Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Zet rokers op hun plek’-campagne uitgesteld

Gepubliceerd: 7 May 2013 • Leestijd: 0 minuten en 45 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De hogeschoolbrede antirookcampagne is ‘een aantal maanden’ uitgesteld. Het college van bestuur wil eerst kijken of het lukt om per locatie het roken aan te pakken.

rookverbod - Hogeschool RotterdamAanleiding voor het uitstel is een discussie die het collegebestuur onlangs voerde met de directeuren van de onderwijsinstituten en diensten. Een aantal directeuren is enthousiast over de eerder aangekondigde rookcampagne, maar een aantal juist niet. De tegenstanders denken dat de stevige toon van de campagne averechts zal werken. Eerder sprak de studentengeleding van de medezeggenschapsraad ook al haar twijfels uit over de campagne.

Rokers aanspreken
Op de campagneposters staan twee ernstig kijkende personen en er is een wit vakje (zo eentje als de ‘Roken is dodelijk’ op sigarettenpakjes) te zien. De tekst in dat vakje luidt ‘Samen zetten we rokers op hun plek’. Van medewerkers en studenten wordt verwacht dat zij anderen aanspreken op het moment dat ze roken op een plek waar dat niet mag.

In gesprek gaan
De directeuren op de verschillende locaties hebben nu besloten om ieder op hun eigen manier met medewerkers en studenten in gesprek te gaan om het roken op ‘verkeerde’ plekken tegen te gaan. Het collegebestuur heeft dat initiatief gehonoreerd en zal vlak voor de zomer kijken of en hoe de verschillende ‘rookaanpakken’ werken.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to ‘Zet rokers op hun plek’-campagne uitgesteld

  1. Heel dit campagne slaat ook helemaal nergens op, er wordt toch buiten gerookt, grond mag dan van HRO zijn, maar lucht is ook niet meer gratis dus. Voor je het weet mogen we over tien jaar niet in ons eigen huis roken, of moeten we extra belasting betalen als we thuis roken. Hou toch allemaal op, ga lekker iets doen waar jullie goed in zijn, doceren, andere regeltjes verzinnen en ga even naar boerenjongens in Amsterdam, relax een beetje.

  2. Met alle mogelijke respect voor niet rokers, beetje bepalen waar ik wel en niet mag roken, vriend ik sta gewoon buiten die vakken en daarmee klaar. Ben niet een of andere gevangenen,

    En als je dan langs komt lopen met: “Hier mag je niet roken” dan zeg ik dat ik niet zie waarom jij je daar mee bezig moet houden, second hand smoke is nog steeds geen wetenschappelijk onderbouwd probleem als het buiten is dus ik sta waar ik wil”

  3. Geen een roker heeft het recht om andere niet-rokers te vergiftigen. Ikzelf heb er enorm last van als ik er elke keer langsloop. Ga toch ergens anders roken! Waarom moet dat per se voor het schoolgebouw, tjonge jonge!!

  4. Sta mij toe ook even te reageren op deze vermoedelijk eindeloze discussie.
    Mijn suggestie is om er een meer informatieve en positieve benadering op los te laten om zo de rokers ertoe aan te zetten om het stoppen in overweging te nemen.
    Wanneer je iemand een verbod oplegt zou je ook een suggestie kunnen doen om tot een mogelijke aanpak van het probleem te komen. Bijvoorbeeld:
    “ Wij zijn niet tegen roken maar wel vóór het stoppen” om vervolgens te bemiddelen bij het stoppen.

    Als je de reactie van Pieter (10-5-13) leest “Ben niet een of andere gevangene” mag je meteen bedenken waar het allemaal om gaat.
    “Pieter, dat ben je namelijk wél, een gevangene van je nicotineverslaving!
    Jij móet, zodra je buiten komt, meteen een peuk opsteken, dat is zo belangrijk voor je dat je op dat moment even geen zin hebt om er rekening mee te houden dat iemand anders daar wellicht last van zou kunnen hebben. Jij was immers al een poosje bezig met die uitgestelde sigaret en had jezelf beloofd dat je, zodra de mogelijkheid daar was, je shot zou nemen!”
    Als je verslaaft bent Pieter, handel je niet uit vrijheid.

    Een ander argument om het stoppen in overweging te nemen zou kunnen zijn:
    Misschien hebben een aantal van de rokende studenten, om wat bij te verdienen, een baantje.
    Ik ken vergelijkbare voorbeelden waar deze “werk-studenten” precies genoeg ( € 200,-) per maand verdienden om hun verslaving te betalen. Een snel rekensommetje leert dat je in 10 jaar roken, dan ben je nog geen 30 jaar, € 24.000,- hebt weggepaft !!!!!

    Je hoeft niet te studeren om te beseffen dat je véél leukere dingen met dat geld kunt doen dan je eigen lichaam langzaam te vergiftigen.

    Rokers! Zet de voor en nadelen van het roken eens op een rijtje en neem een besluit!
    Bedenk: Waarom rook ik en wat doet het voor mij?

    Als je overweegt om te stoppen en daarbij hulp nodig hebt: ik begeleid stoppers individueel en/of in groepsverband zowel op locatie als bij ons in de praktijk. Website http://www.methera.nl

    Henny, trainer/therapeut stoppen met roken

  5. Heeft dat bestuur van de Hogeschool Rotterdam niets beters te doen? Echt belachelijk om te zien waar zo’n goed betaald bestuur haar prioriteiten aan geeft.

  6. Dat er nu buiten rookplekken dat zou voldoende moeten zijn toch? Geef iedereen even de tijd om er aan te wennen. Ik hoop echt dat die hele campagne niet door gaat, want die walgelijke betutteling roept bij mij in ieder geval de neiging op om juist weer voor de deur te gaan staan.

    @Henny mensen die willen stoppen met roken vinden de weg wel naar je praktijk of wat het ook precies mag zijn. Je hoeft niet te studeren om te beseffen dat de enorm belerende wijze waarop jij hierboven overkomt, op de meeste rokers weinig positief effect zal hebben!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top