Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Alles naar de Tyfus’: gespreksstarter over problemen in de wereld van nu

Gepubliceerd: 6 May 2024 • Leestijd: 1 minuten en 58 seconden • Nieuws

Rinus de Regt, docent bij de RAC, maakte samen met Martijn Houtkamp, docent bij het Grafisch Lyceum Utrecht, het stripboek ‘Alles naar de Tyfus’. Het strip-/werkboek werd gemaakt naar aanleiding van het boek Betekeniseconomie van Kees Klomp en de makers willen met het stripverhaal het gesprek starten over wat er in de wereld gaande is en hoe je hiermee om kunt gaan.

De Regt zocht om zichzelf te kunnen blijven motiveren naar een hoger doel voor zichzelf, maar ook voor het onderwijs, vertelt hij tijdens een evenement van Mission Transition over klimaatstress. Hij stuitte daarbij op het boek Betekeniseconomie van Kees Klomp, een oud-lector van de Hogeschool Rotterdam.

‘Zelf weet ik niet zoveel van economie, maar dit boek vond ik wel heel interessant, ondanks dat ik er moeilijk doorheen kwam. Het bevatte allemaal supermoeilijke economische termen maar ik voelde wel dat het een verhaal was waar ik iets mee wilde gaan doen.’ Samen met co-auteur Martijn – die op dat moment toevallig hetzelfde boek aan het lezen was – besloot hij een strip te maken over het onderwerp.

pagina uit het stripboek

‘Docenten gaan dit soort gesprekken uit de weg’

Met het stripboek willen ze duiding geven aan de situatie waar we nu met zijn allen in zitten en het gesprek erover op gang krijgen met studenten. ‘In het boek staan allemaal verhalen over hoe je verschillende dingen in de wereld anders zou kunnen doen’, vertelt De Regt.

‘Zelf vind ik het moeilijk om het met studenten over dit soort onderwerpen te hebben. Docenten gaan denk ik dit soort gesprekken uit de weg omdat ze gewend zijn zich niet uit te spreken over dit soort dingen. Het lijkt misschien te veel politiek. Maar ik vind dat als je nooit iets zegt, dat je eigenlijk ook een uitspraak doet. Met dit stripverhaal hopen wij een aanzet te geven voor het begeleiden van studenten bij dit soort ingewikkelde kwesties.’

Veel contact met Kees Klomp

Toen De Regt en Houtkamp voor het eerst samen aan het stripboek werkten, kwamen ze toevallig de schrijver van het boek Betekeniseconomie tegen, Kees Klomp. ‘Toen ik aan hem vertelde dat ik maar moeilijk door zijn boek heen kwam en we er een stripverhaal over gingen maken, vond-ie dat helemaal te gek en sindsdien hebben we erg veel contact’, zegt De Regt.

Voor een vervolg wil De Regt een oproep doen om anderen – zowel studenten als docenten – erbij te betrekken: ‘De vorm van je aandeel maakt niet zoveel uit. Als je er uiteindelijk maar plezier in hebt en je iets kunt doen met alle woede en angst die je – net als ik – hebt over de wereld van nu en die kunt omzetten naar iets positiefs.’

Het stripboek is hier gratis online te bekijken, te downloaden en te printen. Je kunt er ook een podcast over beluisteren van De Betere Docentenkamer.

Tekst: Mees Vercouteren
Foto/illustraties: Rinus de Regt, Martijn Houtkamp

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top