Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Psychopaten

Gepubliceerd: 13 May 2014 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Bart Bijl Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het zal u misschien zijn ontgaan, maar nog niet zo lang geleden verscheen er een studie van de hoogleraar Kevin Dutton uit Cambridge waarin hij vaststelde dat psychopaten bovengemiddeld vertegenwoordigd zijn in de top van het bedrijfsleven en besturen. Daar schrok ik hevig van. Ik zit tenslotte op dezelfde verdieping als onze bestuursleden en dat vond ik ineens een heel onaangename gedachte. Ik zag mij vanaf dat moment al schichtig door de gangen lopen, nooit meer zonder rugdekking van een collega naar de koffieautomaat.

Eenmaal tot bezinning dacht ik er weer héél anders over. Psychopaten in het bestuur, ja, dat kon misschien opgaan voor andere organisaties, maar toch niet voor onze eigen Hogeschool Rotterdam? Kijk om je heen en wat zie je? Vrij onopvallende mannen in pak, grijzend, lichte neiging tot corpulentie en met vermoedelijke prostaatproblemen, maar toch geen Hannibal Lecters? Ik moest al snel toegeven dat mijn paniek volkomen ongegrond was.

Ik heb dat boek van Kevin Dutton eens opgezocht en inderdaad, daar stond geruststellend: ‘Psychopaten zijn onverschrokken, zelfverzekerd, charismatisch en gefocust.’ Dat valt bij ons dus reuze mee, maar tóch bleef het aan me knagen. Misschien dat onze huidige bestuursleden geen van die kwalijke eigenschappen vertoonden, maar er is afgelopen maand een plaatsje vrijgekomen en we willen toch niet dat daar per ongeluk alsnog iemand met een twijfelachtige interesse voor kettingzagen benoemd wordt.

Wat te doen? Wat is wijsheid? Nu staat juist wijsheid niet in het rijtje van psychopathische eigenschappen, maar dat is precies wat we nodig hebben in ons bestuur. Geen mensen die overspannen op een docent reageren die terecht of niet terecht meent te zien dat de hogeschool kansloze studenten een rad voor ogen draait, geen mensen die niet voor minder dan 75 euro per persoon per keer op gemeenschapsgeld willen dineren, maar een man of vrouw die met wijsheid op de waan van de dag kan reageren of liever nog: de waan vóór kan zijn.
Nu staan leraren zevende op de lijst van de minst psychopathische beroepsgroepen. En aangezien vrouwen aanmerkelijk minder vertegenwoordigd zijn in zowel het segment psychopaten als het segment topbestuurders, zou ik willen pleiten voor een gepensioneerde lerares in het bestuur.
Grijp deze kans!

Bart Bijl is docent Nederlands aan de lerarenopleiding Nederlands. Met Bart Siebelink heeft hij deze jaargang een docenten-wisselcolumn in Profielen.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Psychopaten

  1. En toen? Waarvoor? Hoezo? Waarom? En dit is nu precies waar we meer behoefte aan hebben. Te weten energie gevende verbindende bijdrages. Zo komen we tenminste ergens.

  2. Bart,
    Ik begrijp niet waar/wat je bedoelt. Is Ron Bormans een psychopaat? Is het ironie of wil je gewoon mensen beledigen?

  3. Mannelijke psychopaten zitten niet voor niks in het bestuur.
    Laat vrouwelijke gepensioneerde psychopate leraressen gewoon met rust!

  4. Onverschrokken, zelfverzekerd, charismatisch en gefocust. Zijn dat echt kwalijke eigenschappen? Of gaat het toch meer om het gebruik van de kettingzaag…

  5. collega, dit is niet nieuw. In de NRC van ruim een jaar geleden stond dit overzicht van de tien meest psychopatische beroepen en tien minst psychopatische beroepen al beschreven.
    top drie van de meest psychopatische waren de CEO, Jurist en Mediamensen,
    top drie minst psychopatische beroepen waren in deze lijst de welzijnswerker, de verpleegkundige en de therapeut …. de leraar staat in dit lijstje op nummer 7.
    Psychopathie is geen diagnose in de Diagnostic Standard Manual – het valt in de ruimste zin van het woord eerder onder de anti sociale persoonlijkheid. Daarmee valt met de juiste aanpak goed mee om te gaan !
    Overigens …
    Vreest niet – de uitzondering maakt ook de regel – maar als het om onderhandelen gaat, leer uw managers kennen via de Medezeggenschap binnen je instituut of via de CMR.
    Dan komt het menselijk gezicht in beeld en hoeft niemand zich waar dan ook druk over te maken.

  6. GertJan laat hier goed zien wat het verschil is tussen een mening/ingezonden brief en een column. Die gepensioneerde lerares waar Anja naar vroeg: bij een max aantal woorden, valt er soms een stukje redenering weg. Welnu, een lerares omdat de combi vrouw-leraar heel weinig risico op een psychopaat geeft en gepensioneerd omdat een lerares die actief is natuurlijk nog te nuttig is voor de maatschappij is om bestuurslid te worden.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top