Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 september 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bussemaker geeft 13 miljoen voor hbo-onderzoek

Gepubliceerd: 18 April 2013 • Leestijd: 0 minuten en 54 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hogescholen krijgen dertien miljoen euro extra voor praktijkgericht onderzoek. Dat maakte minister Bussemaker vandaag bekend op het jaarcongres van de hogescholen.

Het extra geld komt uit de honderd miljoen euro die regeringspartijen PvdA en VVD in het regeerakkoord hadden gereserveerd voor fundamenteel onderzoek. Het totale budget voor hbo-onderzoek zal oplopen tot dertig miljoen euro per jaar.

Afspraken
Onderzoeksfinancier NWO gaat het geld verdelen. Juist deze week hebben de minister, hogescholen en NWO samen met enkele andere partijen hun handtekening gezet onder een convenant waarin dat is afgesproken. Tot nog toe zorgde een aparte stichting (SIA) voor de verdeling, maar die gaat op in NWO.

‘Wees trots op de waarde van het praktijkgerichte onderzoek en draag dat met verve uit’, drukte minister Bussemaker de toehoorders op het hart. Het hbo is soms wat te bescheiden. In publieke debatten zijn lectoren nog relatief afwezig.’

Universiteitje spelen
‘Een ding zou ik niet willen dat er met het geld gebeurt: dat hogescholen universiteitje gaan spelen’, voegde ze daaraan toe. ‘Hbo-onderzoek heeft zijn eigen kracht. Het gaat erom kennis in de praktijk te ontwikkelen.’

Wel zou het interessant zijn als universiteiten en hogescholen meer samenwerken. Ze gaf een voorbeeld van wetenschappers die biologisch afbreekbaar plastic ontwikkelen. Hbo-onderzoekers verzinnen daar de praktische toepassingen voor.

Bovendien is de verbinding met het onderwijs belangrijk. ‘Blijf dat benadrukken bij de vormgeving van het onderzoek. Het is heel belangrijk dat het niet los van elkaar komt te staan.’

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top