Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nieuwe campagnes rookverbod in de maak

Gepubliceerd: 18 March 2014 • Leestijd: 2 minuten en 47 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Sinds september 2011 geldt een rookverbod bij de ingangen van de HR, maar er zijn problemen met de handhaving. Nadat in mei 2013 een campagne vanwege de strenge toon werd afgewezen, is gewerkt aan nieuwe experimenten. En die zijn bijna klaar.

roken kleinRoken voor de ingangen van de locaties is ongezond en niet representatief, vinden het bestuur en de medezeggenschapsraad (cmr) van de Hogeschool Rotterdam. En daarom werd het roken rond de ingangen in 2011 in de ban gedaan.

Er werden blauwe lijnen op de stoep geverfd en alleen binnen die lijnen mocht nog gerookt werden. Locaties die er plek voor hadden, kregen rookabri’s. Toch bleven veel rokers stug door roken op plekken waar het niet mocht.

Geldboete?
De sgmr (studentengeleding van de cmr) pleitte voor hardere acties, zoals het inleveren van de collegekaart of een geldboete. Maar collegebestuurder Gerard van Drielen plaatste vraagtekens bij de juridische haalbaarheid ervan en wilde de rokers liever op een andere manier benaderen.

In het voorjaar van 2013 werd daarom een campagne afgeleverd met de slogan: Samen zetten we rokers op hun plek. Daarbij werd een foto van twee streng kijkende medewerkers getoond. De campagne kreeg weinig bijval en werd kort na de presentatie in de koelkast gezet. Er zou per locatie gezocht worden naar passende maatregelen.

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en collegevoorzitter Ron Bormans informeerde de sgmr onlangs over de lopende initiatieven. Zowel op Academieplein als op de beide locaties van de Willem de Kooning Academie (WdKA) zijn campagnes in de maak die – bij succes – hun weg kunnen vinden naar andere locaties.

Humor en belonen
WdKA-directeur Jeroen Chabot gaf tweedejaars advertising de opdracht om een campagne te ontwikkelen die studenten zou aanspreken en zou stimuleren om op andere plekken dan pal voor de ingang te gaan roken. Chabot: ‘Daar kwamen vier goede campagnes uit. Ik ga ze natuurlijk niet verklappen, maar ze werken met humor en het belonen van goed gedrag.’

Chabot wil voor de zomervakantie met de eerste campagne starten. Hij is daarover nu in overleg met de facilitaire dienst (fadi). ‘Want elke campagne vraagt om een aantal aanpassingen en voorzieningen.’

Alternatief gewenst
Wel denkt hij dat het succes niet gegarandeerd is als er rond zijn locaties geen goed alternatief komt, zoals de rookabri’s die wel op Museumpark, Academieplein, Kralingse Zoom en RDM Campus staan. ‘Bij ons zijn de ingangen de enige overdekte plek waar rokers kunnen staan en schuilen. Dat maakt het ook zo smerig, maar ze kunnen nergens anders naartoe.’ Herhaaldelijk overleg van de fadi met de gemeente Rotterdam (eigenaar van de grond rondom de locaties) heeft niks opgeleverd.

Fadi-directeur Anneli van der Reijden: ‘We hebben voorstellen gedaan om de kades van de Wijnhaven aantrekkelijker te maken, zodat studenten en medewerkers het fijn vinden om daar te staan. Studenten hadden leuke plannen, zoals het plaatsen van een soort Pipo de Clown-wagens waarin gerookt mag worden, we hebben plaatjes opgestuurd met voorbeelden van oplossingen, maar de gemeente heeft op alles nee gezegd.’

Gedragsverandering
Op de locatie Academieplein, waar wel rookabri’s staan, wordt door honorsstudenten facility management gewerkt aan een campagne onder de naam A Smoking Behaviour. De campagne die goed gedrag wil belonen en studenten daarnaast wil stimuleren hun rommel achter zich op te ruimen, gaat in het in het nieuwe collegejaar draaien. De campagne kent een aantal fasen en krijgt een collegejaar de tijd om zich te bewijzen.

Derdejaars facility management Remco van Witteloostuijn: ‘Dat moet ook wel, want we willen een gedragsverandering bewerkstelligen en dat gaat niet van vandaag op morgen.’ De honorsstudenten begonnen met een tweedaagse ‘op de hei’ in de Biesbosch en kwamen terug met een eerste opzet. Opdrachtgevers Wijnand van den Brink (directeur IGO, Instituut voor Gebouwde Omgeving) en fadi-directeur Anneli van der Reijden waren enthousiast en vervolgens mochten de studenten hun plannen presenteren voor bestuursvoorzitter Ron Bormans. ‘Hij wilde graag dat we de campagne gingen uitwerken en zeven studenten zijn tot de zomervakantie voor zes uur per week aangesteld om dat te doen.’

Mochten ook deze campagnes niet het gewenste effect hebben, zo gaf Bormans tijdens de laatste sgmr-vergadering aan, dan is het tijd voor ‘hardere maatregelen’ al heeft dat niet zijn voorkeur. ‘Maar als we harder gaan optreden, dan moeten we wel kunnen rekenen op honderd procent steun van de cmr’, aldus de bestuursvoorzitter.

Tekst: Esmé van der Molen
Illustratie: Maus Bullhorst

 

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Nieuwe campagnes rookverbod in de maak

  1. Lekker, we gaan het weer hebben over het anti-rookbeleid.

    Roken voor de ingangen van de locaties is ongezond en niet representatief, en daarom is er in 2011 een verbod ingesteld.
    Ongezond ? Bewijs het maar. Wat is ongezond, sterven er studenten aan longkanker, symptomen van nicotinevergiftiging, hoe ongezond is die rook t.o.v. al die fijne stikstofoxiden die in overvloed aanwezig zijn in Rotterdam

    Niet representatief ? Waarom niet, omdat het niet in het keurslijf van een gezonde, net uitstralende schoolsamenleving past ?

    Lekkere redenen om op die twee zaken een beleid te baseren. Maargoed, de effecten zijn duidelijk geworden. Gezien het verleden verwacht ik ook niet zoveel van de huidige campagne.

    Dán wordt het weer een typische oorlog tussen Dhr. Borman’s ‘hardere maatregelen’ en de rokers die zich in het nauw gedreven voelen.

    Wellicht een advies voor beiden:

    – Dhr. Bormans: Een sigarettenautomaat binnen de HR locaties om inkomsten te werven voor de genoemde faciliteiten ?
    – Rokers: Maak het niet makkelijk om jullie behoeften af te keuren, ruim WEL je eigen zooi op!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top