Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogeschool Rotterdam: ‘alles in dienst van het bacheloronderwijs’

Gepubliceerd: 12 December 2012 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Hogeschool Rotterdam gaat zich concentreren op (het verbeteren van) de kwaliteit van het voltijd bacheloronderwijs. Dit gaat ten koste van andere activiteiten. Over de gevolgen van de beleidsvisie van collegevoorzitter Ron Bormans wordt volgende maand meer duidelijk.

‘De komst van een nieuwe voorzitter is voor het college van bestuur aanleiding geweest om nog eens heel kritisch te kijken naar wat goed gaat in onze hogeschool en wat beter moet’, schrijft het college in een e-mail aan alle medewerkers. De belangrijkste conclusie is dat de HR zich (nog) meer moet richten op goed onderwijs in de voltijd bacheloropleidingen. Het college: ‘De kwaliteit van dat bacheloronderwijs, uitgedrukt in studenttevredenheid en eindniveau van de opleidingen, moet omhoog.’ In de aan de medewerkers gestuurde powerpoint-presentatie wijst het college op de ‘middelmatige’ cijfers uit de Keuzegids en op enkele lage accreditatie-oordelen.

Strengere eisen aan student
Het college wil aan aankomende studenten strengere eisen stellen, ‘vooral ten aanzien van motivatie’. Van de afgestudeerde bachelor wordt daarnaast meer verwacht dan alleen maar kennis, vakmanschap en een juiste professionele houding. Een afgestudeerde moet onder andere ook zelfstandig, kritisch en multidisciplinair zijn.

Ondersteuning: minder maar beter
Van docenten wordt (nog meer) professionaliteit verwacht. ‘Een tandje erbij’, aldus het college, dat wil dat docenten aanspreekbaar moeten zijn op hun resultaten. Daarnaast moet de docent ‘ontzorgd’ worden, ofwel beter ondersteund door onderwijsmanagers, directeuren en bedrijfsbureaus. Dit terwijl het aantal ondersteunende medewerkers omlaag moet. ‘Bedrijfsbureaus en diensten: minder maar beter’, schrijft het college bijvoorbeeld. Ook worden de onderwijsinstituten in de nabije toekomst niet meer door  twee maar door één directeur geleid.  Meer dan nu het geval is zal het onderzoek, nu georganiseerd in het onderzoeksinstituut, dienstbaar moeten zijn aan het bacheloronderwijs.

Minder deeltijd en private opleidingen
De focus op het voltijd bachelor-onderwijs heeft gevolgen voor de andere activiteiten van de Hogeschool Rotterdam. Er wordt geschrapt in het aantal deeltijdopleidingen en vooral in de private opleidingen die de HR aanbiedt. ‘Nee, tenzij grote maatschappelijke relevantie’, schrijft het college over dat laatste.

Consequenties medewerkers
Het college van bestuur schrijft dat ze zich realiseert dat de veranderingen consequenties kunnen hebben voor medewerkers van sommige organisatieonderdelen. ‘Het college beschouwt het als zijn vanzelfsprekende plicht om heel zorgvuldig om te gaan met het vormgeven van die veranderingen, de besluitvorming daarover en consequenties voor individuele medewerkers.’

Het college heeft haar nieuwe visie vorige week aan de directeuren en de medezeggenschapsraden gepresenteerd. Een meer uitgewerkt plan wordt op 10 januari, op de nieuwjaarsbijeenkomst, gepresenteerd aan de dan aanwezige medewerkers. Op die datum verschijnt ook een groot interview met collegevoorzitter Bormans in Profielen.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top