Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten vinden rookcampagne ‘erg dwingend’

Gepubliceerd: 22 April 2013 • Leestijd: 1 minuten en 3 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De studentengeleding van de centrale medezeggenschapsraad (sgmr) is niet onverdeeld gelukkig met de aankomende antirookcampagne van de HR. De campagne start waarschijnlijk begin volgende maand.

rookverbod - Hogeschool RotterdamOm het roken bij de ingangen van de Hogeschool Rotterdam-locaties tegen te gaan, worden medewerkers en studenten geacht rokers aan te spreken. De campagne die met het rookbeleid vergezeld gaat, zou eigenlijk al in maart zijn gestart maar is uitgesteld omdat nog niet alle voorzieningen zijn getroffen. Daarbij gaat het onder andere om rookabri’s, rode lijnen en verbodsborden. Op de campagneposters staan twee ernstig kijkende personen en een wit vakje (zo eentje als de ‘Roken is dodelijk’ op sigarettenpakjes) met daarin de tekst ‘Samen zetten we rokers op hun plek’.

‘Het is je vijand niet’
Deze laatste tekst vinden de studenten van de sgmr ‘erg dwingend’, maakte sgmr-voorzitter Rutger Veger vanmiddag kenbaar tijdens de overlegvergadering met collegebestuurder Gerard van Drielen. ‘Te cru’, meende Barbara Struijk. ‘Het is je vijand niet!’

Geen buitenterrein
Van Drielen gaf aan dat de campagne juist is bedoeld om rokers uit de tent te lokken, om een discussie op gang te brengen. Inmiddels houden rokers zich op de locatie Academieplein goed aan de regels en op Museumpark redelijk goed, is de ervaring van onder andere Van Drielen. Op een aantal andere locaties is het wat lastiger. Bij de Blaak en Wijnhaven heeft de HR geen eigen buitenterrein, en bij de Kralingse Zoom luistert volgens sgmr’er Christina Cathalina echt niemand als er iets van het  roken wordt gezegd. Bij Kralingse Zoom komt er mogelijk nog een rookabri. Roken op het terreintje achter de school is niet echt een optie, want bij openstaande ramen trekt de rook(lucht) naar binnen.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Studenten vinden rookcampagne ‘erg dwingend’

  1. De campagne is hard nodig, want de huidige regels worden al volledig genegeerd… zie locatie acedemieplein waar borden, strepen etc. niets helpen en standaard meerdere mensen bij de draaideuren staan te paffen!

  2. Van mij mag het roken óók op het buitenterrein van de HR verboden worden. Positiever: niet-roken is overal toegestaan; roken mag alleen op daartoe aangewezen plaatsen.

  3. Het toevoegen van rookgelegenheid bij Museumpark aan de kant van Dijkzicht/Metro & op de binneplaats is veel te laat gebeurd; door het gebrek aan ruimte buiten verbodszones nam niemand deze serieus, er was toch niet genoeg ruimte voor iedereen. Hierdoor is het gewoonte geworden de regels te negeren.

    Wat mij betreft hadden die abri’s wel wat simpeler gemogen trouwens.

  4. Ik vind het goed dat de HR zich inzet voor mensen die last hebben van de rook door te zorgen voor een rookvrije omgeving. Het mag alleen nooit een heksenjacht gaan worden tegen rokers. Vergeet niet dat 25% van de Nederlandse bevolking rookt, heel logisch dus dat er voorzieningen voor rokers worden getroffen.

  5. Sta mij toe ook even te reageren op deze vermoedelijk eindeloze discussie.

    Mijn suggestie is om er een meer informatieve en positieve benadering op los te laten om zo de rokers ertoe aan te zetten om het stoppen in overweging te nemen.
    Wanneer je iemand een verbod oplegt zou je ook een suggestie kunnen doen om tot een mogelijke aanpak van het probleem te komen. Bijvoorbeeld:
    “ Wij zijn niet tegen roken maar wel vóór het stoppen” om vervolgens te bemiddelen bij het stoppen.

    Een goed argument om het stoppen in overweging te nemen zou kunnen zijn:

    Misschien hebben een aantal van de rokende studenten, om wat bij te verdienen, een baantje.
    Ik ken vergelijkbare voorbeelden waar deze “werk-studenten” precies genoeg ( € 200,-) per maand verdienden om hun verslaving te betalen. Een snel rekensommetje leert dat je in 10 jaar roken, dan ben je nog geen 30 jaar, € 24.000,- hebt weggepaft !!!!!

    Je hoeft niet te studeren om te beseffen dat je véél leukere dingen met dat geld kunt doen dan je eigen lichaam langzaam te vergiftigen.

    Rokers! Zet de voor en nadelen van het roken eens op een rijtje en neem een besluit!
    Bedenk: Waarom rook ik en wat doet het voor mij?

    Als je overweegt om te stoppen en daarbij hulp nodig hebt: ik begeleid stoppers individueel en/of in groepsverband zowel op locatie als bij ons in de praktijk. Website http://www.methera.nl

    Henny, trainer/therapeut stoppen met roken

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top