Banenverlies onderwijs: 2800
Gepubliceerd: 24 January 2013 • Leestijd: 1 minuten en 20 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Bij meer dan honderd scholen zijn sinds de zomer reorganisaties aangekondigd. Tenminste 2.800 fulltime banen gaan verloren. In Rotterdam zijn dat er 226.
Krimp, bezuinigingen en rammelende bedrijfsvoering zijn de belangrijkste oorzaken van het banenverlies.
Zadkine en Albeda
Het Onderwijsblad en de rayonbestuurders van de AOb inventariseerden alle reorganisaties van de afgelopen maanden. Soms werd dat aangekondigd in de regionale kranten of waren de bestuurders betrokken bij het opstellen van een sociaal plan. In totaal gaat het om 107 reorganisaties, waarvan bij 63 concreet werd aangegeven hoeveel banen er moeten verdwijnen. In de exceldownload is het banenverlies per school of schoolbestuur aangegeven.
In Rotterdam gaat het om 226 banen. 150 bij ROC Zadkine (door teruglopend leerlingenaantal, bezuinigingen, te dure huisvesting)en 76 bij het Albeda College (vanwege krimp en bezuinigingen).
Starters moeilijk aan het werk
Krimp is een belangrijke oorzaak van het banenverlies in het primair onderwijs, maar zeker niet de enige. Kostenstijgingen stellen schoolbesturen voor moeilijke keuzes en in een aantal gevallen hebben de besturen hun bedrijfsvoering niet op orde. Veel scholen hopen met natuurlijk verloop het banenverlies zonder al te veel ontslagen af te wikkelen. Het gevolg is dat tijdelijke contracten niet worden verlengd en starters dus moeilijk aan het werk komen. Lang niet altijd leidt dat tot een officiële reorganisatie waar de bonden bij betrokken zijn, en valt het banenverlies pas achteraf te constateren.
Financiële missers
De financiële pijn in het voortgezet onderwijs door sluipende bezuinigingen wordt over het algemeen weggepoetst door te snijden in het taakbeleid: docenten gaan meer lessen geven. In het mbo wordt wel driftig gereorganiseerd. Veel roc’s hebben nog steeds last van bezuinigingen op inburgering en educatie. Daarnaast heeft het beroepsonderwijs in de regio Zeeland ook te maken met krimp en zullen, naast Amarantis, ook andere roc’s vanwege financiële missers moeten reorganiseren.
Scholen zullen de komende jaren met nog meer krimp rekening moeten houden. Neem bijvoorbeeld de westelijke mijnstreek, waar volgens dagblad de Limburger in de regio rondom Sittard het leerlingenaantal met 30 procent zal dalen. In de noordelijke provincies voeren besturen al gesprekken omdat veel kleine scholen zullen sluiten doordat ze onder de opheffingsnorm komen.
Bron: AOb.nl/Onderwijsblad
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top