Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, ben ik nu homo?

Lieve Tosca,

Er is me laatst iets overkomen dat me heeft doen twijfelen aan mezelf. Ik heb een vriendin en heb mezelf altijd als 100% hetero gezien, maar nu weet ik dat niet meer zo zeker. Tijdens het stappen raakte ik in gesprek met een leuke gast, een homo. Naarmate de avond vorderde, werden we intiemer. En toen hij in m’n oor fluisterde dat hij mij wel wilde zoenen, voelde ik z’n stijve piemel tegen m’n bovenbeen duwen. Tot m’n eigen verbazing wond dit me op. Ben ik nu homo?

Liefs, Anoniem


Lieve Anoniem,

Als ik jou was, zou ik proberen de hokjes homo, hetero en bi een beetje los te laten als je nadenkt over je eigen seksualiteit. Het zijn slechts woorden. Drie woorden. Veel te weinig om zoiets ingewikkelds, persoonlijks en vloeibaars te beschrijven. Zelfs als we onze oogkleur moeten beschrijven – iets wat je in de spiegel kan zien – hebben we meer opties: bruin, blauw, groen, grijs, donkerblauw, lichtbruin, groen met bruine spikkels, blauw met een groene rand en ga zo maar door.

Waarom zou je je dan tot die drie begrippen beperken als je over seksualiteit praat? Onderzoekers hebben ontdekt dat seksualiteit zich ook niet in die hokjes laat vatten. Als je heteroseksueel en homoseksueel ziet als de uiteinden van een lijn, dan valt iedereen ergens op die lijn. Je kan dus best een heteroseksuele vrouw zijn die af en toe fantaseert over zoenen met een andere vrouw. Of een homoseksuele man die opgewonden wordt van vrouwenborsten. Dat is allemaal niet vreemd.

De Amerikaanse wetenschapper Robert Epstein heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar seksuele voorkeur. Het grootste gedeelte van de wereldbevolking (90 procent) vindt zichzelf heteroseksueel, maar is eigenlijk seksueel fluïde. Uit het onderzoek bleek dat slechts zes procent van de proefpersonen ‘uitsluitend heteroseksueel was’. De rest had wel eens buiten zijn/haar eigen voorkeur gedroomd of gefantaseerd. En hoe ouder en hoger opgeleid te proefpersonen waren, hoe vaker ze ook hadden toegegeven aan hun fantasieën. En vrouwen deden dit dan weer vaker dan mannen. Uit een ander wetenschappelijk onderzoek (van Meredith Chivers, die iets onderzocht met porno en elektroden in geslachtsdelen) blijkt dat vrouwen opgewonden raken van alle soorten seks, zelfs seks met dieren. Dat betekent niet dat ze per definitie zoöfiel zijn.

Dat je verkering hebt met een vrouw maakt je geen hetero en dat je opgewonden wordt van een man maakt je geen homo. Neem de tijd om te ontdekken wat voor type mens je aantrekkelijk vindt, met wie je een relatie zou willen en wat je opwindt. Het zou mooi zijn als je die drie dingen in één persoon kan vinden. En ga het experiment niet uit de weg. Je bent jong en hebt alle tijd om te ontdekken hoe je lijf en je geest werken. Beter ga je nu op ontdekkingstocht om te ontdekken wat je leuk vindt, dan heb je er het langst plezier van.

Liefs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl

Tosca Sel schrijft maandelijks de column ‘Daten met Tosca’. En speciaal voor onze lezers is ze nu ook ‘Lieve Tosca’. Je kunt haar om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.

Gepubliceerd: 11 May 2016 • Column

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

11 Responses to Lieve Tosca, ben ik nu homo?

 1. Ik neem aan dat iedereen die Profielen leest onderhand wel doorheeft dat weinig tot geen van deze vragen echt worden ingezonden. Het is allemaal wel heel ongeloofwaardig.

 2. Al zou het niet serieus zijn, het is wel een vraag waar veel mensen mee zitten. Fijn antwoord Tosca, fijn dat je linkt naar het artikel van Chivers.

 3. Lieve Tosca,

  Sinds enkele weken woon ik op mijzelf. Dit houdt uiteraard in dat ik nu zelf de huishoudelijke taken moet uitvoeren, iets waar ik totaal geen problemen mee heb. Tijdens het schoonmaken van de badkamer vorige week sloeg het noodlot tijdens het dweilen toe. Ik droeg slippers en een zwembroek door het warme weer. Door de natte ondergrond in combinatie met mijn slippers was het erg glad, wat ervoor heeft gezorgd dat ik ben uitgegleden.

  Je raadt het al; ik viel achterover en ben geland op de plek waar mijn wc-borstel stond. Deze schoot door mijn zwembroek heen rectaal naar binnen. Erg pijnlijk kan ik je vertellen! Door het bloed en de pijn heb ik direct 112 gebeld en ben door een ambulance opgehaald. In het ziekenhuis hebben ze mij gelijk naar een operatiekamer gebracht waar een team van doktoren mijn anus weer aan elkaar heeft genaaid.

  Helaas zijn, tegen mijn zin in, mijn ouders gebeld terwijl de operatie bezig was. Toen ik na de operatie naar een kamer ben gebracht, om te herstellen, stonden mijn ouders al te wachten. Ik heb getracht ze het verhaal uit te leggen maar ze geloven niet dat een wc-borstel rectaal naar binnen kan schieten door erop te vallen. Ze weigeren mij nu te woord te staan en schilderen mij bij familie en vrienden af als een seksuele deviant.

  Hoe zuiver ik mijn naam en verbeter ik de relatie met mijn ouders?

 4. Het verhaal van Thomas is geloofwaardiger dan dat van Tosca. Ik kan me voorstellen dat het pijn doet thomas, toen de pleeborstel je onverwachts anaal penetreerde. Ik begrijp ook goed dat je ouders denken dat je nu een vreemde fetisj hebt.. Het beste zou je een reconstructie kunnen maken en dit bij SBS6 Hart van Nederland laten zien.

 5. @Thomas B & Roger L – Ik vind het fijn dat jullie elkaar zo helpen met het anale pleeborstel-vraagstuk. Dat scheelt mij weer wat werk. Heb ik meer tijd om echte vragen te beantwoorden, zoals deze vraag over geaardheid. Die overigens niet verzonnen is. Zoals ik geen een vraag in deze rubriek verzin. Grts Lieve Tosca

 6. Helaas kan ik Anoniem niet goed helpen omdat ik me niet in eenzelfde situatie heb bevonden. Wat ik me voor kan stellen is mits je niet regelmatig seksueel opgewonden wordt van mannen je geen homo bent.

  Gelukkig ben ik niet geheel nutteloos onder dit topic. Enkele jaren geleden bevond ik me in een soortgelijke situatie als Thomas. Vervang WC door tuin en pleeborstel door tuinschepje en ik zie mezelf zo weer voor me. Wie mij door deze moeilijke en vernederende situatie heen sliep was Peter R. de Vries. Dit symbool van menselijke goedheid was toentertijd bezig met het opzetten van een soortgelijk programma als “Internetpesters aangepakt”. Deze genadeloze ethiektijger heeft mijn ouders eens goed de les gelezen. Mijn lieftallig ouders hadden namelijk de camerabeelden van mijn donkerste moment op het internet gezet bij verschillende 18+ sites in de hoop hier een slaatje uit te slaan. Peter ‘Reddende engel’ de Vries heeft hemel en aarde bewogen deze beelden van de digitale snelweg te krijgen, en met (nagenoeg) succes. Helaas spreek ik mijn ouders niet meer nu ik hen deze digitale geldboom door de neus heb geboord.

  @Tosca, ik geloof best dat er mensen zijn die met de problemen jongleren die jij in je rubriek aan de orde stelt. Echter vraag ook ik me af of de brieven daadwerkelijk binnenkomen op de manier waarop jij ze plaatst.

 7. @Karel Anker, De brieven worden niet 1-op-1 geplaatst zoals ze binnenkomen. Dit is omwille van van privacy en leesbaarheid niet mogelijk.Je ziet in deze rubriek dus een bewerkte versie van de vraag, maar dat betekent niet dat ze verzonnen zijn.

 8. Waarom doet Profielen zich zo voor als BreakOut! ? Wat is jullie demografie… Meisjes van 12?

 9. @Karel Is het belangrijk of het echt is? Op het internet zijn zoveel dingen niet echt. Neem bijvoorbeeld jouw “naam”… Karel Anker… of ook wel… “K.Anker” … Ik vind het nogal ongepast… ik snap niet dat de redactie dit soort nicknames door de vingers ziet.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top