Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Voldoende stageplekken voor studenten medische hulpverlening?

Gepubliceerd: 27 September 2012 • Leestijd: 1 minuten en 38 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De gloednieuwe opleiding tot medisch hulpverlener heeft meer aanmeldingen dan verwacht. Daarom heeft de HR een numerus fixus aangevraagd, vertelt onderwijsmanager Cees van Bers. Heeft de HR ook problemen met het vinden van stageplaatsen, zoals andere aanbieders van deze opleiding?

In september startte de opleiding tot medisch hulpverlener. Een paar maanden geleden kwam dezelfde opleiding van een andere hogeschool in het nieuws doordat er niet voldoende stageplaatsen waren voor haar studenten. Verschillende ambulancediensten weigerden stagiairs zolang het beroep geen BIG-registratie heeft. Dreigt er ook op onze hogeschool een gebrek aan stageplaatsen?

Landelijk tekort stageplaatsen
De hbo-bacheloropleiding ‘medische hulpverlening’ leidt op tot ambulancemedewerker, anesthesiemedewerker of eerstehulpmedewerker. De studie werd in het leven geroepen op uitdrukkelijk verzoek van ziekenhuizen en ambulancediensten: er zou een tekort dreigen in deze beroepen. Tot nu toe moesten verpleegkundigen na hun hbo-opleiding nog twee jaar een specialisatie volgen om ambulance-, anesthesie of eerstehulpmedewerker te worden.

In 2010 ging de bacheloropleiding medische hulpverlening bij twee hogescholen van start: de Hogeschool Arnhem Nijmegen en de Hogeschool Utrecht. Maar verschillende ambulancediensten en ziekenhuizen in de regio Arnhem Nijmegen weigerden de stagiairs. Ze eisten dat het beroep van medisch hulpverlener eerst moet worden opgenomen in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). De opleiding komt daardoor zo’n honderd stageplaatsen tekort.

Uitstel voor ‘acute zorg’
Dit jaar startte dezelfde opleiding aan de Hogeschool Rotterdam. ‘Vanwege de problemen rond stageplaatsen in Arnhem Nijmegen beginnen wij pas volgend jaar met de opleiding voor de acute zorg’, vertelt onderwijsmanager Cees van Bers. ‘Dit jaar zijn we begonnen met de anesthesie- en operatie-uitstroom (de voormalige inserviceopleiding ‘operatie- en anesthesieassistent’). Registratie in het register is alleen van belang voor beroepen waarin geen direct medisch toezicht is, zoals in ambulances. Deze beperking geldt niet voor anesthesie- en operatie-uitstroom, want daar is per definitie iemand aanwezig die medisch toezicht houdt.’

Van Bers: ‘De belangstelling voor de opleiding medisch hulpverlener is groot. We zijn dit jaar met 120 studenten gestart. Dat is wat veel. Per hogeschool zijn er 250 geïnteresseerden voor 75 gefixeerde plaatsen. Voor een opleiding die nog niet is gestart kun je geen fixus aanvragen, maar inmiddels hebben we die voor volgend jaar wel aangevraagd.’

Het aanvragen van een BIG-registratie is een juridisch traject dat jaren kan duren, legt Van Bers uit. ‘Daarom werken wij aan een tussenoplossing. Samen met de ambulancediensten leggen we in een officieel document de normen vast waaraan de toekomstige ambulancemedewerkers moeten voldoen. Als de inspectie daarmee akkoord gaat, dan zijn de juridische problemen opgelost. Zeker omdat wij de opleiding samen met Erasmus MC hebben opgezet, verwacht ik dat we aan voldoende stageplaatsen kunnen komen. Het werkveld staat om onze studenten te springen.’

Dorine van Namen/HOP

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top