, zei hij in antwoord op kamervragen.

Naar aanleiding van een uitzending van Zembla van afgelopen zaterdag, wilde Pvda-Kamerlid Pierre Heijnen weten wanneer de wet wordt ingevoerd en wat de minister in de tussentijd gaat doen. Iedereen moet op dit moment inleveren, stelt Heijnen, de topsalarissen zijn volgens hem een typisch voorbeeld van 'oneerlijk delen'. Zembla meldde dat zo’n tweeduizend bestuurders in de semi-publieke sector meer verdienen dan de Balkenende-norm van 188 duizend euro.
Oud nieuws, volgens de minister. Bovendien, als de PvdA 'niet zo overhaast was vertrokken' uit het vorige kabinet, was de wet die een maximumnorm voor topsalarissen in de semipublieke sector vastlegt er wellicht al geweest, sneerde hij.

Ontslagvergoeding beperken
Het wetsvoorstel is inmiddels teruggekomen van de Raad van State, zei Donner verder. Het nieuwe kabinet heeft volgens de minister echter nog geen tijd gehad om te kijken of er nog veranderingen moeten worden doorgevoerd. Het voornemen uit het regeerakkoord om de ontslagvergoeding in de collectieve sector te beperken tot 75 duizend euro, wordt in ieder geval in de wet opgenomen, zei minister Donner.
De minister zei de wet zo snel mogelijk te willen voorbereiden. Volgens Heijnen duurt de invoering nog wel tot 1 januari 2012. Hij vroeg of de minister niet wat kon doen in de tussentijd. Donner: 'Als dat zou kunnen, zou de wet overbodig zijn.'

350 duizend euro
Op dit moment is er in de semipublieke sector alleen een openbaarmakingsnorm (de Wopt, Wet Openbaarmaking uit Publieke middelen gefinancierde Topinkomens) voor salarissen boven de 188 duizend euro. Vorige week publiceerde de Algemene Onderwijs bond nog een lijst met topverdieners bij onderwijsinstellingen. Die wordt met 350 duizend euro aangevoerd door Aalt Dijkhuizen, de collegevoorzitter van Wageningen Universiteit. De AOb pleit al jaren voor een inkomensnorm voor bestuurders. De bond vindt het belachelijk dat hun salarissen stijgen in tijden van bezuinigingen.

Tuytel: 197 duizend euro
In genoemde AOb-lijst staat Jasper Tuytel, voorzitter van het college van bestuur van de Hogeschool Rotterdam, genoteerd met 202 duizend euro. Dat bedrag baseerde het AOb op het bruto salaris en de werkgeverslasten. De exacte Wopt-melding over 2009 ontving de bond niet van de HR maar blijkt bij navraag 197.209 euro te zijn. Een jaar eerder was dat nog 189 duizend euro. Bij een bruto arbeidsinkomen van 173.388 ging ook Tuytels belastbaar loon (daar zijn dus onder andere werkgeverslasten van afgetrokken) omhoog: van 159 duizend naar 165.380 euro.

Rechtspositie van voor de normering
De salarissen van Tuytel en de andere twee cvb-leden (onder de Wopt-norm) worden onder andere beïnvloed door de omzet van de HR, de contractactiviteiten en het aantal onderwijssectoren waarin de HR actief is. Een en ander is vastgesteld op basis van de systematiek die adviesbureau Hay Group in 2001 ontwikkelde voor het hoger onderwijs. Die werd goedgekeurd door toenmalig minister van Onderwijs Loek Hermans. De rechtspositie dateert dus van voor de Wopt-normering, motiveert de HR. Jasper Tuytel wilde verder niet op de kwestie reageren.

HOP, Marijke de Vries / JvN

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top