Lieve Tosca, kan ik veilig internetdaten?
Lieve Tosca,
Nadat mijn vriend het vorig jaar heeft uitgemaakt, voel ik me regelmatig behoorlijk eenzaam. Ik heb geprobeerd om nieuwe mensen te ontmoeten en te speeddaten, maar dat viel mij tegen. Vrienden zeggen dat ik moet internetdaten, maar ik ben hier huiverig voor. Ik las dat veel mensen worden opgelicht via datingsites en ik heb geen idee hoe vaak zoiets gebeurd en of online daten wel betrouwbaar is. Kun jij mij vertellen of het wel veilig is om via het internet te daten en kan ik dan beter een app zoals Tinder gebruiken of een datingsite?
Liefs A.
Lieve A,
Je vrienden zouden wel eens gelijk kunnen hebben: internetdaten is namelijk de bom! Speeddaten was voor mij ook weinig succesvol en vermoeiend, maar Tinder heeft me m’n verloofde opgeleverd. Het is dus zeker de moeite waard eens een paar datingsites te proberen.
Dat je huiverig bent voor internetdaten kan ik me voorstellen. Ik denk dat er ieder weekend duizenden internetdates zijn. In veruit de meeste gevallen gaat dit goed en hoor je er niets over. Internetdaters zijn over het algemeen normale mensen zoals jij en ik die op zoek zijn naar gezelschap. Heel af en toe gaat het mis en lees je erover in de krant of op nieuwssites.
De Fraudehelpdesk heeft vorig jaar 87 zaken behandeld waarbij de slachtoffers bij elkaar zijn opgelicht voor 1,9 miljoen euro. En dit is waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg omdat de meeste mensen die zo bedonderd zijn zich schamen en zich nooit bij de politie of de Fraudehelpdesk melden.
Datingsites zoals e-Matching, Relatieplanet en Lexa zijn ‘veilige’ datingsites. Je betaalt ze een paar tientjes per maand en met dat geld huren ze mensen in die zich bezighouden met de klantenservice en fakers blokkeren. Ik weet dat bij e-Matching ieder nieuw profiel wordt bekeken door een medewerker. Vertrouwen ze het profiel niet, dan gaan ze op onderzoek uit. Komen er tijdens de abonnementsperiode klachten over een bepaald profiel, dan ondernemen ze ook actie. Dit zorgt ervoor dat mensen met slechte bedoelingen nooit lang hun gang kunnen gaan.
Op gratis datingsites of datingapps zoals Tinder en Happn is deze controle afwezig of een stuk kleiner. Dat is wel iets om rekening mee te houden wanneer je een veilige datingsite of app zoekt. Daarnaast zijn mensen die op een datingsite zitten over het algemeen een stuk serieuzer, al is het maar omdat ze maandelijks moeten betalen om actief te kunnen blijven zoeken en reageren.
Ga je internetdaten en vind je het lastig om op je eigen onderbuikgevoel te vertrouwen? Ik beantwoordde eerder al een vraag over fakers. In dit antwoord zit een handig lijstje om het kaf van het koren te scheiden en niet te lang te blijven chatten met weirdo’s.
Ben je bang om opgelicht te worden, dan heeft de Fraudehelpdesk een paar mooie tips:
1 – Als iets te mooi is om waar te zijn, moet je het niet vertrouwen
2 – Wees voorzichtig met reacties/profielen uit het buitenland
3 – Stuur nooit – maar dan ook nooit – geld
4 – Vertrouw je het niet, vraag dan om een foto met een actuele krant
Ga je het proberen? Mooi! De meeste datingsites mag je een paar dagen gratis gebruiken voordat je echt moet gaan betalen. Ga dus gewoon overal kijken om te ontdekken of de site en de mannen je aanstaan voordat je betaalt. En heb je iemand ontmoet die je leuk vindt, dan vind je hier meer info over de meest geschikte plek voor een eerste date.
Veel dateplezier,
Lfs Tosca
Mail dan naar t.sel@hr.nl. Je kunt ‘Lieve Tosca’ om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Back to Top