Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Rokers paffen door ondanks rookverbod

Gepubliceerd: 27 September 2012 • Leestijd: 1 minuten en 54 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Rode lijnen, rookabri’s en verbodsborden. De Hogeschool Rotterdam doet er sinds dit studiejaar alles aan om het roken rondom de locaties in te dammen. Maar werken doet het nog niet echt: op de ‘verboden plekken’ wordt nog steeds gerookt.

Rondom de vijver voor de hoofdingang van locatie Museumpark geldt een rookverbod. Deze eindigt bij het openbare trottoir langs de weg, ofwel bij de rode lijn die daar afgelopen zomer op de stoep is gekalkt. ‘Een beetje onzin’, vindt een studente die op de vijverrand zit en net haar sigaretje uitmaakt. ‘’t Is hier toch gewoon buitenlucht?’ De studente vertelt dat ze net door iemand van de hogeschool is weggestuurd bij de ingang. ‘Ik wist echt niet dat je daar niet mag roken. Ik zag wel een verbodsbord maar ja, iedereen rookt hier.’ Dat laatste klopt. Ga naar een willekeurige HR-locatie en je zult er hetzelfde aantreffen als de afgelopen jaren. Groepjes rokers bij de ingang, peuken op de grond.

Collegekaart inleveren
Dat moeten we niet willen, vindt de centrale medezeggenschapsraad (cmr) al veel langer. Het gebouw betreden kan vaak alleen via een gordijn van rook. Dat is niet gezond en bovendien is het voor de hogeschool ook alles behalve een visitekaartje. Er geldt nu een verbod maar handhaving is er maar mondjesmaat, tot ergernis van de cmr.  Rokers moeten worden aangesproken op hun gedrag, en notoire overtreders zouden hun collegekaart moeten inleveren of een geldboete moeten betalen, stelde de studentengeleding van de cmr deze week voor. Collegebestuurder Gerard van Drielen beloofde ‘de overwegingen’ mee te nemen, maar plaatste vraagtekens bij de juridische haalbaarheid ervan.

Voorbeeldfunctie
Anneli van der Reijden, directeur van de facilitaire dienst van de HR, geeft aan dat medewerkers op verschillende locaties rokers aanspreken op hun gedrag. Met als resultaat dat rokers meestal ergens anders gaan staan. ‘Maar op de Kralingse Zoom kregen de medewerkers soms een grote bek terug als ze er iets van het roken werd gezegd’, aldus Van der Reijden die het eigenlijk te ver vindt gaan dat medewerkers de rokers moeten aanspreken. ‘De handhavingstaak geldt feitelijk voor iedereen, je zou aangesproken moeten worden door je peers; rokers en niet-rokers zouden er samen uit moeten komen.’ Cmr-lid Yentl van Heest vindt dat directies hun medewerkers moeten aanspreken. ‘Ik erger mij met name aan medewerkers die roken op plekken waar het niet mag: zij hebben een voorbeeldfunctie!’

Dakterras Wijnhaven
Bij sommige locaties is het instellen van een rookverbod voor de deur lastig omdat de hogeschool daar geen grond in eigendom heeft. Van der Reijden: ‘Dat geldt bijvoorbeeld voor de locaties aan de Wijnhaven. We bespreken met de gemeente of we abri’s mogen plaatsen waar mensen in kunnen roken, maar daar zijn we nog niet uit.’ En het dakterras op Wijnhaven 99? Van der Reijden: ‘Dat is nog ter discussie, of we daar roken wel of niet willen toestaan.’

Facilitaire dienst, college van bestuur en cmr broeden de komende tijd verder over (het handhaven van) het rookbeleid. Wordt vervolgd.

Alice Boothby en Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Rokers paffen door ondanks rookverbod

 1. Maar bij academieplein moet je nog steeds door de rook heen als je naar binnen wilt. Dus daar is het probleem alleen 3 a 4 meter verplaats.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top