Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca: Is xtc slikken eng?

Deze zomer hebben mijn vrienden besloten op een festival pillen te gaan slikken. Ze vinden het leuk om dit met z’n allen te doen en willen dat ik meedoe, maar ik vind het doodeng. Je leest allemaal verhalen over mensen die uit ramen springen of zelfs doodgaan van slechte pillen. Dat wil ik allemaal niet. Is het echt zo gevaarlijk om xtc te gebruiken?

Liefs,
Angsthaas

Lieve Tosca

Lieve Angsthaas,

Het was nogal een gedoetje toen er tijdens het Amsterdam Dance Event mensen overleden aan ‘pillen’. Ik snap dat je bang bent geworden van die verhalen. Misschien is het goed om de feiten even op een rijtje te zetten:

Volgens mdmja.nl – een initiatief van de jongerenafdeling van D66, de jonge democraten – heeft een half miljoen Nederlanders xtc gebruikt. Dat aantal is waarschijnlijk veel groter maar aangezien het niet legaal is, geven mensen het niet makkelijk toe.
Van alle xtc-doden over wie de afgelopen jaren is bericht, is het niet geheel duidelijk of ze nou aan de pillen zelf, een andere drug of iets wat met drugsgebruik te maken heeft zijn overleden. Dat wordt namelijk niet goed bijgehouden.

Als je besluit xtc te gebruiken, hou dan een aantal simpele dingen in de gaten.

Van tevoren:
– Het is, net als met seks, goed om het de eerste keer te doen met mensen die je kent en vertrouwt. Dat maakt het leuker en zorgt ervoor dat jij je relaxter en veiliger voelt en dat is belangrijk, ook als je geen zweefteef bent.

– Gebruik pillen van een dealer die je vertrouwt. Ken je de bron van de pillen niet, koop er dan een extra en laat die testen. Zo weet je zeker dat je pillen met MDMA, de werkzame stof in xtc, slikt en niet iets onverwacht geks.

– Hak de pillen – ongeveer een pil per persoon – in vieren en stop de kwartjes terug in het zakje. Dat kan gewoon thuis met een keukenmes en is handiger dan klungelen en afbijten op locatie.

– Eet goed voordat je xtc gaat gebruiken. Als de pillen beginnen te werken, heb je geen honger meer en het kan best dat je in de achttien uur die volgen niet meer eet.

– Vertel eventueel een huisgenoot of vriend/vriendin wat je gaat doen. Mochten er dingen mislopen op het feest dan kan je hem/haar even bellen. Dat is waarschijnlijk niet nodig, maar wel fijn in geval van nood als je vrienden nog hard staan te gaan en jij er wel klaar mee bent.

Als je gaat gebruiken:

– Je bent op een feestje, je bent relaxed, de mensen met wie je bent zijn relaxed, de sfeer op het festival/in de club is relaxed, je hoeft de komende uren nergens meer naartoe, je hebt geen of weinig alcohol gedronken en je hebt zin om een tandje harder te gaan feesten? Dan ben je er klaar voor.

– Slik een kwartje door met een paar slokken water. Binnen 45 minuten gaat de pil werken. Serotonine – een geluksstofje dat je lijf aanmaakt, wordt je bloedbaan ingepompt. Je voelt je warm, je hart klopt wat sneller dan normaal, je bent een beetje verliefd op de wereld, de muziek is fantastisch, de kleuren zijn mooi en alle mensen zijn aardig. Kortom, je voelt je goed! Je pupillen worden groot en het licht is wat fel. Dat is oké. Soms voelt de grond wat onstabiel, tintelt je huid of voelen dingen raar als je ze aanraakt en smaakt bier zoet en cola bitter. Dit is gek, maar in deze situatie vrij normaal. Het komt door de drugs.

– Voel je je anderhalf uur na het innemen van je kwartje nog steeds lekker? Mooi, niets meer aan doen. Als het gevoel minder wordt, kan je een kwartje bijslikken. Neem – zeker als het je eerste keer is – geen halve bij. Dit is nergens voor nodig, je loopt alleen maar het risico om te hard te gaan en dat is niet relaxed.

– Ga je te hard – heb je last van de muziek, het licht en de mensen om je heen – ga dan even op een rustig plekje zitten (dit mag best bij de EHBO zijn, die zijn dit gewend en kijken hier echt niet gek van op) met een glas fris. Suiker en rust zijn je vrienden. Vrienden van vlees en bloed zijn ook fijn. Een paar knuffels maken alles beter.

– Drink genoeg, maar niet te veel. Je hebt het warm dus je wilt graag drinken, maar een halve liter water per uur is meer dan genoeg. Drink je te veel dan kan je jezelf een watervergiftiging bezorgen en dat is gevaarlijk.

Na het feest:
– Je zal merken dat je van drugs niet zo van de kaart raakt als van alcohol. Toch is het niet oké om na het feest te gaan autorijden en ook fietsen is een risico. Neem wanneer je kan het ov of een taxi naar huis.

– Neem de dag na het slikken rust en eet zo gezond mogelijk. Je lijf heeft veel meer serotonine verbruikt dan normaal en kan wel wat liefde gebruiken. Eet groente en fruit en ga lekker op tijd naar bed. Als je je wat leeg, grijs of verdrietig voelt ben je net als iedereen.

De derde dag na het slikken – ook wel de dinsdagdip genoemd – heb je hier het meest last van. Hierna gaat het meestal snel weer beter.

Na twee maanden is je serotonineniveau weer op het niveau van voor de pil. Slik je te veel xtc achter elkaar, dan kan je je langdurig triest en verdrietig voelen.

Wat de langetermijnrisico’s van xtc-gebruik zijn, is nog niet bekend.

Liefs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar lieve@toscasel.nl

Tosca Sel schrijft maandelijks de column ‘Daten met Tosca’. En speciaal voor onze lezers is ze nu ook ‘Lieve Tosca’. Je kunt haar om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.

 

Gepubliceerd: 17 June 2015 • Column

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

16 Responses to Lieve Tosca: Is xtc slikken eng?

 1. Lieve Tosca,

  Beveel je nu mensen XTC cq drugs aan?
  Het is toch ongelooflijk in wat voor maatschappij we leven blijkbaar.

  Liefs,

  Een HR student

 2. Niet te geloven dit! Er wordt hier gewoon uitleg gegeven hoe je xtc op de beste manier kan innemen. Hoe ziek kan je zijn? Er zijn tientallen mensen overleden naar aanleiding van xtc en dan krijg je een verhaaltje te lezen waarbij er een beetje avontuurlijk wordt ingegaan op de feiten. Schandalig dat dit op de site staat. Hebben jullie tijdens het schrijven van dit artikel wel gedacht aan 1e jaars HBO studenten die soms niet ouder zijn dan 16 a 17 jaar en dit dan lezen en denken: ”Ah joh xtc is niks aan, helemaal niet zo erg als we hebben gehoord.”

  Voor de studenten die licht over xtc-pillen denken hierbij een artikel uit de volkskrant:
  http://www.volkskrant.nl/opinie/gevaar-van-xtc-gebruik-wordt-zwaar-onderschat~a3781194/

  Tip: Doe iets leuks met je leven. Dat kan zonder drugs en drank gebruik. Liever kijk je terug op een leven dat je kan herinneren i.p.v gaten in je verleden a.g.v. drank en drugs. En in het ergste geval sterf je nog door die rotzooi in je lichaam!

 3. @ Kamal

  Helemaal met je eens, jongeren die net uit de puberteit komen kunnen dit erg serieus opvatten en er te makkelijk over denken. In dit artikel wordt het gebruik van Xtc doornormaal beschreven alsof het een middel is wat je dagelijks gebruikt zoals tandpasta, haargel etc. Ik ben van mening dat dit artikel niet verantwoord.

 4. helemaal mee eens Kamal!

  Ik hoop niet dat jongeren of zwakbegaafden dit lezen.

 5. @Kees en Kamel. Jongeren gebruiken op dit moment in grote getalen XTC, kunnen we er dan niet beter voor zorgen dat ze goed geinformeerd drugs gebruiken? Gebruiken doen ze het toch wel, met of zonder dit artikel.

 6. Hi Kees en Kamal,

  Meer dan een half miljoen Nederlanders geeft aan dat hij/zij weleens XTC gebruikt en er zijn dus ook studenten die dit al hebben gedaan of het – zoals de brievenschrijver – overwegen. Aangezien het gebeurt en zelfs de politiek heel voorzichtig meedenkt over regulering en legalisatie (kijk ook eens op mdmja.nl), vind ik het niet slecht tips te geven over gebruik.

  Ik heb liever dat studenten die overwegen te gebruiken dit doen met goede kennis van zaken dan dat ze op de EHBO eindigen omdat ze dachten dat ze zo’n klein pilletje best in een keer konden slikken of niet wisten dat ze hun waterinname in de gaten moesten houden.

  Juist met goede voorlichting blijft de Eerste Hulp bevolkt met dronkenlappen (23.723 doden in 2012/2013 terwijl dit een goedgekeurd middel is) en kunnen pillenslikkers het feestje vieren waar ze op hoopten. Ik wil het gebruik niet goedpraten en elke doden is er een teveel, maar het lijkt me belangrijk het gebruik in het juiste kader te plaatsen voordat je een mening vormt.

  Nogmaals: betrouwbare feiten over XTC en doden vind je hier:

  https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/hoeveel-mensen-zijn-er-tot-nu-toe-aan-xtc-overleden/

  Liefs Tosca

 7. Ik vind de reacties die hier boven mij geplaatst zijn nogal overdreven. Natuurlijk zitten er gevaren aan XTC (want het blijft drugs), maar er gaan meer mensen stelselmatig dood aan alcoholgebruik en sigaretten dan door XTC. In plaats van er een enorm taboe op te plaatsen, wordt hier nu heel duidelijk uitgelegd wat XTC is en hoe je er voor zorgt dat er zo min mogelijk risico is.

  Mensen die het willen proberen gaan het sowieso proberen, dan is de keuze dit te begeleiden / in kaart te brengen, of om dit ondergronds te duwen en er dus helemaal geen vat meer op te hebben.

  Terugkomend op Tosca:

  Er wordt gevraagd of XTC nemen eng is, wat willen jullie dan dat ze zegt? “Ja het is eng, en je sterft er aan als je het neemt dus beter doe je het niet.”? Laat ieder mens in zijn eigen waarde om te rationaliseren of hij iets wel of niet wilt doen. (Dit geldt in mijn ogen ook voor roken, alcohol, seks en religie)

 8. Ik vind dat je beter voorlichting kunt geven dan gewoonweg zeggen: ‘nee dit kan niet en mag niet etc.’ Als je dit zegt heb je zeer grote kans dat door groepsdruk diegene het alsnog gaat doen en dan kan het wel fout gaan omdat je er niks van af weet. Ik snap niet dat jullie hier zo raar overdoen.

 9. Tosca had eventueel inderdaad met de vraag ook een andere kant op gekund. Omgaan met groepsdruk, zelf verstandige keuzes blijven maken. Iemand aanraden er nog eens over te praten met ouders, oudere broer of zus of vrienden die niet tot hetzelfde clubje behoren, van tevoren duidelijke afpraken met jezelf maken en je er aan houden etc. etc. Had gekund en misschien beter aangesloten bij de vraag. Maar ga er nou ook niet een heel drama over maken.

  Overigens ook een goeie tip: stop eens drie maanden met roken, drinken o.i.d. zodat je weet dat je het kan, zodat je weet hoe rottig het is, en probeer dan pas iets nieuws. Als je dat dan nog steeds wil. Mijn zusje een keer aangeraden. Stoppen met roken is toen niet gelukt (jaren later uiteindelijk wel), en ze heeft toen besloten vooralsnog niet met nog wat anders (XTC) te beginnen.

 10. @Tosca

  Jou reactie vind ik zuiver en eerlijk, maar ik blijf bij mijn standpunt. Namelijk als we met z’n alle gewoon reageren alsof xtc (lees: drugs) erbij hoort dan zal dat ook gaan gebeuren in de toekomst. Dan wordt de drug ook gewoon legaal. Helaas zie je onder studenten dat de druk vanuit de groep hoog is, maar deze groep is nog steeds een reflectie van de maatschappij. Als de maatschappij haar maatstafen aanpast dan zal dat hopelijk ook een positieve uitkomst brengen op de volgende generatie studenten die van de mavo/havo etc komen. Tevens ging het mij meer om de toon in het stuk hierboven. Het kwam zo laconiek over. Misschien had je wat meer nadruk kunnen leggen op de gevaren en de illegaliteit achter het gebruik van xtc.

 11. Ik denk dat het gevaar van xtc hier in de reactie nogal wordt overschat. Als je de tips van Tosca volgt kan er weinig misgaan. De doden van de afgelopen tijd zijn gevallen door verkeerde pillen, iets wat een vertrouwelijke dealer of pillen testen voorkomt. Daarnaast is er gevaar voor oververhitting, maar door genoeg water te drinken en rusten als je het te warm hebt is ook dit te voorkomen.

  Dan is er altijd te mogelijkheid dat een pil verkeert valt of je te veel neemt, in dat geval voel je je even kut maar hier ga je niet dood van. Xtc is een relatief veilige drugs, zo lang je je verstand gebuikt en zelf voorzorgsmaatregelen neemt.

  Misschien moeten de mensen die xtc afkeuren zelf eens drugs gebruiken of zich inlezen voor ze hun mond open trekken.

 12. Ik vind het nogal raar dat mensen hier erg moeilijk doen over xtc pillen terwijl er wekelijks duizenden jongeren aan comazuipen doen. Zolang je de pillen laat testen is er vrij weinig aan de hand… Bovendien kan je beter eens in de zoveel tijd een pilletje nemen, dan dronken worden van de alcohol. En je kan maar beter informatie inwinnen over het gebruik hiervan zodat je voor weinig verassingen komt te staan. Ik vind het juist heel goed dat Tosca hier antwoord op geeft. Ik blijf het absurd vinden dat het gebruik van alcohol, een harddrugs, wél sociaal is geaccepteerd maar het gebruik van andere middelen niet.

 13. Ik vind de reacties ook overdreven, Tosca heeft hier gewoon een goed stappenplan gemaakt voor als die gene het echt een keer wilt proberen.

  Toch wil ik wel even een gevaar benadrukken, ik zelf ga gemiddeld 1x per maand naar een festival toe en pak tussendoor ook nog wel is feestjes. Toen ik begon te gebruiken was het allemaal leuk, de eerste keer en een aantal daarna zijn het speciaalst. Je bent nog niet gewend aan het gevoel, hoewel x/m niet lichamelijk verslavend zijn, kan het op zekere hoogte wel mentaal zo gaan zijn. Immers als je uitgaat en je gebruikt niet zijn je avondjes minder speciaal, ga je met je vaste groep en gebruikt de ene helft wel en de andere niet dan is dat toch lastig, niet echt groepsdruk maar een soort gemis van verbondenheid.

  Tegenwoordig doe ik het 1x per 2/3 maanden, bij het vaker gebruiken dan dit ga je zeker de consequenties merken.

  Hou dit in gedachte, uitproberen is leuk en spannend en het gevoel ervan zou ik niemand misgunnen maar sta je mentaal niet zo sterk in je schoenen en heb je problemen doe het dan NIET! Dan kan dit je ontsnappingsroute worden en je jezelf daar in kwijtraken.

  Want na je eerste keer, wil je het waarschijnlijk ooit nog wel eens proberen…

 14. Eindelijk eens niet zo´n ´Drugs is slecht!´ artikel. Ik vind dat je onwijs goede tips heb gegeven voor iemand die voor het eerst wil gebruiken! (Al is het natuurlijk niet zo dat de briefschrijver gaat gebruiken vanwege groepsdruk en het eigenlijk niet wil..) Beter op deze manier, dan dat iemand vanuit onwetendheid een hele pil naar binnen gooit.. dan kun je verwachten dat het fout gaat inderdaad. En met fout bedoel ik: een paar uur flink van de kaart. En ook dat gaat vanzelf weer over 🙂

  Lekker hypocriet van de mensen die zeggen dat je zo’n artikel niet kunt plaatsen.. zo af en toe een pilletje is vele malen minder schadelijk als ieder weekend drinken.

 15. Allereerst goed dat Tosca juist wat info geeft, ipv paniek zaaien en verbieden! Daar heeft de vrager ouders voor, hoewel ook deze wellicht zo verstandig zijn om hun kind niets te verbieden (verboden genot is immers zoet).
  Laten we inderdaad nog even benadrukken dat alcohol, van alle drugs, de grootste bron van gezondheidsproblemen en dodelijke ongevallen is in NL. Af en toe xtc kan juist bepaalde (psychische) problemen oplossen. Misschien verdiepen in de materie voordat je meteen iets afschiet…

  Ik mis alleen een cruciaal punt in je antwoord Tosca. In de vraag ligt namelijk een grote twijfel en het verhaal riekt naar groepsdruk. Dus @ Angsthaas: NOOIT iets doen wat je eigenlijk niet ziet zitten! Zeker een voor jou onbekende drug moet je toch echt bij je volle verstand willen proberen. Je moet er zelf klaar voor zijn – zie ook parallel van Tosca met seks.

  Uiteindelijk is een goed feest, met plezierige sfeer en fantastische muziek al genoeg om high van te worden!

 16. Misschien kun je ook nog even stilstaan bij het feit dat de productie van die middelen tonnen chemisch afval van de gevaarlijke soort oplevert die vervolgens in onze natuurgebieden (en vaak ook drinkwaterwingebieden) gedumpt worden. Wat nog opgeruimd kan worden kost ons vele miljoenen, wat niet (op tijd) opgeruimd kan worden zorgt voor ernstige bodem en grondwatervervuiling.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top