Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

2012/2013: het jaar van De Grote Schuif

Gepubliceerd: 24 October 2011 • Leestijd: 2 minuten en 43 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De mediaopleidingen gaan naar de Wijnhaven, de gezondheidszorgopleidingen naar een nog in te richten pand aan de Rochussenstraat en de laagbouw van Museumpark gaat een jaar op de schop. Het zijn enkele van de veranderingen die binnen nu en anderhalf jaar gerealiseerd moeten worden.

Het verbouwen, verhuizen en betrekken van nieuwe panden is de Hogeschool Rotterdam niet vreemd. Ingegeven door met name de wisselende studentenaantallen gebeurt er elke zomer wel wat. Dan verhuist er een opleiding naar een andere locatie, moeten ondersteunende diensten plaats maken voor studenten of wordt de kantine weer eens aangepakt. Dat is echter niets in vergelijking met de operatie die de hogeschool in 2012 te wachten staat. Niet voor niets gebruikt de facitaire dienst het begrip De Grote Schuif.

Rochussenstraat
Dat de hogeschool het vroegere Enecogebouw op de hoek Rochussenstraat/'s Gravendijkwal gaat huren, is al langer bekend. In de hoogbouw van het pand krijgen, vanaf komend voorjaar, een aantal ondersteunende diensten van de HR een plek waardoor het huren van een verdieping aan de Westblaak niet meer nodig is.
De onderste verdiepingen zijn bestemd voor het Instituut voor Gezondheidszorg (IvG) , dus voor opleidingen als verpleegkunde, logopedie, ergotherapie en fysiotherapie. Komende zomer moet dit instituut verhuizen uit de laagbouw van locatie Museumpark.

Klimaatsysteem Museumpark
Die laagbouw, het vroegere – monumentale – kantoor van Unilever, moet grondig worden aangepakt (kosten zo'n 7 miljoen euro) waardoor het gedurende een jaar nauwelijks te gebruiken is. Belangrijkste reden voor de verbouwing is het ontbreken van een klimaatsysteem waardoor het in lokalen nu soms te koud of juist te warm is.
'Als IvG weg is, klappen we op de laagbouw van Museumpark alles naar één kant', vertelt Anneli van der Reijden, directeur van de facilitaire dienst. Met andere woorden: de achterblijvers (met name het Institiuut voor Sociale Opleidingen, ISO) gaan in één van de twee vleugels van de laagbouw zitten. Op het moment dat de andere vleugel is verbouwd, 'ruilen' ze met de verbouwers.

Wijnhaven 99
De pabo is dan ondertussen verkast van Museumpark naar de Pieter de Hoochweg, die weer wordt achtergelaten door de mediaopleidingen. Samen met informatica en technische informatica (nu nog op Academieplein) en de opleiding communicatie (nu Kralingse Zoom) betrekken de mediaopleidingen vanaf september 2012 twee panden aan de Wijnhaven. Een ervan, Wijnhaven 107, wordt nu nog gebruikt door het Instituut voor Managementopleidingen (IMO), het andere (Wijnhaven 99, zie de foto) gaat de HR huren en vanaf januari verbouwen. Van der Reijden: 'We maken een paar lokalen maar verder wordt het heel industrieel, we zullen er niet veel aan doen. Aan het gebouw is ook een balkon, daar maken we een koffiebar.'
IMO, inclusief de opleiding bedrijfskundige informatica (nu nog op Academieplein), verhuist september 2012 naar de hoogbouw van Museumpark. Daar is dan ruimte omdat de ondersteunende diensten van de HR dan aan de Rochussenstraat zitten.

Mediatheek
Op de locatie Museumpark verhuist de mediatheek, met uitzondering van de archiefkelder, van de begane grond van de laagbouw naar de tweede verdieping van de hoogbouw. Van der Reijden: 'Daar zoeken we nog naar een combinatie met het huidige open leercentrum. Het moet toegankelijk zijn en ook zo worden ervaren, bijvoorbeeld met een brede trap. ' Het realiseren van zo'n trap is echter duur, en het is om die reden nog maar de vraag of hij er echt komt.
Ook het paviljoen, ofwel het visitor center, moet toegankelijker worden maar tot grote verbouwingen leidt dat niet. 'Bij studievoorlichting moet het drukker worden. De uitdaging is dat we studenten het gevoel willen geven dat ze daar mogen zijn. Misschien moeten we iets aan het meubilair doen of moeten we het restaurant meer doortrekken naar het paviljoen', aldus Van der Reijden die daarover in gesprek is met een architectenbureau.

Kralingse Zoom
Verder in de toekomst, na 2015, ligt het al eerder gepubliceerde idee om de Kralingse Zoom in z'n geheel af te stoten. In plaats daarvan wordt er dan rond Coolhaven, vlakbij de locatie Academieplein, een nieuwe hogeschoollocatie gebouwd. Maar hierover is nog geen duidelijkheid. 'Als je dat wilt, moet eerst de Kralingse Zoom worden verkocht', vertelt Van der Reijden. 'De Erasmus Universiteit heeft al aangegeven geen interesse te hebben. We gaan nu vragen of de gemeente eventueel interesse heeft, en als dat niet zo is, gaat het de particuliere markt op.' Veel van de plannenmakerij valt of staat uiteraard bij de toe- of afname van de studentenaantallen.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top