Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 augustus 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Antwoorden op al je vragen over de nieuwe bsa-regeling

Gepubliceerd: 9 June 2016 • Leestijd: 4 minuten en 37 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De propedeuse-eis voor tweedejaars werd vorige week zo plotseling afgeschaft dat de precieze uitwerking ervan nog op zich liet wachten. We kunnen inmiddels op veel van de vragen antwoord geven.

In 2015 kreeg ik een bsa. Onterecht blijkt nu. Wat kan ik doen?

cijfers
Je kunt niet meer in beroep tegen dat bsa (dat moet binnen zes weken). Maar je kunt wel vragen of je terug mag komen. De hogeschool heeft sowieso de regel dat studenten na één jaar wachten bij de instituutsdirectie mogen aankloppen om te vragen of ze hun opleiding mogen vervolgen. Die regel blijft staan. Jan Roelof, lid van het college van bestuur (cvb), verwacht echter niet dat eenmaal weggestuurde studenten massaal zullen terugkeren naar de HR. ‘Zij hebben waarschijnlijk een keuze gemaakt om een andere opleiding te gaan volgen of wellicht te gaan werken. Studenten die zich wel melden, zullen we een eerlijke kans geven. Maar dat is een beslissing die door de instituutsdirecteur genomen wordt.’ Een eerlijke kans, maar dus geen automatische terugkeergarantie voor deze groep studenten.

Ik ben tweedejaars, maar heb vanwege bijzondere omstandigheden geen 48 punten in het eerste jaar gehaald. Wat nu?

cijfers
Tweedejaars die de bsa-norm van 48 punten in hun eerste jaar niet haalden en die toch door mochten, moeten deze punten dit jaar alsnog halen. Je moet er dus voor zorgen dat je voor het einde van je tweede jaar 48 propedeusepunten hebt gehaald. Punten van tweedejaarsvakken tellen niet mee voor deze norm. Heb je in je tweede jaar nog steeds te maken met bijzondere omstandigheden? Ga dan naar een studentendecaan en licht je opleiding in. Misschien kun je wederom uitstel van de 48-punteneis krijgen.

Ik schreef me vorig jaar voor 1 februari uit en ben een halfjaar later in september opnieuw begonnen. Is dit dan mijn eerste of tweede jaar?

cijfers
Sommige studenten schreven zich vorig jaar vóór 1 februari uit om een negatief advies te vermijden. Daardoor konden ze dit collegejaar in september (2015) opnieuw aan dezelfde opleiding beginnen. Dit jaar geldt echter wel als hun tweede jaar van inschrijving. Daarom zouden ze in de oude situatie hun P voor het einde van dit collegejaar moeten halen. Nu geldt voor hen ‘slechts’ de normale bsa-eis van 48 punten.

Ik schreef me pasgeleden uit omdat ik mijn P niet meer kon halen. Kan ik weer terugkomen?

cijfers
Tot vorige week was het financieel gezien slim om je als tweedejaars snel uit te schrijven als je geen kans meer had op je P. Sinds vorige week is dat niet langer zo. Ook zonder P kun je door naar het volgend jaar. Daarom kan je weer worden ingeschreven.

Kan ik mijn P nu ook in het vierde jaar halen?

cijfers
Ja. Je kunt de propedeusevakken in alle studiejaren opnieuw volgen en herkansen. Maar als je er in het vierde jaar nog mee bezig bent, heb je ondertussen wel stevige vertraging opgelopen. Niet alleen door de missende propedeusevakken, maar ook omdat je zonder P niet kunt afstuderen en vaak zelfs niet op stage mag. Instituten eisen meestal dat je eerst je P haalt voor je aan je derdejaarsstage begint. Nu studenten zonder P niet meer weggestuurd kunnen worden, zegt de hogeschool, is het de taak van studiebegeleiders om studenten te motiveren hun openstaande propedeusevakken af te ronden.

Kunnen opleidingen de propedeuse-eis voor stages dan gewoon blijven hanteren?

cijfers
Ja, zegt de hogeschool: ‘Stage-eisen mogen altijd gesteld worden.’ Deze eisen bestaan al en blijven ook bestaan. Tweedejaars kunnen nu wel doorstuderen zonder P, maar wellicht komen ze daardoor ergens anders in de opleiding klem te zitten.

Daalt door deze maatregel de waarde van het diploma dan niet?

cijfers jarek
De suggestie van sommige studenten is dat het eeuwige herkansen van de propedeuse de waarde van het diploma doet dalen. Inderdaad is de kans om een moeilijk vak ‘per ongeluk’ te halen natuurlijk groter als je het jaar op jaar opnieuw kunt proberen. Maar dat geldt ook al voor tweede-, derde- of vierdejaarsvakken. Daar komen nu een paar propedeusevakken bij (van bij elkaar niet meer dan 12 punten, gezien de blijvende bsa-eis van 48 punten in het eerste jaar). Het college van bestuur ziet de waarde van diploma’s niet dalen, want ‘de competenties die nodig zijn om te kunnen afstuderen veranderen niet. We doen absoluut geen concessies ten aanzien van de kwaliteit van diploma’s.’ Wel wil het cvb na de zomer met directies en medezeggenschapsraden gaan praten over het ophogen van de bsa-norm voor eerstejaars. ‘Er zijn namelijk concrete aanwijzingen, zoals bij de opleiding industrieel product ontwerpen die een norm van 52 punten hanteert, dat een hogere bsa-norm een positieve invloed heeft op de studievoortgang.’

Ik ben eerstejaars. Het is dus niet nodig om in het tweede jaar mijn P te halen. Aan welke eisen moet ik wel precies voldoen?

cijfers jarek
Je moet in ieder geval het aantal punten halen dat jouw opleiding als bsa-eis heeft vastgesteld. Of er andere eisen komen, is nog niet bekend en op dit moment onderwerp van gesprek met, onder andere, de medezeggenschapsraad.

Wat gebeurt er met de summerschool?

cijfers jarek
Tweedejaarsstudenten die hun propedeuse op één vak na niet hadden gehaald, konden altijd een extra tentamenkans aanvragen bij de examencommissie. Die kregen ze dan in de zomer, zodat ze wellicht nog vóór de start van het tweede jaar hun propedeuse behaalden. De absolute noodzaak voor deze extra kansen verdwijnt; je kunt je P ook in het derde of vierde jaar halen. Maar de praktische noodzaak van een extra kans blijft bestaan, gezien bijvoorbeeld de stage-eis in jaar drie. Als je 1 september op stage moet, is het misschien toch wel handig om in de zomervakantie aan je P te werken.

Geldt de nieuwe bsa-regeling ook voor de associate degrees?

cijfers
Ja, ook bij de Ad’s zal aan het einde van het eerste jaar een bindend studieadvies worden uitgebracht. Ook voor studenten van de Ad’s geldt dat zij de opleiding definitief mogen voortzetten als zij de bsa-norm hebben gehaald. Wel kan bij bijzondere omstandigheden in het eerste jaar het bindend studieadvies worden uitgesteld naar het tweede jaar.

De cmr moet nog instemmen, las ik hier. Kan het zijn dat de nieuwe bsa-regeling wordt teruggedraaid?

cijfers jarek
De cmr verwacht op 20 juni te kunnen instemmen. Maar voor de huidige tweedejaars is er niet veel ruimte voor andere oplossingen dan die het cvb heeft gekozen. ‘De regel is al afgeschaft, dat kun je heel moeilijk weer terugdraaien’, zei cmr-voorzitter Fons van Maldeghem eerder deze week. Ook het college zegt, op de vraag of het nog andere oplossingen heeft onderzocht, dat het niet veel anders kon dan dit. Jan Roelof: ‘Het andere scenario dat wij nog besproken hebben, is niets doen en de bsa-regels op de oude wijze handhaven. Dat was eigenlijk geen optie, omdat we wilden voorkomen dat de HR bsa’s zou afgeven die in strijd zijn met de nieuwe interpretatie van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek). Dat is ook de reden waarom we de nieuwe regels per direct hebben ingevoerd.’ Tweedejaars die al aan de 48-punten eis hebben voldaan, zijn nu echt wel van de propedeuse-eis af.

Olmo Linthorst

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

13 Responses to Antwoorden op al je vragen over de nieuwe bsa-regeling

 1. Binnen het hbo is de propedeuse een belangrijk item. Wat is dit en aan welke eisen moet je voldoen om deze te behalen

 2. In mijn eerste jaar moest ik 60 studiepunten halen dat is een eis. Ik heb 1 cijfer onder de 5.4 teveel. Wat zou ik nog kunnen doen? Dit is mijn tweede opleiding op de hei.

 3. Ik heb door bijzondere omstandigheden tot 2 keer toe niet mijn bsa gehaald. Dit jaar heeft de comissie gezegd dat ik dit jaar mijn volledige propedeuse moet halen. Dit betekend wel dat wanneer er een klein ding verkeerd gaat ik mijn opleiding moet verlaten en 3 jaar collegegeld+ een toekomst is weggegooid. Geld nu de regel dat ik enkel mijn bsa moet halen, of mijn volledige propedeuse?

 4. Hallo Christiaan,

  Dat is een belangrijke vraag. Daarom zou ik ‘m voorleggen aan een decaan. Die is onafhankelijk van de opleiding en kent de rechtspositie van jou als student, of kan het voor je uitzoeken. Veel succes dit jaar!

  Esmé

 5. Beste , ik ben in 2011 gestopt met mijn studie (ik moest stoppen omdat ik 1 examen niet heb gehaald en dus kon geen propedeuse halen).Kan ik mijn dan nu wel weer aanmelden en doorgaan met mijn opleiding HBO Communicatie bij Inholland?

 6. Deze vraag kan je beter aan de afdeling studievoorlichting van InHolland stellen.
  Wij hebben daar als de redactie van Profielen geen informatie over. Succes!

 7. Mijn zoon van 18 heeft vorig jaar net niet zijn propedeuse gehaald. (57 punten) Achteraf was hij ook niet tevreden met zijn studiekeuze en is daarom gestopt. Dit jaar heeft hij er voor gekozen om een jaar te gaan werken. Volgend jaar gaat hij een andere studie volgen. Ik vind het jammer dat hij niet alsnog zijn P wil halen, het is maar 1 vak. Is het misschien toch handig om in Februari opnieuw in te stappen om de resterende 3 punten voor dat ene vak nog te halen? En moet je dan het voledige bedrag betalen?

 8. Vorige jaar heb ik 48 studiepunten niet behaald maar door bijzondere omstandigheden mocht ik doorgaan naar leerjaar 2 en kreeg ik uitgestelde studieadvies. Ik kreeg als antwoord dat ik de komende jaar opnieuw moet voldoen aan de studie eis van 48 punten. Mij werd verteld dat ik of P moet halen om verzekerd te zijn om door te kunnen gaan met de opleiding of 48 studiepunten van leerjaar 1 en leerjaar 2 moet halen. Dus in leerjaar 2 (nu) opnieuw moet tellen met studiepunten en de punten die ik van leerjaar 1 al heb niet mag meetellen. Nu lees ik bij kopje (2) dat je 48 studiepunten aan het einde van leerjaar 2 moet halen, dus wel de behaalde vakken van leerjaar 1 mag meetellen (Alleen propedeuse vakken) Is dit een oude regel? Of is het mij verkeerd verteld?

 9. Beste Annet, de Hogeschoolgids van jouw instituut geeft antwoord op je vraag. Wij zijn journalisten en kunnen geen uitspraken doen over individuele situaties rondom bsa. Ook zal je slc of onderwijsmanager je kunnen vertellen hoe je ervoor staat. Veel succes!

 10. Ik stel deze vraag als ouders van. Stel je zit in het vierde jaar en je slaagt maar niet in om je propedeuse te behalen. Hoe nu verder?

 11. Is punt 5 nog van toepassing? Ik zit nu in het derde jaar en moet nog 1 vak halen voor mijn propedeuse, alleen mijn docent zegt dat ik het dit jaar echt moet halen.

 12. Hi Stefan, het lijkt me handig als je dat even op je eigen school checkt. Succes!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top