Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Geen HR-studenten betrokken bij gezin ‘Frontlijn’’

Gepubliceerd: 27 January 2015 • Leestijd: 1 minuten en 42 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Er waren geen studenten van de Hogeschool Rotterdam betrokken bij het gezin dat in het nieuws kwam na het overlijden van hun baby. Dat zegt de directeur van Bureau Frontlijn.

Het jongetje van tien maanden werd vorige week maandag opgenomen in Sophia Kinderziekenhuis en overleed een dag later aan de gevolgen van mishandeling. Zijn stiefvader is aangehouden.

NOS meldde op vrijdag 23 januari dat het toezicht op dit probleemgezin werd overgelaten aan studenten van de gemeentelijke organisatie Frontlijn. RTV Rijnmond nam dit bericht over na inzage in de stukken waar de NOS over beschikt.

Frontlijn is sinds 2006 actief in Rotterdam-Zuid en biedt laagdrempelige, praktische hulp achter de voordeur. Dat gebeurt in multidisciplinaire teams van professionals en studenten. Op de site van Frontlijn wordt gemeld dat dit om meer dan honderd studenten gaat. Ook studenten van de Hogeschool Rotterdam worden ingezet bij de begeleiding van gezinnen, op dit moment gaat het om veertig studenten van het Instituut voor Sociale Opleidingen.

Jeroen Oversier is directeur bij ISO. ‘Ook wij, zowel docenten als studenten, zijn verschrikkelijk geschrokken van het nieuws. Bureau Frontlijn is één van de organisaties waarmee wij als instituut samenwerken. Toen dit vreselijke nieuws ons bereikte, is er direct contact geweest met Bureau Frontlijn. Zowel vanuit de gemeente Rotterdam als vanuit Bureau Frontlijn hebben wij bevestigd gekregen dat er bij dit gezin geen studenten van Hogeschool Rotterdam betrokken waren.’

‘Interne mail’
Deze boodschap van Frontlijn is strijdig met het nieuws van de NOS die zegt te beschikken over een ‘interne mail’. Waar die mail vandaan komt, wordt niet gemeld, maar uit deze ‘documenten’ zou blijken dat er wekelijks studenten bij het gezin langskwamen, zegt ook RTV Rijnmond.

De directeur van Frontlijn, Barend Rombout, blijft dit ontkennen. ‘Dit gezin is nooit begeleid geweest door studenten. Niet door studenten van de Hogeschool Rotterdam, maar ook niet door studenten van andere onderwijsinstellingen’, aldus Rombout in een telefonische reactie. ‘We kregen dit gezin via een andere hulpverleningsinstantie binnen. Omdat het een “ernstig gezin” was, zijn alleen onze professionele medewerkers betrokken geweest bij de begeleiding. Bij heel ernstige gezinnen werken we met twee professionals. Is de situatie iets minder ernstig dan komen een professional en student over de vloer, en alleen bij wat wij “gewone begeleiding” noemen, bestaat het team uit twee studenten.’

De gemeente Rotterdam heeft een onderzoek ingesteld. De jeugdconsul heeft hiertoe opdracht gekregen van wethouder Hugo de Jonge (jeugd en gezin). ‘Wij wachten dit onderzoek af’, zegt ISO-directeur Oversier. De samenwerking met Bureau Frontlijn wordt op dit moment niet heroverwogen.

Eerder spraken wij met directeur Nationaal Programma Rotterdam-Zuid Marco Pastors over de inzet van hogeschoolstudenten op Zuid. In 2012 publiceerden we dit verhaal, over HR-studenten die bij Bureau Frontlijn stage lopen.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to ‘Geen HR-studenten betrokken bij gezin ‘Frontlijn’’

  1. Natuurlijk is dit goed nieuws. Wat mij echter bij dergelijke berichtgeving opvalt en ik mij dan ook afvraag: waarom is het nieuws dat er geen studenten van de HR bij betrokken waren? Maakt het dat nieuws minder naar? Net als wanneer we horen van een vliegtuig dat is neergestort. ‘Er waren geen Nederlanders aan boord’. Ben dus wel benieuwd welke insteek de redactie had voor dit artikel.

  2. Hallo Serge,
    Het NOS Journaal kopte ‘Gezin dode baby begeleid door studenten’ (zie doorklik in artikel). Van onze sociale opleidingen lopen veel studenten stage bij Frontlijn, vandaar. Het nieuws blijft natuurlijk even naar.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top