Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca: Na Parijs ben ik bang

Lieve Tosca,

Jij hebt toch overal antwoorden op? Ik ben geschrokken door de aanslagen in Parijs. De Franse president zegt dat het oorlog is. Ik ben bang, hoe kan ik verder gaan met m’n leven?

Groet, Anoniempje

Lief Anoniempje,

Op 11 september 2001 zat ik op de School voor Journalistiek in Utrecht. Het eerste vliegtuig had zich in een Twin Tower geboord en iedereen stond aan de grond genageld naar de schermen in de hal te kijken. Er was nog een sprankje hoop dat het een ongeluk was, dat de piloot onwel was geworden of zo. Toen het tweede vliegtuig de tweede toren raakte, was het duidelijk dat dit geen ongelukken waren. Het was expres. Heel erg expres.

Ik ging naar het huis van m’n ouders, zette de tv aan en keek naar het nieuws. Ik zag wereldleiders de oorlog verklaren aan terroristen. Bij ieder onbekend geluid buiten, keek ik uit het raam. Was het een tank of een bommenwerper? Toen mijn ouders thuiskwamen, planden we geen overlevingsstrategie. We gingen gewoon avondeten. Er veranderde eigenlijk niets. En na alle aanslagen die volgden ook niet.

De wereld is al jaren in oorlog, maar in mijn straat heb ik nooit militairen gezien. De oorlog wordt in Europa vrijwel niet op straat gevoerd, maar in de harten van de mensen. Bom voor bom, aanslag voor aanslag en onthoofding voor onthoofding wordt onze tolerantie op de proef gesteld.

Vrijdag was er dus weer een aanslag. Een bloedbad in Parijs dat vooral draait om het zaaien van meer angst, onmacht en uiteindelijk woede en haat. Haat voor onze buren, klasgenoten, landgenoten en mede-wereldburgers. Een haatdaad van terroristen die met barbaarsheid hun eigen vrijheid proberen op te rekken door die van ons in te perken.

Ik zie mensen op Facebook schrijven dat het tijd is alle moslims uit te roeien omdat het geweld anders nooit stopt. Dat maakt me bang. Zullen we proberen de haat niet te laten winnen? Als we elkaar met liefde en respect behandelen is er een kans dat we de vrede kunnen bewaren. Houd hoop, wees alert op verdachte situaties en ga verder met je leven. Liefde overwint alles. Dat denk ik echt.

Lfs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl

Tosca Sel schrijft maandelijks de column ‘Daten met Tosca’. En speciaal voor onze lezers is ze nu ook ‘Lieve Tosca’. Je kunt haar om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.

Gepubliceerd: 18 November 2015 • Column

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

36 Responses to Lieve Tosca: Na Parijs ben ik bang

  1. 9/11 en de aanslagen op Parijs zijn niks met wat er dagelijks gebeurt in Syrië, Irak en zoveel andere islamitische landen. Wat is het verschil tussen de mensen die daar sterven en de mensen die Parijs en New York sterven? Beide zijn de dupe van ‘terrorisme’…

    Doet het ons dan minder pijn omdat het maar ‘moslims’ zijn of omdat ze ver weg zijn?
    Nu het allemaal dichterbij komt zijn we bang en vinden we het vreselijk?

    Ik noem het arrogantie van het hoogste niveau! We zijn allemaal mensen en niemand is meer waar dan de ander. En verwar moslims niet met terroristen. Die zelfde ‘moslim’ terroristen vermoorden namelijk ook moslims!

    Blijkt maar weer eens dat menselijkheid ver te vinden in deze wereld.

  2. Mat,

    Sterven door een bom/raket die je niet aan ziet/hoort komen is nogal anders dan eerst een uur gegijzeld worden, smeken voor het leven van je vrouw, die voor je ogen vermoord zien worden, en vervolgens zelf dood bloeden op een podium terwijl je moordenaar zijn volgende slachtoffer uit zoekt hea..

    Dus je vergelijking slaat als een *** op een bakplaat.

  3. Misschien moeten we allemaal eens stoppen onderscheid te maken tussen het ene mensenleven in Europa en het andere mensenleven in Syrië, Irak, etc. Laten we vooral het lijdend voorwerp in deze situaties in het oog houden; de mensenlevens.

    We zijn al jaren in oorlog. 9/11, de bomaanslagen in de metro van Londen, de aanslagen in Parijs begin dit jaar, de vele, vele mensenlevens die dagelijks en al jarenlang worden getroffen in de Gaza strook, Irak en Syrie.

    Haat met haat bestrijden is niet de oplossing. Elk mensenleven telt. Laten we verdraagzaam zijn naar elkaar toe en geen onderscheid maken tussen welk mensenleven belngrijker is dan het andere.

  4. Er is nog een antwoord; het antwoord van Jezus: “Deze dingen heb Ik tot u gesproken, opdat u in Mij vrede zult hebben. In de wereld zult u verdrukking hebben, maar heb goede moed: Ik heb de wereld overwonnen” (Johannes 16:33).

  5. Mat, in de arabische landen is er al veel geweld en de mensen leven daar al jarenlang in oorlog, dus daar sta je niet van op te kijken. Dat neemt niet weg dat het niet erg is. Maar het feit dat het bewust in europa wordt gedaan. Dat is een groot verschil, omdat wij een andere samenleving hebben.

  6. @ student hr en henk

    Hoop dat we na deze gebeurtenis beseffen hoe groot het probleem is. De vluchtelingen hebben ons nodig en gezamenlijk moeten we streven naar een betere wereld voor ons allemaal.

    Pray for humanity… christen, moslim etc. maakt niet uit. Geen enkel geloof is haatdragend. Ieder geloof is vreedzaam. Op het moment dat iemand met haat handelt namens het geloof is er sprake van een interpretatiefout.

    Daarnaast was het in de Arabische landen ook ooit rustiger. De eerste klap kwam net zo hard aan…. Besef hier wat u zegt s.v.p. Omdat het al langer zo onrustig is, is het dan maar minder erg?

  7. Laat je niet bang maken, dan geef je toe aan wat de terroristen willen. Het enige wat je kan doen is alerter zijn met je omgeving, maar laat dat ook niet de overhand nemen, denk altijd rationeel na over wat er gebeurt en wat je wel en niet kan doen/zeggen.

    Er heerst jammer genoeg een trend dat moslims in ons land worden gekozen als zondebok, terwijl uiteindelijk diezelfde moslims het fout vinden wat terorristen doen en zelfs vluchten voor de terorristen (die zich zogenaamd moslim noemen, wat ik betwijvel).

    Wat de terroristen doen is in strijd met wat er in de koran staat, zoals respecteer je buur ook al heeft hij andere normen en waarden (waaronder geloof). Komt je buur vragen om suiker geef het hem dan.

    Er staat ook in de Koran dat iemand zich alleen vrijwillig mag bekeren tot de islam, dus je mag niemand dwingen! Hoe kunnen ze uit ditzelfde boek afleiden dat ze hun buur dienen te vermoorden als hij zich niet bekeert naar hun islam???

    Uiteindelijk moeten we met z’n allen door 1 deur, school, stad, land etc.

  8. Mat,

    Ik stoor mij ongelofelijk aan dit: ”Pray for humanity… christen, moslim etc. maakt niet uit. Geen enkel geloof is haatdragend. Ieder geloof is vreedzaam.”

    Hoe kom je hier in vredesnaam bij?! Al sinds er _geschiedenis_ is, veroorzaakt ”geloof” niets dan drama’s. Elk geloof, overal, heel de tijd.

    Daarnaast, hoe kan een weldenkend mens uberhaubt iemand serieus nemen die oprecht in zoiets gelooft? Als jij nu iemand tegen komt die, nu nog in 2015, serieus in heksen en kabouters geloofd, verklaar je die toch ook voor gek?

    Wat is precies het verschil tussen deze twee? Het feit dat het in een boek staat? Of dat er mensen zijn die het beamen, wederom omdat het in een boek staat?

    je mag van mij prima geloven wat je wilt hoor, hoe dom je er ook door overkomt op mensen die wel enige intelligentie hebben, maar onzin uitkramen als ”religie is per definitie vreedzaam” is, wederom, net zo onzinnig als het slaan met je *** op een bakplaat…

  9. In accordance to the next quote of Steve Maraboli (= allochtoon in our definition) “How you treat yourself sets the standard for how others will treat you” I would like to add to this “how you talk about other human beings gives an insight in yourself.”

  10. @ student hr reactie 6

    “dus daar sta je niet van op te kijken” en “dat is een groot verschil, omdat wij een andere samenleving hebben”

    Je zult het vast niet zo bedoelen, maar het komt over alsof je bedoelt dat de westerse samenleving boven de Arabische samenleving staat.

    Pas op met hoe je iets zegt. Precies wat Mat zegt.. in Arabische landen is het ook ooit rustiger geweest.

  11. ”Precies wat Mat zegt.. in Arabische landen is het ook ooit rustiger geweest.”

    Toen ze dictators hadden die met harde hand regeerde. Geef die landen een klein beetje vrijheid en de pleuris breekt binnen een week uit :’)

  12. @Henk

    De discussie die u hier naar boven brengt is waarom geloven mensen nog in godsdienst.
    Ik ben van mening dat er geen haatdragend geloof bestaat. Zoals ik al eerder had vermeld zijn het de mensen die fout zitten. Wij interpreteren dingen anders… zo blijkt ook weer uit het verleden en het heden.

    Daarnaast vergeet u wat het doel is van ieder geloof. Mensen hebben behoefte aan hou vast anders loopt het uit de hand het geloof, de wetgeving etc. zorgen er voor dat mensen hou vast in hun leven hebben. Sommige vinden dit in het geloof en andere niet.

    Gelukkig wonen we in een vrij land waar iedereen mag geloven in wat hij of zij wil.

    Daarnaast slaat de vergelijking met heksen en kabouters nergens op. Hoop dat u beseft dat in de koran heel veel dingen staan waar wetenschappers na jaren onderzoek nu pas achter zijn. De koran is tijdloos en is al jaren waarin het bestaat met geen een letter veranderd.

  13. Mat heeft gesproken! Het doet me goed om te zien dat er nog mensen zijn die hun verstand gebruiken.

  14. @ mat en yasmin

    Het is ook rustiger geweest? Maar er zijn altijd problemen geweest in die landen, is het er ooit veilig geweest? Nee. Ik heb niet gezegd dat de westerse samenleving hoger staat dan de arabische samenleving. Maar zulke landen helpen elkaar, en zo helpt europa ook europa. In de landen Irak en Syrie is al jarenlang oorlog of dat nou ooit rustiger is geweest ofniet. Het gaat maar door. Waarom wordt terrorisme hierheen gehaald en waarom wordt er nu dit is gebeurd opeens oorlogen van Syrie en Irak bijgehaald. Wij hebben niks te maken met Syrie of Irak of arabische landen. Dit is gewoon respectloos tegenover Frankrijk en andere EU-landen waar deze terroristische aanslagen zijn gepleegd. En ja juist omdat wij in een samenleving wonen waarbij dit niet normaal is!

    @ mat over vluchtelingen gesproken vind ik dit een rare uitspraak! de vluchtelingen hebben ons nodig en gezamenlijk moeten we streven naar een betere wereld voor ons allemaal?

    Ik zou zeggen bescherm jezelf en je land tegen zulke mensen.
    De vluchtelingen klagen nu al, omdat ze meer willen? een televisie, luxe. Ze mogen blij zijn dat ze een dak boven hun kop hebben en dat ze veilig gesteld werden binnen nederland. Nee nog eisen stellen ook.

  15. @ mat

    Iedereen hoort zich aan te passen aan de normen en waarden van Nederland. Niet andersom. De vluchtelingen hebben zelfs gepoept in den haag, omdat ze niet te tevreden waren. Ga dan maar weer terug waar je vandaan komt, als je het daar beter had. Maar gedraag je als een fatsoenlijk mens.

  16. Oplossing voor grootste problemen op dit moment: een land stichten waar alle geloven verboden zijn in het openbaar of in enkele vorm merkbaar op politiek gebied. Niet alleen de Islam is een dreiging, maar ook het Christendom, het Jodendom en die andere sprookjes. Ik snap niet dat we nu anno 2015 nog steeds in een wereld leven waarin 50% belangrijke beslissingen maakt op basis van sprookjes.

  17. @hr student

    Dit is precies wat ik bedoelde…. bedankt dat je maar weer een laat zien waar jullie zo goed in zijn.

    @deze tijd

    Blijf vooral hopen dat dit ooit gaat gebeuren. Vergeet alleen niet dat sinds 1996 het aantal moslims in Nederland (officieel) is toegenomen van 650.000 tot de huidige 1.040.000. Dat is een jaarlijkse stijging van 3%.

    islam groeit met de dag, dat maakt mij blij 😉

  18. Ik kan niet anders dan het 100% eens zijn met ”DEZE TIJD”.

    Sterker nog, als zo’n staat zou bestaan zou ik vanmiddag nog al mijn spullen pakken, en alle religieuze mensen lekker gaar laten koken in hun zelf-bedachte, narcistische en volstrekt belachelijke sprookjes-waanbeelden.

  19. @hr student reactie 15

    Er zijn altijd problemen geweest sinds jij er vanaf weet misschien, maar ook daar is het ook ooit rustig geweest 😉

    “waarom wordt terrorisme hierheen gehaald”, wie haalt dat hier heen dan ?

    Ik vind dat je dingen erg van één kant bekijkt. Natuurlijk is het respectloos en niet goed wat er is gebeurd in Frankrijk. Maar als “wij” er niks mee te maken hebben waarom bemoeit het Westen zich dan wel met de Arabische landen? Het was net zo goed respectloos en niet goed toen Bush besloot Irak binnen te vallen met de voornaamste reden dat Irak in het bezit zou zijn van massavernietigingswapens.. die overigens nooit zijn gevonden.
    Maargoed, ik word moe van deze discussie.

    Succes allemaal met alle geloven de schuld te geven, fijne avond.

  20. Ik wordt er zo moedeloos van!!! ik heb mijn vervuilvisie weggegooid doordat het alleen maar negatief nieuws op mijn netvlies projecteert. Onderbuik gevoelens worden geactiveerd en iedereen die elkaar maar wil gaan bestempelen. Ik betrap dat zulke angstige beelden onbewust worden opgeslagen en als ik vervolgens ga slapen dan krijg ik er nachtmerries over . Laat me liever dromen over de mooie dingen in het leven waar ik wel invloed op kan uitoefenen!!! Ik citeer hierbij een stukje wat Toska heeft getypt:

    Een haatdaad van terroristen die met barbaarsheid hun eigen vrijheid proberen op te rekken door die van ons in te perken. Door deze uitspraken worden de denkbeelden geactiveerd die de angst in stand gehouden, wat eigenlijk overeen komt met wat er in de laatste alinea is getypt alleen met andere worden .

    Daarbij wordt gesuggereerd dat er twee partijen zijn: enerzijds de partij die de vrijheid van de ander willen terroriseren en anderzijds de mensen die nu worden opgeroepen om hun vrijheden te verdedigen omdat hun “vrijheid” wordt afgenomen. Tosca aublieft zeg: Je gebruikt je eigen profiel om politieke propaganda te verkondigen, dat is het laatste wat de samenleving nodig heeft, kom een keer uit die grot van je en kijk om heen!!!

    De traditionele/ en toekomstige personificatie van een terrorist was /is eerst : een man met een baard en nu zijn het vriendelijke aardige jongens die elkaar met broeder aanspreken. Meestal hebben ze een bepaald afkomst en hebben ze donker haar en bruine ogen en altijd hebben ze een Arabische achtergrond. Hiermee wordt alleen maar meer angst aangewakkerd waar ik iedere dag mee wordt geconfronteerd. Terroristen zijn mensen die dood en bederf zaaien en hun fysieke belichaming kan heel divers zijn en mede de zieke ideologietje.

    Die van ons en die van hun !!! We leven in een rijke culturele omgeving waar plaats is voor iedereen. Het is niet ons tegen hun. Ik zie alleen maar slachtoffers en geen winnaars. Ieder mens met een beetje hart en een beetje verstand begrijpt dat geweld niet goed te praten valt. Of dat geweld is van individuele mensen of georganiseerd geweld waarbij politicus misbruik maken van hun geweldsmonopolie. De mening van mensen wordt constant maar gevormd door de media en alle schaapjes gaan hier klakkeloos in mee Tosca . Ik wil iedereen oproepen om vrede te houden en elkaar niet het vingertje te wijzen door in termen te denken van liefde en haat!!!!! Deze profiel draagt eerder bij aan het plaatsen van mensen in die hokjes. Er zijn twee verschillende mensen, mensen die voor geweld zijn en mensen die tegen geweld zijn, en niet mensen die een andere mening hebben.

    Ik wil jullie vragen om hier geen politieke forum van te maken waarbij iedereen zijn illusie wil aankondigen. Om deze waanzin het gezond verstand te bieden is het aan ieder individu om voor zich zelf na te denken en laat je vooral niet lijden door religieuze instanties die gefinancierd worden om zieltjes te vervuilen en de media en andere platformen die de samenleving uit elkaar drijven. Of iemand de Koran leest of de Bijbel of welke ethisch boek dan ook. Het gaat erom dat we deze waanzin kunnen ordenen en begrijpelijk maken en daarvoor dienen we zelf na te denken zonder onderbuik gevoelens te laten meespelen. ieder mens heeft de behoefte om in vrede te leven en uiteindelijk is ons menselijkheid dat geen wat ons verbind. Laten we elkaar als mensen niet uitelkaar drijven door dit soort politiek media geladen onderwerpen. Durf zelf na te denken als men echt in vrede willen leven

  21. @ mat en yasmin

    @ mat , een probleem los je op om het bij de kern aan te pakken, je kan je ogen blijven sluiten voor de waarheid. En zeggen waar we zo goed in zijn. Maar dit zijn gewoon de feiten. IS wilt ons afmaken en jij sluit je ogen daarvoor. Waarschijnlijk moeten er eerst een paar bommen afgaan en moeten we maar eerst neergeknald worden. Waarom word er nou een drama gemaakt. Het zijn toch ook moslims. Ik zeg niet dat alle moslims zo zijn, laat dat duidelijk zijn. De meeste IS terroristen zijn 9 van de 10 keer moslim dus waarom mag dat niet uitgesproken worden? Word dat dan al gezien als ”zeggen waar we goed in zijn?” als je benoemt om wat voor volk/religie het gaat.

    @yasmin Misschien is het er ooit rustig geweest, ooit? maar jarenlang is het al gaande en het gaat maar verder. Het belangrijkste is dat het ooit ophoud. Je vraagt aan mij nu wie terrorisme hierheen haalt? Zijn dat geen mensen uit de arabische wereld? bepaalde zieke moslims die anderen ook beïnvloeden. Nou als Amerika ermee begonnen is? waarom zijn er al zoveel terroristische aanslagen gepleegd in diverse landen zoals; Engeland,Spanje, Frankrijk en Amerika.

  22. Ik ben namelijk ook angstig als sinds 9-11-2001. De nasleep van deze tragische gebeurtenis heeft zich gekenmerkt door massa beïnvloeding en indoctrinatie waardoor men elkaar aan de hand van fysieke kenmerken de schuld geven en elkaar met de nek aankijken. Elkaar op basis van een naam niet aannemen etc…… ook “moslims” die elkaar verschillende vooroordelen in de schoenen schuiven en elkaar benadelen.

    Er zijn harde uitspraken gedaan zoals, jullie zijn voor ons of tegen ons. Maar hoe kan dat dan? ik kan geen verantwoording afleggen wat een ander heeft gedaan, omdat die gene beweert het in naam van een geloofsovertuiging te doen. De ene mens is de ander niet.. Dat iemand zich “moslim” noemt wil nog niet zeggen dat het gedachtegoed aansluit bij de ander die zich “moslim” noemt. Zoals de ene “priester” geen pedofiel is en de andere wel en ze praktiseren het zelfde geloof maar het zijn twee verschillende mensen.

    Als we goed kijken zie je dat dat de” leiders” van de ” islamitische” gemeenschap, allemaal losse flodders zijn die niet op een lijn staan. Het Westen heeft jarenlang dictators gefinancierd die de eigen volk dom en onwetend moesten houden zodat het westen contracten kon vastleggen met deze tirannen ten behoeve van……………………….
    Na 9/11 waren deze dictators die voorheen bekend stonden als bondgenoten ineens vijanden. Het logische gevolg daarvan is dat de onderdanen van deze tirannen nooit geleerd hebben om zelf kritisch na te denken of de eigen ondervragingsvermogen te gebruiken. Er is misbruik gemaakt van de Koran door het als controlemechanisme in te voeren en niet als een boek dat moet bijdrage aan verlichting, mensenrechten en ontwikkeling zoals het werkelijk bedoelt was. In plaats daarvan hebben ze de suna hoger gesteld dan de Koran en een identiteit van gemaakt om de Ego te strelen en de profeet op de gelijke schaal te plaatsen als de SCHEPPER zoals, “Christelijke” Jezus hebben gebruikt voor hun identiteit en evenbeeld om zich superieur op te stellen. Mensen zijn niet superieur ze zijn brutaal en en gewetenloos zodra ze hoogmoedig worden.

    Uiteindelijk is het de Natuur dat superieur is die heeft ons nog niet in de steek gelaten en het voorziet ons van hoogwaardige voedsel, bomen die ons voorzien van zuurstof etc….

    Tot slot geeft het verhaal van Tosca aan alsof de mens een van de twee emoties heeft, liefde of haat. De werkelijkheid zegt ons dat deze emoties in ieder mens schuil gaan, laten we nu maar hopen dat de grondslag van de keuzes die we maken niet gebaseerd zijn op haat of minachting naar een ander. Sinds de grond beginsels van de mens zoals in het klassieke verhaal van Kain en Abel aangeeft dat de mens verrast wordt door zijn eigen haat dat gevoed kan worden door jaloezie of minachting etc.. Wat mij opvalt aan het verhaal van Tosca is dat ze het totaal niet heeft over beeldvorming, de gevolgen voor de mensen die de schuld in hun schoenen geschoven krijgen. En mensen die iedere dag hard moeten ploeteren om de hoofd boven water te houden, en die vervolgens een stempel gedrukt krijgen.

    Ik citeer een paar citaten van Tosca
    Bom voor bom, aanslag voor aanslag en onthoofding voor onthoofding wordt onze tolerantie op de proef gesteld.

    Toen mijn ouders thuiskwamen, planden we geen overlevingsstrategie. We gingen gewoon avondeten. Er veranderde eigenlijk niets. En na alle aanslagen die volgden ook niet.

    Als ik door de zinnen heen lees dan schrik ik wel een beetje van wat er eigenlijk werkelijk gezegd wil worden.

    Profielen een onafhankelijke blad , Ja zoals de media ook onafhankelijk is. Maak dat de ezel maar wijs,want de kat weet beter.

    Vredige groet,
    Abdellatif

  23. @campionio

    Dan weet je in ieder geval zeker dat het 1 groot drama wordt. Kijk is naar Hitler die deed mensen vermoorden onder het mom van de evolutie-leer. Daar hoor je alleen niemand over… Je ziet het ook binnen Europa. Europa neemt steeds meer afscheid van de Christelijke normen en waarden en zie wat er van terecht komt.

    1 ding weet ik zeker als iedereen zou leven volgens de normen en waarden van het Christelijk geloof, dat er dan een stuk minder ellende is op deze wereld. Want we moeten onze naasten lief hebben en God boven. Dit betekent dat we elkaar moeten helpen en bovenal elkaar respecteren.

    Mensen die praten over sprookjes praten de rest na. Maar hebben het zelf nog nooit de Bijbel onderzocht. Er staan namelijk veel wetenschappelijk feitjes in. Wat zelf de atheïsten toegeven. 1 ding is in ieder geval zeker. Evolutie theorie dat is pas een sprookje. Maar goed ook dat is een geloof.

  24. De moslims zijn niet verantwoordelijk voor de aanslagen. Er wordt steeds meer haat gevormd, en dat is precies wat ISIS wilt. Laten we liefde verspreiden en elkaar helpen.

  25. @26

    “1 ding weet ik zeker als iedereen zou leven volgens de normen en waarden van het Christelijk geloof, dat er dan een stuk minder ellende is op deze wereld.”

    Misschien, maar vervang christelijk geloof door boeddhisme, atheïsme, satanisme, jediïsme, vul maar in, … en je stelling blijft geldig, lijkt me. Als we tenslotte allemaal hetzelfde (niet) geloven, dan hoeven we elkaar in ieder geval daarom de kop niet in te slaan. Dus de stelling is niet voorbehouden voor het christendom.

    En evolutie is een feit. Evolutie afdoen als onzin is je hoofd in het zand steken, desnoods tussen de fossielen, voor de wetenschap : )

  26. @28

    “voorbehouden voor” moet zijn “voorbehouden aan”

  27. “Het zijn toch ook moslims”

    Precies dat zit mij zo dwars. Altijd wordt het woord moslims of islam erbij gezegd. Bij andere aanslagen die gepleegd worden is de geloofsovertuiging van iemand niet relevant maar zodra het een moslim is word dit breed uitgemeten.
    Ik vind het niet gek dat mensen wat achterdochtig en bang worden van de Islam.

    Om te beginnen wordt het hier Islamitische Staat of ISIS genoemd, terwijl de officiële naam Dash is. Luister ook de toespraken van Hollande terug een paar dagen geleden die spreekt ook over Dash. Er is bewust voor gekozen om de naam Dash daar te gebruiken, net als in alle Arabische landen.
    Beste mensen, de mensen van IS zijn geen moslims. Ze maken misbruik van het geloof, en moslims zijn daarvan de dupe. Denk even na, die Abdeslam is in februari beboet in Nederland omdat hij drugs bij zich had, Dash krijgt geld binnen omdat ze banken overvallen in de gebieden die ze veroveren, mensen word gedwongen om zich te bekeren omdat ze anders worden vermoord. Niks van dit alles word goedgekeurd in de Koran mensen.

    Denk alsjeblieft na en verdiep je in dingen, de Islam heeft hier niets mee te maken.

  28. @ M. Prins
    Vertel me eens waarom evolutie “een feit” is zoals jij dat noemt. Welke harde bewijzen heb je daarvoor?

    @Campionio
    Alles afdoen als sprookjes tekent je eigen blindheid. Je roept dingen zonder er echt onderzoek naar gedaan te hebben. Ik zal je twee voorbeelden geven.

    De Bijbel voorspelt dat het Joodse volk in één dag hun land zou terugkrijgen. (Jes 66:8) Dit in een tijd (800 jaar voor Christus) waarin het veroveren van een land weken/maanden duurde. Vrij onwaarschijnlijke voorspelling he? Nu hoef ik je vast niet te vertellen wat er op 14 mei 1948 gebeurt is. Binnen één dag werd er een land uitgetekend en aan Israël gegeven. Tot zover het eerste “sprookje”.

    De Bijbel geeft ons daarnaast een vrij duidelijk beeld van hoe de wereld eruit zal gaan zien. Zo wordt rond het jaar 100 na Chr. al voorspelt dat het nieuws van die dagen ‘binnen het uur’ de wereld over zal gaan. Dit in een tijd waarin alles nog per koerier en postduif gedaan moest worden. Alweer een wonderlijke blik in de toekomst.
    Er wordt voorspelt dat Christenen wereldwijd vermoord en onthoofd (misschien komt dat je ook ergens bekend van voor 😉 ) zullen worden om hun geloof. (Op 20:4)

    Jij noemt mensen die zulke dingen herkennen en zien gebeuren blind. Ik noem mensen die dingen roepen zonder het zelf goed te onderzoeken onverstandig.

  29. Beste Mat en Yasmine, als jullie als dronken papegaaien gaan napraten wat de media jullie heeft voorgekauwd en dat vervolgens gaan verkondigen als absolute FEITEN en WAARHEDEN dan zijn jullie zowat gelijk aan de mensen die onrust en paniek zaaien, gewoon schaapjes die niet zelf kunnen nadenken en niet verder kunnen kijken dan hun bekrompen grotje waarin ze leven. Begrijp goed dat mensen prima kunnen samenleven zolang ze niet tegen elkaar worden opgezet.

    Ik denk dat jullie blijkbaar mensen zijn die uit angst en tekortkoming maar al te graag het vingertje willen wijzen naar mensen, Terwijl het allemaal in Brussel geregeld is. Als je iets wil doen tegen de vluchtelingen stroom, dan moet je niet de vluchtelingen de schuld geven, maar de politieke partij waarop jullie hebben gestemd. Want het is uiteindelijk in Brussel georganiseerd,met als doel dat Oudhollandse mensen zich bedreigd gaan voelen.Op zich een logisch gevolg als je massa’s mensen toe laat. Dit zijn niet allemaal mensen die werkelijk hulp basisbehoeftes nodig hebben nee. Een vluchteling is niet op zoek naar luxe maar naar basisbehoeftes, als jij Mat die onderscheid al niet kunt maken……… Daarbij is de gemiddelde Syriër hoger opgeleid dan jullie allebei bij elkaar.

    Heeft nooit iemand nagedacht hoezo de vluchtelingen niet worden opgevangen door hun rijke buurlanden: dat zal ik jullie vertellen, ze hebben geen verdrag getekend en ze worden door de VN opgeroepen om zo weinig mogelijk vluchtelingen toe te laten, de grote stroom voornamelijk “gelukszoekers” worden richten West Europa gestuurd. Hoe zou dat toch komen??? Als jij dat zo graag wil weten Mat en Yamsina, dan moet je naar Brussel gaan de hoofdstad van politiek Europa.

    Ik kan constateren dat jullie ” feiten” niet gebaseerd zijn op gezond verstand maar op emoties en verwarring.De massa immigratie van vluchtelingen is georganiseerd, zoals de arbeidsimmigratie in de jaren 70 ook georganiseerd is. (Daar zijn overigens ook hele documentaires over terug te vinden)
    De overheid heeft nooit een referendum gehouden om te toetsen of de Nederlandse bevolking dat wel zou willen. Het zijn grote bedrijven die dat hebben kunnen realiseren door strak te lobbyen binnen de politiek. Fijn hé, het vingertje wijzen naar anderen…… Sta nu maar voor de spiegel en wijs het vingertje maar naar jezelf want je draagt net zo hard bij aan de onrust en angst….

    Tot slot citeer ik deze primitieve gedachtes van Mat en yasmin

    Ik zeg niet dat alle moslims zo zijn, laat dat duidelijk zijn. De meeste IS terroristen zijn 9 van de 10 keer moslim dus waarom mag dat niet uitgesproken worden?

    Hoe tegenstrijdig kan je zijn???
    Met andere worden zegt meneertje en mevrouwtje dat 99% van de moslims terroristen zijn. Daarbij wordt de associatie getrokken tussen IS en moslims. IS staat gelijk aan gewetenloze zieltjes die gedrogeerd en geïndoctrineerd zijn. Het heeft verder niks te maken met moslim zijn.

  30. @abdellatif reactie 33

    Volgensmij ben jij degene die in de war is.
    Je noemt dingen op die “hr student” heeft gezegd alsof ik ze heb gezegd, volgende keer ff goed lezen welke naam erboven staat.

    Ik kan me helemaal vinden in reactie 30 van “teleurgesteld”.

  31. Mat, als jij het zo belangrijk vind dat er overal ter wereld gelijk wordt geleefd. Waarom kom je dan niet op voor mensen rechten van atheïsten in bijvoorbeeld het Midden-Oosten?

    Kijk voor de grap eens de documentaire van Boris van der Ham over het leven van atheïsten in veel landen in de wereld, en probeer dan nog eens uit te leggen dat religie alleen voor liefde staat..

    En dat is ook precies de reden waarom een aanslag in Parijs mij meer doet dan een aanslag aan de andere kant van de wereld in een maatschappij die niet met de onze te vergelijken is.
    Verder mag iedereen van mij geloven wat hij wil, maar religieuze scholen of politieke partijen zijn wat mij betreft uit den boze.

    Verder geloof ik overigens ook dat het overgrote deel van de gelovigen dit op een hele moderne manier beleven, en daar is helemaal niets mis mee. =)

  32. @ABDELLATIF

    Wat er in de media is gezegd is ook gebeurd, het wordt niets voor niks op televisie laten zien. Het is misschien moeilijk voor jou om daar ook aan toen te geven i.p.v je eigen visie te creëren. De waarheid is hard maar zo is het wel. Als je hier als vluchteling komt hoor je je aan te passen en te gedragen zoals elk normaal mensen hoort te doen. Daarbij maakt het niet uit waar je vandaan komt. Het lijkt net alsof het doodnormaal is allemaal. Vind jij het normaal om je te misdragen door een onschuldig meisje in elkaar te trappen als ze naar een vriendinnetje gaat door drie asielzoekers. Of rustig naar het zwembad wilt gaan en je word naakt opgenomen. Dan heb ik het alleen nog maar over Nederland. Er word steeds gezegd geen islam, zijn geen islamieten? Maar ze spreken in de naam van god ‘’Allah’’. Wat voor mensen zijn het dan? Waar komen die mensen vandaan? Ik zeg ook duidelijk dat niet elke moslim zo is. Nou je denkt toch niet echt dat er door deze IS terroristen, criminele acties door vluchtelingen op ons westers cultuur dat we ons veiliger gaan voelen in Nederland. Denk daar maar eens over na. Je kan het over vingertje wijzen hebben. Maar er is altijd een oorzaak en gevolg. Ik gedraag me fatsoenlijk en houd me aan de normen en waarden van Nederland. Het probleem ligt bij de mensen die deze criminele/IS acties verrichten. Dat is mijn belangrijkste boodschap.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top