Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca met een kauwgomballon

Lieve Tosca, zijn ballonnetjes schadelijk?

Lieve Tosca,

Laatst was ik op een verjaardag waar naast bier en chips ook ballonnetjes werden aangeboden. In die ballonnetjes zat lachgas en dat gingen ze allemaal inademen. Het was even heel stil en daarna was iedereen heel vrolijk en uitgelaten. Ik deed niet mee, want ik gebruik geen drugs. Nu zeggen m’n vrienden dat het geen drugs zijn en dat het niet schadelijker is dan een biertje, dus dat ik prima mee kan doen. Klopt dat?

Liefs,
Angsthaas

Lieve Tosca met een kauwgomballon
Lieve Angsthaas,

Je hoeft sowieso niets te eten/drinken/in te ademen waar je geen zin in hebt. Dus als jij het niet oké vindt om drugs te gebruiken, hoef je dat ook helemaal niet te doen. En voor lachgas geldt precies hetzelfde.

Nou hebben je vrienden wel een beetje gelijk wat betreft lachgas: het lijkt niet gevaarlijker te zijn dan een biertje. De verkoop van lachgaspatronen is afgelopen zomer vrijgegeven en om te onderzoeken of dat een gevaar zou zijn voor de volksgezondheid deed het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een onderzoek.

De resultaten van dat onderzoek zijn geruststellend: het gebruik lijkt vrij risicoloos. Zelfs wanneer er tien ballonnen op een avond worden gebruikt. Wel zijn er een aantal dingen waar je op moet letten als je een ballonnetje gaat doen. Adem het gas nooit direct in uit de slagroomspuit (die heb je nodig om het gas uit de patronen te halen) of de gastank. Het gas is zo koud dat je lippen en mond kunnen bevriezen. Spuit het gas dus eerst in een ballon en adem het vanuit de ballon in.

Zorg dat je zit wanneer het lachgas inademt. Lachgas zorgt ervoor dat je heel even in een roes komt en daardoor kan je je evenwicht verliezen en omvallen. Om blauwe plekken, wonden en botbreuken te voorkomen, kun je dus beter zitten.

Normale bijwerkingen van een of meerdere ballonnetjes zijn hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Dit komt doordat je tijdens het inademen van het lachgas te weinig zuurstof binnenkrijgt. Na een paar keer diep ademhalen of even in de buitenlucht staan, gaat het vaak al beter.

Als het je leuk lijkt en je je eigen veiligheid in de gaten houdt, kan je volgens mij best een keertje zo’n ballonnetje proberen.

Lfs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 9 November 2016 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, zijn ballonnetjes schadelijk?

  1. Goed advies van Tosca!

    Wel wil ik opmerken dat ik het vreemd vind dat wanneer wordt gezegd dat lachgas geen drugs is, “angsthaas” overweegt het te gebruiken. Vergelijk je de schadelijkheid van iedere drugs met het drinken van alcohol? En waar ligt de grens waarmee je vergelijkt, één biertje of een hele avond drinken? Wanneer de overheid alcohol classificeert als harddrugs, stop je dan met drinken? 4FMP is momenteel niet geclassificeerd als drugs, gebruik je dat dan wel?

    Ik begrijp dat geen drugs gebruiken een eigen keus is, maar vind het toch erg vreemd dat je iemand anders voor jou laat beslissen welke substantie hier wel en niet onder valt.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top