Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca kopje thee

Lieve Tosca, hoe moet je afrekenen met een groep?

Lieve Tosca,

Wat is de etiquette als je met een groep uit eten gaat en de rekening betaald moet worden? Ik was laatst uit eten met een groep meiden die ik ken van hockey en toen de rekening kwam, ging iedereen tot op de cent uitrekenen hoeveel er betaald moest worden om daarna allemaal dat exacte bedrag te pinnen. Het personeel was er niet blij mee en ik vond het ook onprettig. Het was niet fout, maar voelde ook niet goed. Hoe pak je zoiets wel goed aan?

Lfs Hockeymeisje

Lieve Tosca kopje thee

Lief Hockeymeisje,

Dit gedoe blijf je houden tot je met je vrienden op het punt komt dat iedereen een (bij)baan en geld heeft. Dat maakt alles makkelijker. En dan nog zijn er waarschijnlijk regelmatig mensen die even geen of weinig geld hebben, maar wel mee uit eten willen. Ze bestellen het goedkoopste op de kaart en drinken daar een drankje bij. Zo hoeven ze het sociale element van uit eten gaan niet te missen en houden ze het toch binnen hun budget. Dat kan wat lastig zijn, maar het is best te managen.

In de ideale wereld gaat het volgens mij zo: de rekening komt, iemand pint het hele bedrag (plus een paar euro fooi, ze hebben vast hard voor jullie gelopen) en de rest zorgt dat zijn/haar deel bij de betaler terecht komt. Dat mag zowel cash als digitaal, maar doe het ‘t liefst dezelfde avond nog. Probeer in ieder geval te voorkomen dat je de serveerster een half uur van d’r werk houdt. Want als jullie allemaal apart moeten betalen, moet zij daarbij blijven en kan ze ondertussen geen eten en drinken uitserveren.

Ben jij degene die alleen de kipsaté en een biertje heeft besteld en het ook belangrijk vindt dat jij niet opdraait voor de gin-tonics van je buurvrouw en de 200 gram entrecote van de buurman die eens uit de band wilde springen: zeg dat dan. Pak de rekening, trek jouw totale kosten van het plaatje af en deel voor het gemak ook even de rest op in gelijke delen. Zo heeft niemand er verder last van.

Het zou natuurlijk het fijnst zijn als iedereen een beetje gelijk opgaat: allemaal evenveel gerechten en drankjes, maar dat is niet altijd zo. Meestal is het een kwestie van geven en nemen: de ene keer betaal je een paar euro te veel, de andere keer ben je net wat goedkoper uit dan gepland. Is wat bij besteld hebt flink duurder dan dat van de rest, bied dan in ieder geval aan een beetje meer te betalen dan de rest. Das wel zo vriendelijk.

Oh, en kennen jullie de app Wiebetaaltwat al? Als je vaak eten, drinken en concertkaartjes voor elkaar koopt, kan je hier heel goed bijhouden welke bedragen je nog bij elkaar open hebt staan.

Lfs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 7 December 2016 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca, hoe moet je afrekenen met een groep?

  1. @Menno, de Lieve Tosca over genocide staat in de loop van 2017 gepland 😉

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top