Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Waar studeer je voor een appel en een ei?

Gepubliceerd: 27 October 2014 • Leestijd: 0 minuten en 41 seconden • Overig Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Nu de basisbeurs verdwijnt, wordt het wellicht interessant om over de grens te kijken. In Scandinavië is studeren gratis, in Duitsland en Italië stukken goedkoper.

Het scheelt toch al gauw zo’n tweeduizend euro per jaar.

In Nederland is het collegegeldtarief duidelijk: 1.906 euro per jaar. Kom daar maar eens om in andere Europese landen. Het Spaanse tarief is bijvoorbeeld afhankelijk van de instelling, autonome regio én het aantal studiepunten: tussen de 500 en 1.100 euro. Ook in bijvoorbeeld Duitsland, Italië of België betalen studenten minder collegegeld dan hier.

Wie echt voor een appel en een ei wil studeren, moet naar Scandinavië vertrekken. Al ligt faillissement daar op de loer vanwege de hoge kosten voor levensonderhoud. Een fles wijn kost kapitalen en de kassabon valt al gauw twee tot drie keer hoger uit dan je gewend bent. Dan is Griekenland misschien een beter idee, of Slowakije. Al staat het onderwijs daar minder hoog aangeschreven en zijn in Slowakije alleen de opleidingen die in het Slowaaks gegeven worden gratis. Moet je dus wel even de taal leren.

Zelf zoeken? Klik op onderstaande kaart voor een overzicht van wat Europese studenten gemiddeld betalen voor een jaar in de collegebanken.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Waar studeer je voor een appel en een ei?

  1. Ook in Schotland hoeft geen collegegeld betaald te worden.

  2. @Matthijs,
    Je hebt gelijk! EU-ingezetenen (behalve Engeland, Noord-Ierland en Wales) krijgen hun voltijd bachelor vergoed door de Schotse overheid. Dank voor je aanvulling! (OL)

  3. Maar in Nederland krijg je (nog) wel je basis en aanvullende beurs als een gift. Dus het is niet zo dat je alles zelf moet betalen. Ook krijg je makkelijk een studielening met lage rente. Puur hoogte van collegegeld is. Niet enige ftor of de studie in landen duur is.

  4. Kosten van de kassabon zijn zeker niet twee tot drie keer zo duur in Finland, Zweden en Denemarken. De drank is wel aanzienlijk duurder. Over kassabonnen in Noorwegen kan ik niets zeggen

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top