Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Vijf nieuwe fixus-opleidingen in 2016-17

Gepubliceerd: 8 July 2015 • Leestijd: 1 minuten en 13 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De instroom van de opleidingen fiscaal recht en economie, human resource management, verpleegkunde en van de lerarenopleidingen Engels en geschiedenis wordt een halt toegeroepen. Voor 2016/2017 geldt voor deze studies op de HR een numerus fixus.

boekslot papier 600px

Als hogescholen voor opleidingen een maximale instroom van eerstejaars willen, moet dat een jaar van tevoren bij DUO bekend zijn. Het instellen van een numerus fixus wordt onder andere ingegeven door een tekort aan stageplaatsen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de lerarenopleiding Engels waaraan afgelopen jaar 234 studenten begonnen. De fixus voor 2016 is nu vastgesteld op 150. De toestroom van de afgelopen jaren had onder andere te maken met het gegeven dat andere hogescholen al een fixus hadden. Voor geschiedenis geldt hetzelfde. De numerus fixus op de HR wordt in 2016 90 studenten.

Selectieprocedure
Ook bij human resource management stijgt het aantal aanmelders terwijl het aantal stageplaatsen maar ook arbeidsplaatsen beperkt is. De fixus wordt in 2016 gesteld op 170, terwijl er voor het studiejaar al 402 aanmelders zijn. Studenten die in 2016 willen worden toegelaten, krijgen te maken met een selectieprocedure waarbij ze op basis van een hrm-probleem een advies moeten formuleren.

De numerus fixus bij fiscaal recht en economie is vooral ingegeven door een forse toename van het aantal studenten. Het huidige docententeam kan dat niet aan, ook omdat de kwaliteit van de instroom volgens de opleiding ‘te wensen overlaat’. Net als bij de andere fixa, speelt ook hier de arbeidsmarkt een rol. Bij fiscaal recht en economie wordt de fixus op 125 gezet.

‘Niet zo verstandig’
Verpleegkunde liet afgelopen jaar de numerus fixus vallen, terwijl andere hogescholen dat niet deden. Het gevolg was dat het aantal aanmelders fors steeg naar 1200, maar daar zitten ook aanmelders bij die zich bij een numerus fixus-hogeschool hebben gemeld en de HR als tweede keus zien. ‘Misschien was het niet zo verstandig om de fixus eraf te halen’, vertelde collegevoorzitter Ron Bormans tijdens de vergadering van de medezeggenschapsraad (cmr) die maandag instemde met fixus-voorstellen. Ook met de fixus voor verpleegkunde van 450 voltijders, 50 duale studenten en 60 deeltijders.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top