Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bestuurders hoger onderwijs bezorgd over lager salaris

Gepubliceerd: 25 August 2014 • Leestijd: 1 minuten en 40 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De verenigingen van werkgevers van universiteiten en hogescholen zijn tegen verdere verlaging van het salaris van bestuurders en toezichthouders. Ze hebben beide een brief geschreven aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Talloze belangenorganisaties verzetten zich tegen de plannen van minister Plasterk om de topsalarissen in de publieke en semi-publieke sector verder in te dammen, aldus RTL Nieuws. Tussen de vele protestbrieven (pdf) zitten ook brieven van de Vereniging Hogescholen en universiteitenvereniging VSNU.

‘Tal van problemen’
De Vereniging Hogescholen voorziet “tal van problemen” als bestuurders (en toezichthouders) inderdaad minder salaris gaan krijgen. De raden van toezicht zien al leden opstappen sinds de eerste verlaging van topsalarissen in 2013, aldus de brief. Als er nog een verlaging komt, krijgen bestuurders zelfs minder goed betaald dan sommige van hun medewerkers. “Dan wordt het goed denkbaar dat aan een promotie van bijvoorbeeld een faculteitsdirecteur tot lid van het college van bestuur van een hogeschool meer nadelen dan voordelen zijn verbonden”, aldus de brief.

Bovendien steekt het de bestuurders van hogescholen dat hun collega’s aan de universiteiten meer betaald mogen krijgen. Zeker als het salaris verder omlaag gaat, is er volgens hen geen reden meer voor dit onderscheid. De brief van de Vereniging Hogescholen is ondertekend door voorzitter Thom de Graaf, tevens senator voor D66 in de Eerste Kamer.

Ook hoogleraren
De universiteiten houden het kort. Ze hebben wel begrip voor het inperken van de salarissen, maar wijzen erop dat de universiteiten nog maar “in zeer beperkte mate” ervaring konden opdoen met de vorige verlaging, die in januari 2013 inging. Het is “jammer” dat die niet eerst geëvalueerd wordt.

Verder vinden ze het zorgelijk dat Plasterk zijn vizier ook op hoogleraren en docenten richt. Plasterk wil eerst het salaris van bestuurders inperken, maar later komt ook het salaris van hoogleraren en andere topverdieners in de (semi-)publieke sector aan bod.

De universiteiten zijn naar eigen zeggen verwikkeld “in een wereldwijde strijd om de meest talentrijke onderzoekers en docenten” om de wetenschap en het onderwijs op het “gewenste hoge internationale niveau” te houden. Straks kunnen de universiteiten mogelijk niet meer concurreren met universiteiten in het buitenland. “Dit lijkt ons een niet-bedoeld effect van de aanscherping”, aldus de universiteiten.

Vorig jaar werd het salaris van bestuurders in de publieke en semi-publieke sector al verlaagd. Nieuwe bestuurders zouden hooguit dertig procent boven een ministersalaris mogen verdienen. De huidige bestuurders moeten hun salaris binnen afzienbare tijd tot die norm terugbrengen. Volgens het nieuwe wetsvoorstel mag het salaris van bestuurders helemaal niet meer boven dat van een minister uitsteken. Bovendien kondigt Plasterk aan dat ook andere grootverdieners hun salaris moeten beperken die voorheen buiten schot bleven, zoals hoogleraren en topfunctionarissen.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Bestuurders hoger onderwijs bezorgd over lager salaris

  1. Volgens mij zijn dit allemaal “drog” argumenten. Daar waar het over de negatieve consequenties gaat van de inperking van salarissen van bestuurders en toezichthouders zijn deze heel goed stuk voor stuk te weerleggen. Edoch……… de heer Plasterk trekt aan het verkeerde “touwtje”, focust op het verkeerde instrument en doet dat wat typisch NL is. Hoe moet het dan wel? Niet inperken maar meer differentiëren. Er zijn voldoende indicatoren die de prestaties kunnen objectiveren. Die kunnen duiden dat differentiatie in beloning rechtvaardiger is dan inperken. Maar ja dat is “zoooooo niet-NL’ en veel moeilijker te verkopen in een land waar “onze politiek” veel beter is in het gebruik van achterhaalde (en veel makkelijker te gebruiken) instrumenten, zoals die van “inperking”, “aanscherping”, “beperking”‘, “nadere detaillering” of “controle”. Wij zijn zo van het “niet ergens boven mogen uitsteken!”, de top van het maaiveld is iets waar je onder moet blijven. En hoezo mag het salaris van een bestuurder “helemaal niet meer boven dat van een minister uitsteken”? Is de functie van minister dan “top of the foodchain”, het summum van top-bestuurder? Geef mij drie, oke twee, oke 1 voorbeeld.
    Wat is er mis aan belonen naar inspanning/prestatie? Helemaal NIKS!

  2. Er is NIETS mis met belonen naar inspanning.
    Maar: wat rechtvaardigt de verschillen?
    De hardwerkende staalarbeider – de docent – de verpleegkundige – de bestuurder?
    Als de vuilnisman wegvalt is er een groter probleem dan als een bestuurder wegvalt.
    Ik zou graag zien dat bestuurders behalve de bla bla van “we zijn belangrijk” inzichtelijk maken welke meerwaarde zij bieden voor ‘t onderwijs, zodat inzichtelijk wordt hoe de afdracht van de studiegelden die studenten betalen en subsidie van de overheid gedifferentieerd verantwoord wordt.
    en… laten we niet vergeten:
    als er loonrondes komen met bv. 1/4 % opslag. Dan krijgt iemand met 1500,- pm
    er bijna E 4,- bij. Iemand met 170.000 maandelijks E 425,-

  3. Aan de ‘race to the top’ bij de topsalarissen kun je net zo goed als bij de ‘race to the bottom’ bij het minimumloon, maar het beste aan de zijlijn blijven staan, want ze kennen allebei alleen maar verliezers. Als docent wordt regelmatig van je verwacht dat je een tandje extra levert, ook als de uren daarvoor even niet beschikbaar zijn. Dat doe je uit hart voor de zaak. Als de bestuurders uit hart voor de portemonnee liever elders gaan besturen dan zij het maar zo. Ik denk dat dat reuze meevalt, en ik hoop dat ik dat nog lang kan blijven denken.

  4. Beste Marlijn, dat mag je bijna tot de zekerheden rekenen. Een hogeschool kent vrij veel zeer intelligente, hoog opgeleide en hardwerkende personeelsleden. Daaronder is niemand bereid en in staat de zware taken van bestuursleden voor – laten we zeggen- anderhalve ton te verrichten? Inclusief status en andere immateriële bijkomstigheden?
    De correlatie tussen inkomen en hard werken is -dacht ik- al meermalen gerelativeerd. Je krijgt geen betere bestuurders als je meer gaat betalen en geen slechtere bij minder.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top