Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bestuurders domineren onderwijs top-10 Opzij

Gepubliceerd: 25 October 2011 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Volgens maandblad Opzij is universiteitshoogleraar Louise Fresco de machtigste vrouw in de wereld van onderwijs en wetenschap. Onderwijsbestuurders met nevenfuncties hebben dit jaar de overhand in de top-10.

Louise Fresco, de machtigste vrouw in onderwijs en wetenschap. Foto: Christiaan Krouwels

Annette Roeters, de baas van de Onderwijsinspectie, steeg van de vijfde naar de tweede plaats vanwege 'haar kritiek op het functioneren van met name vijf hogescholen, waaronder Inholland, waar studenten ten onrechte een diploma kregen'. Het leidde er volgens Opzij toe dat het kabinet het toezicht op het hoger beroepsonderwijs verscherpte.

Yvonne van Rooy, collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht, daalde van de tweede naar de derde plaats. 'Van alle vrouwelijke bestuurders bij universiteiten is zij de machtigste', aldus Opzij. Ze wordt in de lijst gevolgd door de collegevoorzitter van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Pauline van der Meer Mohr.

'Dingen veranderen'
Vrouwen in de top-10 moeten macht ontlenen aan hun functie en die gebruiken om 'dingen te veranderen'. Daarnaast moeten ze zichtbaar zijn, 'inspireren' en nevenfuncties hebben, aldus de juryverantwoording.

Henriëtte Maassen van den Brink, hoogleraar economie aan de universiteiten van Amsterdam en Maastricht is volgens de jury 'minder beeldbepalend' dan vorig jaar. Ze zakt van de eerste naar de vijfde plaats. 

De jongste: Eveline Crone 
Jongste vrouw op de lijst is wederom hoogleraar psychologie Eveline Crone (36). Ze daalde weliswaar van de vierde naar de zesde plaats, maar is als een van de jongste vrouwelijke hoogleraren van Nederland nog steeds een factor van betekenis: ze schreef een bestseller over het puberbrein en kreeg anderhalf miljoen euro onderzoeksgeld van de European Research Council.

Voor de samenstelling van de Opzij top-100, die eigenlijk bestaat uit tien lijstjes met tien namen uit een specifieke sector, werden 'talloze' deskundigen geraadpleegd. Voor de onderwijstop-10 werd onder meer gesproken met medewerkers van universiteitenvereniging VSNU, de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en de Onderwijsraad. Een jury onder leiding van bijzonder hoogleraar management van diversiteit en integratie Halleh Ghorashi (Vrije Universiteit) stelde de definitieve ranglijsten vast.

Bestuurders hogescholen op 7 en 10
Collegevoorzitter Geri Bonhof van de Hogeschool Utrecht staat op plaats zeven. Die dankt ze aan 'de inspirerende en transparante wijze waarop zij de HU bestuurt en extern representeert'. Hekkensluiter van de top-10 is haar collega Jet Bussemaker van de Hogeschool van Amsterdam. Hun beide hogescholen bungelen overigens onderaan de onderwijsrankings van de Keuzegids en Elsevier.

HOP, Marijke de Vries

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top