Bormans botst met cmr
Gepubliceerd: 16 October 2012 • Leestijd: 2 minuten en 1 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.De toon is gezet. Collegevoorzitter Ron Bormans heeft in zijn eerste vergadering met de centrale medezeggenschapsraad (cmr) meteen duidelijk gemaakt dat er met hem niet te sollen valt. Onderwerp was de teruggedraaide reorganisatie van de RBS.
Waar de raad nog geen besluit wilde nemen over het toch niet opsplitsen van de Rotterdam Business School (RBS), legde Bormans dat uit als een gebrek aan vertrouwen in hem. ‘Ik vind dit helemaal niks’, reageerde de kersverse collegevoorzitter in zijn eerste cmr-vergadering. ‘Dit getuigt niet van vertrouwen in iemand die hier een maand zit. Het is de eerste keer dat ik ruimte vraag voor een beetje vertrouwen en dan krijg ik nee.’
Verrassing
Bormans reageerde op het besluit van de raad om niet meteen akkoord te gaan met het collegebesluit van vorige week dinsdag. Het collegebestuur haalde toen – tot verrassing van zo’n beetje alle betrokkenen – een streep door het besluit om de RBS op te splitsen en de opleidingen te verdelen over de andere economische instituten. ‘Het draagvlak voor de reorganisatie was te klein’, stelde het cvb. Dit kwam vooral tot uiting tijdens de sollicitatiegesprekken met de beoogde directeuren voor de overgebleven, grotere instituten.
Bij het aanvankelijke besluit legde het cvb daarnaast ook te veel nadruk op het onderwerp internationalisering, zei Bormans. ‘Terwijl er ook nog wel een agenda is te maken over de onderwerpen studenttevredenheid, rendement en roosters.’
Briefje
Meerdere cmr-leden betitelden het nieuwste cvb-besluit als ‘dapper’, maar er meteen mee instemmen wilde de meerderheid (negen van de vijftien aanwezige leden) niet. Die wilde eerst een uitgebreidere schriftelijke motivering van het cvb waar dan over een maand een besluit over kan worden genomen. Toen deze stemverhouding duidelijk werd, schoot Bormans uit z’n slof.
‘Dit is een proces van twee jaar’, zei cmr-lid Cornée Jacobs daarop geïrriteerd. ‘We zijn de afgelopen week per e-mail op de hoogte gesteld dat het ineens wordt teruggedraaid, en vanmiddag kregen we er een briefje over. Ik kan mijzelf als cmr-lid toch niet serieus nemen als we nu ineens binnen een week een beslissing moeten nemen?’ Enkele studentleden lieten eenzelfde geluid horen. ‘Bij zo’n lang proces kunnen nog eens vier weken toch niet cruciaal zijn?’, vroeg Barbara Struijk zich bijvoorbeeld af.
Positie
Net als het cvb wil overigens ook de cmr de opsplitsing van de RBS een halt toeroepen. Maar de raad wenst wel een besluit te nemen op basis van een goed plan waarin onder andere de vermeende angstcultuur bij de RBS (opgetekend in het laatste managementtevredenheidsonderzoek, mto) wordt besproken. ‘De signalen uit het mto geven aanleiding er indringend naar te kijken; daar moet iets mee gebeuren’, aldus Bormans. ‘Maar over een maand ligt er niet een notitie waarin staat wat er precies met de managementcultuur bij RBS moet gebeuren.’ De nieuwe collegevoorzitter hoopte dat hij na de vergadering het akkoord van de cmr in z’n zak had maar daar moet hij nu dus nog even op wachten. ‘Dat vind ik echt vervelend’, aldus de gepikeerde Bormans die duidelijk maakte dat de plannen om de reorganisatie terug te draaien hoe dan ook doorgaan. ‘En daar verbind ik mijn positie aan.’
Jos van Nierop
Als die meneer Bormans nou ook nog eens de ballen had om de verhuizing van de opleidingen van CMI terug te verhuizen naar de oude locaties. Want die verhuizing is een grote mislukking. We hebben amper ruimte om met onze project teams samen te werken, een lokaal voor onze minor lessen hebben we al helemaal niet. Ik was vorige week nog op Pieter de Hoochweg, en dat staat grotendeels leeg, terwijl wij als ratten in een jampot zitten. Onbegrijpelijk dat dat we ooit verhuisd zijn. Een dikke onvoldoende voor Hogeschool Rotterdam dus.