Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wat je moet weten over het leenstelsel (als huidig student)

Gepubliceerd: 1 September 2014 • Leestijd: 2 minuten en 42 seconden • Overig Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten van nu. Jullie zijn mazzelaars. Het leenstelsel dat ingaat vanaf volgend collegejaar gaat aan jullie voorbij. Maar wat als je switcht, uitloopt of een master wilt gaan doen?

geld boompje student werkplek
Dit artikel is op 21 november 2014 geüpdatet.

Ik wil switchen
Als je voor september 2015 aan een studie bent begonnen, houd je recht op studiefinanciering. Ook als je van studie verandert. Maar switcher let op: als je door je switch langer dan vier jaar studeert, val je wel in het leenstelsel. Je maandelijkse stufi en aanvullende beurs vervallen (omdat je de nominale studieduur van vier jaar overschrijdt). Je ov-kaart houd je nog één jaar. Je mag nog drie jaar lenen bij de overheid, tegen de voorwaarden van het nieuwe leenstelsel.

Ik wil een jaar stoppen
Er kunnen persoonlijke redenen zijn om je studie (en stufi) een jaar te willen onderbreken. Kom je dan in het vierde jaar van je studie alsnog in het leenstelsel terecht? Het antwoord is nee. Je kan na dat pauzejaar je studie hervatten, zonder dat de rechten op studiefinanciering verloren zijn gegaan.

Ik doe langer over mijn studie dan vier jaar
In het huidige stelsel krijg je vier jaar studiefinanciering. Doe je er langer over, dan houd je nog één jaar je ov-kaart, maar studeer je verder op eigen kosten of via een lening bij DUO.
Als studenten uitlopen en aan het vijfde bachelorjaar beginnen, verlaten zij de oude studiefinanciering en vallen ze in het leenstelsel. Ze hebben vanwege hun studieduur dan sowieso geen recht meer op de aanvullende beurs, maar ze kunnen wel drie jaar lenen (onder de nieuwe voorwaarden van het leenstelsel) en ze krijgen, net als nu, nog één jaar een ov-kaart.

Ik wil na het hbo een master gaan doen
Het leenstelsel geldt vanaf september 2015 voor nieuwe bachelor- en masterstudenten. Begin je na het hbo aan een master, dan ben je een nieuwe masterstudent en val je dus in het leenstelsel. De nieuwe wet regelt ook dat je voor een schakelprogramma het gewone wettelijke collegegeld (of een deel daarvan, als de studielast minder dan 60 ects is) gaat betalen in plaats van het veel duurdere instellingscollegegeld.

Heb ik straks twee soorten studieschuld?
Wat gebeurt er met bachelorstudenten die nu onder de oude regels vallen en tijdens hun master of studie-uitloop met de nieuwe te maken krijgen? Hoe gaan zij straks hun studieschuld terugbetalen? Gaat DUO twee verschillende maandbedragen in rekening brengen? Nee, deze studenten mogen zelf kiezen of zij willen aflossen volgens de regels van de oude of nieuwe studiefinanciering.

Esmé van der Molen

Leenstelsel in 7 punten

1.  Studenten die in september 2015 aan een nieuwe bachelor- of masterstudie beginnen, vallen in het leenstelsel. Dit wordt door de overheid het ‘studievoorschot’ genoemd.

2. De basisbeurs vervalt. Wel kunnen studenten tegen gunstige voorwaarden lenen (lage rente, lange terugbetalingstermijn van 35 jaar, alleen afbetalen bij een inkomen boven het wettelijk minimumloon van 19.253 euro). De ov-kaart blijft behouden. Dat geldt ook voor de aanvullende beurs.

3. Studenten kunnen er zelf voor kiezen of ze gaan lenen. De lening is maximaal 986 euro per maand.

4. Je hebt recht op een aanvullende beurs als het inkomen van je ouders minder dan 46.000 euro is. In het nieuwe stelsel wordt de aanvullende beurs verhoogd. De hoogte daarvan is afhankelijk van het inkomen van je ouders. Ligt dat lager dan 30.000 euro per jaar, dan krijg je de maximale aanvullende beurs (365 euro).

5. Het leenstelsel is (net als de huidige studiefinanciering) een prestatiebeurs. Het bedrag dat je – los van je lening – hebt ontvangen (aanvullende beurs, de kosten van de ov-kaart en eventuele eenoudertoeslag) wordt omgezet in een gift als je binnen tien jaar een diploma hebt. Sluit je het hoger onderwijs af zonder diploma, dan moet je het bedrag van de aanvullende beurs, de ov-kaart en de eventuele eenoudertoeslag terugbetalen (behalve de eerste vijf maanden aanvullende beurs).

6. De bijverdiengrens wordt afgeschaft.

7. Studenten met een functiebeperking behouden (na een goedgekeurde  aanvraag bij DUO) het extra jaar prestatiebeurs en krijgen bij een afgeronde wo- of hbo-opleiding een kwijtschelding van 1.200 euro op hun studieschuld als zij door hun ziekte of beperking studievertraging hebben opgelopen. Als zij niks lenen, worden ze ook niet financieel gecompenseerd.

Meer informatie over het studievoorschot vind je op de site van DUO.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

10 Responses to Wat je moet weten over het leenstelsel (als huidig student)

  1. Lullig dat ze studenten gebruiken om ov bedrijven subsidie via een achterdeurtje te geven. Veel mensen zeggen het: Het ov is erg langzaam en onhandig. Het ov is ook niet beter voor het milieu de bus rijd 1 op 3 en een heel eind om! 180 euro in de maand voor elke student naar de ov bedrijven terwijl bijna geen ene student voor 180 euro in de maand reist. Kabinet wij hebben meer aan geld!

  2. dus als ik voor 1 feb 2015 stop met mn opleiding en ik begin 1 september met een ander HBO opleiding, val ik dan onder de prestatiebeurs of is dat dan volgens de nieuwe leenstelsel ??

  3. Beste Reshad,

    Volgens onze informatie val je dan nog onder de huidige prestatiebeurs en niet onder het leenstelsel. Zie ook deze uitleg van DUO op gelijksoortige vraag als die van jou:

    Van de site http://www.duo.nl

    Vraag

    Ik volg per september 2014 een bachelorstudie. Als ik stop met deze studie, val ik dan onder het nieuwe stelsel als ik per september 2015 opnieuw ga studeren?

    Antwoord
    Als je in studiejaar 2014-2015 begint aan een bachelorstudie, op of na 1 september 2015 overstapt naar een andere bachelorstudie of tussentijds stopt en later weer begint, houd je aanspraak op de basisbeurs en val je nog niet direct onder het nieuwe stelsel voor studiefinanciering. Voor een hbo-bachelor kun je 4 jaar basisbeurs krijgen (48 maanden). Voor een wo-bachelor 3 jaar (36 maanden). Dat is gerekend vanaf je eerste maand mét studiefinanciering voor het hoger onderwijs.

  4. Hoi,

    Ik ga dit schooljaar mijn bachelor afronden en zal daarna niet meteen een master volgen, maar een jaar er tussen uit gaan. Hoe zit het qua financien in dat jaar? Kan ik bijvoorbeeld een lening op DUO afsluiten om dat jaar te kunnen rondkomen?

    Groetjes,
    Lisa

  5. Beste Lisa, we raden je aan om contact op te nemen met DUO. Onze informatie is dat je alleen bij een geldige inschrijving in het hoger onderwijs aanspraak kunt maken op de studielening en de gunstige voorwaarden waaronder je die kunt afsluiten. Als jij er een jaar tussenuit gaat, neem ik aan dat je niet staat ingeschreven in Studielink. Om het echt zeker te weten, doe je er goed aan DUO te bellen.

  6. Ik heb mijn bachelor niet in 3 jaar afgerond, moet nog 2 vakken, krijg dus per sept nog gewoon stufi

  7. Ik heb dit jaar mijn hbo-bachelor diploma gekregen. Helaas had ik door persoonlijke omstandigheden een studievetraging van 3 jaar opgelopen. Dus ik heb gebruik gemaakt van de 7 jaar studiefinaciering. Nu wil ik graag een masteropleiding volgen maar ik moet hiervoor eerst de premasterporgramma ervan volgen. Heb ik nu ook recht op studiefinanciering?.

  8. Ik heb een half jaar verbruikt door een verkeerde studiekeuze. Nu ben ik begonnen aan een nieuwe studie en heb ik nog recht op 3,5 jaar stufi! Val ik het laatste half jaar dan onder de nieuwe regeling?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top