Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Best gelezen artikelen van 2016

Gepubliceerd: 23 December 2016 • Leestijd: 3 minuten en 28 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Aan het einde van het jaar is het tijd om naar de statistieken te kijken en even stil te staan bij het afgelopen jaar. Wat gebeurde er ook alweer allemaal in 2016? Het was een bewogen jaar waarin er veel veranderde.

1 – HR stopt direct met bsa in het tweede jaar
Vlak voor de zomervakantie ontplofte er een bommetje in onderwijsland: studenten die aan het einde van het eerste propedeusejaar de voor hun opleiding geldende bsa-norm hebben behaald, krijgen onvoorwaardelijk een positief studieadvies. Er mag niet meer op het advies teruggekomen worden in het tweede jaar. Dat zorgde voor een heleboel vragen, en blije studenten die op de Profielen-redactie kwamen vragen of het echt waar was.

2 – Het einde van 650 ZZP-docenten op de HR
De HR heeft het afgelopen jaar gedwongen afscheid moeten nemen van honderden zzp-docenten. De belastingdienst vond dat de zzp’ers pseudowerknemers waren en eiste meer dan een miljoen euro aan naheffingen van de hogeschool. Ondanks dat de regelgeving rondom zzp’ers recentelijk is aangepast, zijn er veel docenten verdwenen. 144 docenten kwamen in dienst, 35 gingen aan de slag via een payrollbedrijf en de rest keerde niet voor de klas terug.

3 – Directeur RBS verdacht van verduisteren 100.000 euro
In november werden de medewerkers van de Rotterdam Business School bij elkaar geroepen. Een van hun twee directeuren werd verdacht van het verduisteren van 100.000 euro en was per direct op non-actief gesteld. In december ontbond de kantonrechter zijn contract en oordeelde dat er sprake was van ernstig verwijtbaar handelen. De strafzaak tegen de ex-directeur volgt in 2017.

4 – Bormans wil verplicht schakeljaar mbo-hbo
In april kondigde cvb-voorzitter Ron Bormans aan dat hij de uitstroom van mbo’ers op het hbo een halt wilde toeroepen en heeft daarvoor een plan: een verplicht schakeljaar voor alle mbo’ers met een opleiding die niet verwant is aan hun vervolgopleiding. ‘Zonder schakeltraject tussen mbo en hbo zijn sommige studenten kansloos’, stelde Bormans. Minister Bussemaker hield lang beraad en gaf na een half jaar toestemming voor drie pilots met schakeltrajecten waarvan de eerste in september 2017 moet starten.

5 – Keuzegids: Er is nogal wat gebeurd bij chemische technologie
De opleiding chemische technologie daalde in de Keuzegids fors, van 58 naar 42 punten. Onderwijsmanager Margriet Verbrugge vertelt dat er de afgelopen anderhalf jaar nogal wat is gebeurd: ‘Het grootste ongenoegen was er over de verhuizing naar het STC. Dat moest gebeuren omdat we deel gingen uitmaken van het instituut RMU, de Rotterdam Mainport University. Het docententeam had het dus niet naar z’n zin. Studenten krijgen dat in de gaten en laten dat merken.’ In een vervolgartikel reageerden (oud)docenten op deze en andere uitlatingen van de onderwijsmanager.

6 – Top 14 beste docenten van de HR
De Docent van het Jaar-verkiezing was afgelopen jaar een hot item op de site. Er werden 14 docenten voorgedragen en eind januari ging Meneer de Jongh van de RAC er met de prijs vandoor. Tijdens een van zijn lessen kreeg hij bloemen en een joekel van een bokaal. Voor zijn studenten stond vast dat hij de winnaar was: ‘Bij sommige docenten heb je het idee dat ze je niet zo intelligent vinden, dat ze op je neerkijken. Bij De Jongh is dat juist niet zo.’ Ook dit jaar is er weer een Docent van het jaar-verkiezing. De winnaar wordt in de eerste collegeweek van 2017 bekend gemaakt.

7 – Onderzoek is een beladen woord
Spreek niet over ‘hbo-onderzoek’ als je het hebt over het onderzoek dat in hbo-lectoraten wordt gedaan. Want dan word je vriendelijk gecorrigeerd door de Utrechtse lector Daan Andriessen. We dienen volgens hem te spreken over ‘praktijkgericht onderzoek’. Onderzoek dat plaatsvindt in de praktijk, dat voortkomt uit een vraag uit diezelfde praktijk en dat ‘bruikbare resultaten’ oplevert.

8 – Gastcolumn Hans van der Moolen: Doceren is bijzaak
Stel, je bent een perfecte docent. Je hebt het vak in de vingers, studenten hangen aan je lippen, ze studeren graag bij je af, je inspireert je mededocenten… noem maar op. Dat is dan leuk voor je, maar helaas kun je er geen carrière mee maken. Daarvoor moet je namelijk minder gaan lesgeven. Vreemd? Van der Moolen vindt van wel: ‘De pijnlijke boodschap die we ambitieuze docenten meegeven is dat hun leskwaliteiten er niet toe doen.’

9 – 3 redenen waarom mbo’ers falen op het hbo
Het zijn cijfers om van te schrikken: Bij sommige HR-opleidingen loopt de uitval van mbo’ers op tot 85 procent. Waarom falen toch zo veel mbo’ers in het hbo? Dat onderzocht Roel in ’t Veld op de Hogeschool Rotterdam en hij vond drie klinkende verklaringen, die in het artikel de nodige uitleg krijgen: de armen worden armer, discriminatie op de arbeidsmarkt en het hbo verandert.

10 – Studenten HR betaalden collegegeld na phishingmail
Een paar honderd HR-studenten kregen in januari een mail met het onderwerp: ‘Let op gewijzigd Inning collegegeld studiejaar 2015/2016’. In die mail werd gevraagd of ze handmatig het collegegeld over wilden maken naar een rekeningnummer dat niet van de hogeschool is, maar van een crimineel. De mail kwam een dag nadat studenten een echte mail kregen over het collegegeld. Daarin meldde de Hogeschool Rotterdam dat het collegegeld volgens de reguliere procedure zou worden afgeschreven. Negen studenten hadden niet door dat het bericht een phishingbericht was en maakten het gevraagde bedrag braaf over.

Dit waren de 10 meest gelezen artikelen van 2016. We wensen iedereen een goed en feestelijk uiteinde en zullen jullie ook in 2017 weer van heet (HR)nieuws voorzien.

Redactie Profielen

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top