Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bestuur beëindigt samenwerking met Israëlische universiteit en wil ‘brede dialoog’ op de HR

Gepubliceerd: 13 May 2024 • Leestijd: 2 minuten en 42 seconden • Nieuws

Na ‘zorgvuldig onderzoek en advisering’ heeft de HR op 26 maart de samenwerking met een Israëlische universiteit beëindigd. Dat meldt het college van bestuur (cvb) op intranetsite Hint.

Update 15 mei 8.35 uur: In een nog door Profielen te publiceren interview met collegevoorzitter Sarah Wilton-Wels wordt desgevraagd aangegeven dat de samenwerking met de Bezalel Academy of Art and Design is beëindigd.

De HR had twee Israëlische partneruniversiteiten maar geeft op Hint niet aan of de samenwerking is verbroken met de Bezalel Academy of Art and Design uit Jeruzalem, of met de College of Management Academic Studies (COMAS) uit Tel Aviv.

Als reden voor het stopzetten van  de samenwerking geeft het college van bestuur ‘dat er aantoonbare aanwijzingen waren dat zij betrokken zijn bij activiteiten die indruisen tegen onze kernwaarden en integriteits- en gedragscode’.

‘Alle banden’

Het cvb wijst bij haar besluit om niet meer met de bewuste onderwijsinstelling samen te werken naar de petitie die door vijf docenten werd ingediend en door 160 medewerkers werd ondertekend. In de petitie vroegen de docenten om ‘alle banden met medeplichtige Israëlische onderwijsinstellingen en bedrijven te verbreken’. In het gesprek dat de initiatiefnemers van de petitie op 9 april hadden met het cvb, kwam het beëindigen van de samenwerking volgens de initiatiefnemers niet ter sprake.

Het cvb-besluit staat in een Hint-bericht met als kop ‘Hogeschool Rotterdam en de conflictsituatie Israël – Palestina’. Het cvb schrijft ‘geraakt’ te zijn ‘door het geweld en alle verschrikkingen die veel slachtoffers maken in, maar ook buiten, het gebied’. Er wordt gewezen op de bezettingen van onderwijsinstellingen in Nederland die ‘ons wijzen op het feit dat een onderwijsinstelling een basis moet leggen voor het goed voeren van dialoog, het creëren van een veilige setting voor wederzijds begrip en vreedzame oplossingen’.

In dialoog, maar hoe?

Hoe de dialoog op de HR moet plaatsvinden, weet het college nog niet. Daarover is het cvb in gesprek, op meerdere plekken op de hogeschool. Ook zegt het bestuur te wachten op een reactie van de indieners van de petitie op de vraag ‘om samen met ons na te denken over hoe wij een, of meerdere, vervolgactiviteiten kunnen faciliteren’.

De petitie-indieners hebben juist het bestuur uitgenodigd om op 21 mei tijdens een besloten bijeenkomst met de ondertekenaars van de petitie in gesprek te gaan. Het cvb lijkt een voorkeur te hebben voor een te organiseren activiteit waar ook anderen dan alleen de ondertekenaars van de petitie welkom zijn. In het Hint-bericht: ‘Voor ons staat voorop dat iedere medewerker of student zich welkom en veilig moet voelen om aan deze activiteit(en) deel te kunnen nemen’, stelt het bestuur. ‘We willen hier als cvb graag onze bijdrage aan leveren. Zodra er meer over bekend is, informeren we jullie verder.’

Het cvb zegt in het bericht dat het zich zorgen maakt over de escalaties op andere hoger-onderwijsinstellingen. ‘Wij hopen vurig dat wij binnen de Hogeschool Rotterdam de moed en het geduld hebben om de respectvolle dialoog op te blijven zoeken. Ook al doen verschillende standpunten soms pijn, en maken het ook niet makkelijk om in gesprek te blijven. Dat snappen we goed, toch denken wij dat praten, maar vooral luisteren, de sleutel vormt tot begrip. We hebben elkaar nodig’.

Mars naar Erasmus universiteit

"Cut all ties"-flyer op locatie Wijnhaven
Flyer op HR-locatie Wijnhaven

Ondertussen worden studenten op de hogeschool, in elk geval op locatie Wijnhaven, via flyers opgeroepen om aanstaande donderdag mee te lopen in een mars naar de ‘Palestina-demonstratie’ op de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). ‘Cut all ties‘, staat er op de aan het college van bestuur gerichte flyers. De mars loopt van de locatie Kralingse Zoom van de HR  naar locatie Woudestein van de EUR.

Op de Willem de Kooning Academie deden studenten vanochtend mee aan de landelijke ‘walk-out’. Klokslag 11.00 uur liepen ze de collegezalen en andere ruimten uit, naar buiten. De actie is bedoeld als actie tegen de oorlog in Gaza en tegen het politiegeweld bij een demonstratie vorige week op de Universiteit van Amsterdam.

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Mees Vercouteren

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

19 Responses to Bestuur beëindigt samenwerking met Israëlische universiteit en wil ‘brede dialoog’ op de HR

  1. Goed bezig! Israël is gewoon in en in slecht en is het altijd al geweest. Heerlijk om te lezen dat ons CvB lef toont en de enige juiste beslissing maakt. Nu alleen nog de banden met de andere universiteit verbreken en in gesprek gaan met minister Dijkgraaf wat te doen met Israëlische invloeden op onze Hogeschool.

    En wat betreft die Pro-Palestina relschoppers op de UvA, dat heeft natuurlijk niets meer met demonstreren te maken. Die mogen wat mij betreft de ogen uit de kop schamen!

  2. @Joost,

    “Israël is gewoon in en in slecht en is het altijd al geweest.”
    Wie bedoel je met Israël? De staat of het volk? Of beide? De stelling is hoe dan ook extreem kort door de bocht. Maar ach, wat hebben we aan nuancering. Gewoon lekker generaliseren.

    Waarom zouden de banden met de andere universiteit verbroken moeten worden? Weet jij welke van de twee het is? Weet jij wat die al dan niet op haar kerfstok heeft? Weet jij meer dan het CvB? Onschuldig tot het tegendeel is bewezen, dat zul je toch met me eens zijn. Dus stop alsjeblieft met die drogreden van associatie.

  3. ‘…en tegen het politiegeweld bij een demonstratie vorige week op de Universiteit van Amsterdam.’.

    Helemaal maf.. Hulde voor de politie, degene die tegen het geweld zijn mogen wel eens uitleggen hoe het anders moet. Politie heeft prima hun werk gedaan. ik zag maar niets verder schrijven, voordat ik iets zeg waar ik niet achter sta!

  4. Mistige uitleg. ‘dat er aantoonbare aanwijzingen waren dat zij betrokken zijn bij activiteiten die indruisen tegen onze kernwaarden en integriteits- en gedragscode’.

  5. @Jasper je moet eens weten hoe vaak ik mij hier in de comments laat gaan. Je hebt gewoon vrijheid van meningsuiting binnen de spelregels van Profielen. Als je die vrijheid niet meer mag gebruiken om je mening over moslims en Joden te geven, of net als ik voor een politieke rechtbank komt, dan is dat een grote schande.

    Maar voor mij is deze discussie best wel een spagaat. Joden vs pro-Palestina extremisten vs de politie. Welke partij moet ik kiezen? Ik vind dat ze alle drie fout zitten! Je zou bijna denken dat het mensen zijn… 😛

  6. @Joost
    De discussie is denk ik niet zo`n spagaat als het kan voelen. Ga lekker demonstreren, maak gebruik van je rechten om dat te doen binnen de wet. Dus zonder geweld, (groeps-)belediging, vernielingen, e.d. Dit geldt natuurlijk voor alle kanten.

    wat betreft de partijen zoals je zegt: ‘Joden vs pro Palestina extremisten vs politie’ is een beetje gechargeerd maar idd. Welke partij iemand kiest moet degene zelf weten. Ik vind het alleen erg raar dat er zogenaamd een goede of foute kant gecreerd is, aangezien het conflict daar te ingewikkeld voor is.

    Wat betreft de politie.. Ik vind dat deze puik werk geleverd heeft! ik kan niet begrijpen dat iemand tegen geweld is van politie, zij doen dit niet zomaar of voor de lol. Buitenproportioneel vind ik het ook niet, maar hier wordt gelukkig standaard onderzoek naar gedaan.

  7. @Joost Eerst is het Israel en nu zijn het de Joden? Serieus???

  8. @Anne Frank, ligt gevoelig hea als je het zo brengt. Daarom breng ik het ook zo want heel dat verbod op antisemitisme is meteen een verbod op vrije meningen over het Joodse volk. Heerlijk om al die overtrokken slachtofferrollen te zien, want dat bekrachtigt meteen mijn standpunt! En aangezien in Israël 74,7% van de bevolking Joods is (ref: https://nl.wikipedia.org/wiki/Isra%C3%ABl) is het best wel fair om Israël en de Joden gelijk te trekken! 😉

  9. @Joost, bedankt, mensen als jij die klakkeloos verschillende zaken gelijk willen trekken, maken het onmogelijk om legitieme kritiek op de misdaden van een regime te onderscheiden van racistische bejegeningen. En waarom? Kennelijk alleen maar om mensen op te jutten.

    Negeer vooral de complexe internationale politiek en maak je vooral druk over “overtrokken slachtofferrollen”. Klaag daarbij nog even over die keer dat je terecht bent veroordeeld door een rechter wiens persoonlijke politieke voorkeur je niet aanstond, en blijf vooral blind voor de ironie.

    Hoe zal ik het verwoorden… wat jij doet heeft niets met vrijheid van meningsuiting te maken, en je mag je wat mij betreft de ogen uit de kop schamen.

  10. @Joost, maar hoe zit het in jouw narratief dan met het Joodse volk in de diaspora?

  11. E
    erst had dit artikel een foto van een poster die opriep voor de demonstratie. Die is nu veranderd naar een ongerelateerde foto.

    Het viel me ook op dat alle posters zijn weggehaald op HR locaties. Dan vraag ik mij af, heeft profielen dit zelf besloten of zijn jullie verzocht om dit te verwijderen? Vreemde gang van zaken dit.

  12. @Beau Huh, ik heb even niet goed opgelet of er een andere foto stond maar ik zie een foto van de flyer die de oproep doet. Was dat hem niet?

  13. De foto die erbij stond wekte de indruk – die reactie kregen we – dat het beëindigen van de banden met de Israëlische instelling en de mars 1-op-1 gerelateerd waren. We waren het er wel mee eens dat het voor de homepage niet de beste keuze was. Daar hebben we toen voor een algemenere foto gekozen en de flyer-foto op een logischere plek in het stuk gezet.

  14. @Joost,

    “En aangezien in Israël 74,7% van de bevolking Joods is […] is het best wel fair om Israël en de Joden gelijk te trekken!”

    Verre van fair. Israël heeft een kleine 10 miljoen inwoners, waarvan dus 2,5 miljoen niet-Joodse mensen die jij voor je eigen gerief en narratief maar even als Joods bestempelt. Beschamend.

  15. Trots op Hogeschool Rotterdam. De genocide die nu plaats vindt door Israel moet gestopt worden, en voor de genen die vragen waarom samenwerking met zulke instellingen gestopt moet worden, kun je de nieuws volgen en kijken hoe onderzoeken vanuit westerse universtersen ingezet worden in Israel om baby’s te bombarderen in Gaza.

  16. “Verre van fair. Israël heeft een kleine 10 miljoen inwoners, waarvan dus 2,5 miljoen niet-Joodse mensen die jij voor je eigen gerief en narratief maar even als Joods bestempelt. Beschamend.”

    Sterker nog, door over ‘de Joden’ te spreken maakt Joost voor het gemak ook alle buiten Israël wonende Joden (naar schatting zo’n 6 miljoen wereldwijd) verantwoordelijk voor hetgeen in Gaza gebeurt en zet hij daarmee de deur wagenwijd open voor antisemitisme. Het zou hem sieren als hij daar afstand van neemt. Vandaar mijn vraag aan hem in een eerdere post over de Joden in de diaspora.

  17. Het conflict tussen Israël en de omliggende landen en het Palestijnse volk is al in 1917 begonnen toen de Engelsen hun kolonie Palestina verlieten en in de Balfour-verklaring stelden dat Palestina een ‘nationaal tehuis voor het Joodse volk’ moest worden. Na de Tweede Wereldoorlog stelde de VN een verdelingsplan voor Palestina voor en werd in 1948 de staat Israël opgericht. Kort daarna brak de Arabische-Israëlische oorlog uit. Deze staat van bijna permanente oorlog heeft tot vandaag aan toe onvoorstelbaar veel leed gebracht. Wat de rest van de wereld kan doen is de oorlogshitsers, fanatiekelingen en extremisten de wind uit de zeilen te nemen en druk te blijven uitoefenen om een rechtvaardige vrede te scheppen. Gezworen vijanden moeten rond de tafel en daar hun moed tonen. Dat is Mahatma Gandhi (India) en meer recent Nelson Mandela (Zuid Afrika) ook gelukt. Het kan.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top