Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bormans: ‘HR wil vluchtelingen helpen’

Gepubliceerd: 9 September 2015 • Leestijd: 0 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Woensdagavond gaan hogescholen, universiteiten, minister Jet Bussemaker en Stichting Vluchtelingenstudenten UAF met elkaar in gesprek om te onderzoeken hoe ze meer vluchtelingen kunnen opleiden. Collegevoorzitter Ron Bormans zal ook bij de bijeenkomst aanwezig zijn. Hij vroeg HR-medewerkers om input en is aangenaam verrast door alle ideeën.

Bormans vertelt Profielen dat het onderwerp enorm leeft op de HR. Hij is overstelpt met reacties via de mail, de intranetsite Yammer en in gesprekjes met mensen die hij de afgelopen dagen tegen het lijf is gelopen. Bormans: ‘De meeste suggesties komen neer op het inzetten van onze kracht: het geven van onderwijs. Dit zou taalonderwijs kunnen zijn, maar ook andere specifieke vakken tot hele – gratis – programma’s.’

Volle mailbox
‘De meeste collega’s vinden dat de Hogeschool Rotterdam niet alleen moet opereren, maar de samenwerking moet aangaan met andere Rotterdamse partijen, zoals ROC’s’, vertelt de collegevoorzitter. Hij gaat vanavond uit naam van de HR hulp aanbieden. Bormans: ‘Ik ga eens rustig kijken waar we op uit gaan komen en ga zeker aanbieden dat wij willen participeren in initiatieven. Dat durf ik wel aan met die volle mailbox.’

De bijeenkomst op de Haagse Hogeschool (HHS) is georganiseerd door HHS-bestuurslid Susana Menéndez die ooit van Argentinië naar Nederland vluchtte. Ook voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen riep onlangs op om vluchtelingen ruimhartig te begeleiden en samen met de minister te kijken wat er nodig is.

181 vluchtelingstudenten
In september begonnen 181 vluchtelingen met steun van het UAF aan een studie in Nederland. Het zijn vooral Iraniërs en Syriërs.

Tosca Sel / HOP

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

11 Responses to Bormans: ‘HR wil vluchtelingen helpen’

  1. Top. Bijvoorbeeld een startweek voor vluchtelingen, georganiseerd door de HR. Uit ervaringen weten we hoe onzekerheid over “hoe iets moet, wat er kan en hoe “gewoontes” worden geinterpreteerd aan zelfvertrouwen kan knagen. Een crashcourse Dutch, how to find your way in Dutch and the Netherlands kost “niks” (Bas Klein) en maakt voor het zelfvertrouwen van een vluchteling veel uit. Vraag het onze uit het buitenland komende studenten en ze zullen het beamen. Nu zou alleen “ons” kabinet iets meer aktie mogen tonen en realiteitszin ontwikkelen!

  2. waarom? Ze mogen uiteindelijk hoogstwaarschijnlijk toch niet blijven. Mensen blij maken met een dode mus.

  3. Overigens aardig veel jongen willen ook graag een studie beginnen maar moeten nu tussenjaren nemen om ervoor te sparen. Gaan we erop wachten tot een enorme groep over een aantal jaren werkeloos is zonder papieren of moeten ze zich als vluchteling gaan aanmelden voor een toekomst?

  4. Het onderwijs in het Engels aanbieden wordt dan ook meer een must.

  5. Nederlandse studenten kunnen en mogen werken. Zij beheersen ook al de Nederlandse taal. Vluchtelingen hebben geen werkvergunning en spreken geen woord Nederlands. Waarom dan niet gratis een cursus Nederlands?
    De meeste van hen hebben ooit al een vak geleerd, laat hen aansluiten en er een wisselwerking van maken. Een dokter leert Nederlands en studenten krijgen praktijkervaring te horen. Zie je, dus toch niet gratis, maar gewoon een dienstenruil.

  6. We hebben binnen Hogeschool Rotterdam een dienst (Onderwijs & Ontwikkeling) die deze studenten uitstekend zou kunnen begeleiden, o.a. met taallessen en studievaardigheden.

  7. We hebben al een convenant afgesloten met het UAF. Laten we dat uitbreiden. We hebben binnen de HR een dienst ( die deze studenten uitstekend kan begeleiden

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top