Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Blog Alex: Finding Artis

Gepubliceerd: 18 May 2015 • Leestijd: 2 minuten en 17 seconden • Alex blogt

Een marketingstunt van dierentuin Artis zette Profielen-blogger en communicatistudent Alex Hoogendoorn aan het denken.

Alex Hoogendoorn - kleinHet is 2003 als een van de meest memorabele kinderfilms van de jaren ’00 van de 21-ste eeuw de bioscopen vult. Clownvis Marlin en zijn vrouw Carol hebben net hun intrek genomen in een nieuwe anemoon als ze te maken krijgen met een hartverscheurende gebeurtenis. Een barracuda verslindt bijna alle met liefde geproduceerde eitjes van Marlin en Carol. Ook Carol overleeft de aanval niet. Vader Marlin blijft achter met slechts één licht beschadigd eitje dat zal uitgroeien tot de meest geliefde clownvis onder kinderen: Nemo.

Marlin en de anglerfish
Marlin tracht Nemo te beschermen tegen al het kwaad, maar zijn liefdevolle inspanningen kunnen niet voorkomen dat Nemo wordt ontvoerd. Zijn zoon, zijn wereld, wordt van hem afgenomen. Hij overwint zijn angst voor de grote zee en zet alles op alles om Nemo terug te krijgen. Zo begint de zoektocht naar zijn zoon, waarop hij de demente, o-zo-grappige doktersvis Dory ontmoet. Samen gaan ze op naar… euh.. hoe heet-ie ook al weer?

Als Marlin en Dory verdwalen in de grote donkere zee zien ze een licht. Het licht komt steeds dichterbij. Am I dead? vraagt Dory. Ze naderen de lichtbron, verwonderen zich erover. It’s so pretty. Het licht lijkt een hypnotiserende werking te hebben op de vissen, totdat de schrik ze terug naar de werkelijkheid brengt. Het is een gigantische anglerfish met reusachtige, vlijmscherpte tanden.

Anglerfish in Amsterdam
Net als Dory en Marlin had de anglerfish ook Amsterdam in zijn greep. De kanalen lichtten op door de lichtgevende bio-peertjes. Amsterdam was in rep en roep: wat is er aan de hand? Artis – dierentuin en National Institute for Animal Research – liet weten een onderzoek in te stellen naar de mysterieuze vissen.

De dierentuin lanceerde een website waarop de vissen gevolgd konden worden. Het leverde vermaak op, gevolgd door verbazing toen bleek dat ze ’s avonds richting de Amsterdamse Wallen zwommen. Daar vormden ze het woord ‘ARTIS’. Het was een stunt om het publiek te laten weten dat de dierentuin ook ’s nachts open is. De vissen waren uiteraard robots.

De dierentuin anno nu
Het is waarschijnlijk dat Artis niet verder heeft gedacht dan de mogelijkheid die het unieke licht van de vissen bracht voor het ontwikkelen van een marketingactie. Maar wat als je het wél symbolisch opvat? Hoe moet je het dan interpreteren? Staat de anglerfish symbool voor Artis, clownvis Marlin en doktersvis Dory voor het verwarde, opgejaagde publiek? Of juist voor de opgesloten dieren?

De bijzondere marketingactie deed me denken aan een onschuldige kinderfilm, daarna zette het me aan het denken over wat het nut is van dierentuinen zelf. Tuurlijk, het is vermakelijk om tamme diertjes te bekijken met opa en oma en de kleinkinderen, niet beseffend dat de dieren niet langer representatief zijn voor de werkelijke, wilde soort.

Naast vermakelijk voor het publiek, op een Bokito-incident na, is een dierentuin ook nuttig voor de wetenschap. Wetenschappers kunnen de dieren bestuderen en zo meer kennis vergaren om wilde dieren beter te beschrijven. Of zoiets. Dat las ik eens. Maar kun je die informatie wel generaliseren? Het lijkt mij dat dat bij lang niet alle informatie kan, aangezien wilde en tamme dieren nogal van elkaar verschillen.

Daarnaast worden er dieren opgevangen in dierentuinen, wat belangrijk is als het een beschermde, uitstervende diersoort betreft. Maar red je dan een ras of vórm je een ander, tammer soort? Kortom: zijn dierentuinen nog wel relevant?

Alex Hoogendoorn

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Blog Alex: Finding Artis

  1. De definitie van dierentuin: “park waar je bijzondere dieren kunt zien die normaal ergens anders leven”. Er zijn genoeg mensen in de wereld die zelden of nooit hun eigen land uitkomen. Voor deze mensen is de dierentuin een mogelijkheid dieren te bezichtigen die ze anders nooit zouden zien.

    Daarom denk ik dat een dierentuin nog steeds relevant is. Of het ethisch verantwoord is, is een andere vraag.

  2. Maar zijn die dieren nog wel écht bijzonder? En is het überhaupt nódig dat mensen die dieren zien of wíllen mensen ze gewoon zien, zonder stil te staan bij het effect dat het leven in een dierentuin heeft op de dieren?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top