Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Meer propedeuses dan ooit, bij COM

Gepubliceerd: 31 August 2016 • Leestijd: 2 minuten en 15 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Veel meer eerstejaars commerciële economie hebben afgelopen jaar hun propedeuse gehaald. ‘We hebben meer studenten vastgehouden.’

appels-met-peren-compenseren-klein

Afgelopen schooljaar hebben meer COM-studenten in één jaar hun propedeuse gehaald dan voorheen in twee jaar gebruikelijk was. In plaats van een propedeuserendement van vijftig tot zestig procent in twee jaar, haalde nu zestig tot zeventig procent van de eerstejaars zijn of haar P in één jaar.

Dat maakte directeur van het Instituut voor Commercieel Management Fred Feuerstake gisteren aan zijn docenten bekend. Het zijn voorlopige cijfers die nog verder onderzocht en uitgesplitst zullen worden, maar Feuerstake verwacht dat ze uiteindelijk zelfs nog iets hoger zullen uitvallen, bijvoorbeeld omdat de groep vwo’ers nog niet in de analyse is meegenomen.

Nominaal

COM begon vorig schooljaar met een voor deze hogeschool baanbrekende nieuwe onderwijsvorm. Activerend onderwijs, met veel projecten, een kortere lescyclus en een beperkt aantal vakken tegelijk, gekoppeld aan strengere regels. Zo moet iedere student in één jaar de propedeuse van zestig studiepunten halen om door te mogen naar jaar twee. Tevens zijn er minder herkansingen. Wel kunnen studenten onvoldoendes (hoger dan een vier) voor sommige vakken compenseren.

COM is het enige instituut binnen de HR met een nominaal bsa, zoals de zestig punten-eis wel heet (als je minder dan zestig punten haalt krijg je een negatief bindend studieadvies). Over de invoering ervan was ruim een jaar geleden veel discussie.

Boven verwachting

Wat Feuerstake betreft is het één van de maatregelen die ervoor heeft gezorgd dat COM ‘veel meer studenten heeft vastgehouden’ dan vroeger, zoals hij vanmiddag tegen zijn docenten zei. ‘We hebben een nieuwe pedagogiek en didactiek, we hebben een flink aantal onderwijskundige veranderingen doorgevoerd, we zijn studenten meer gaan coachen – we jagen nu echt op ze. En we doen dat ook nog eens op een nieuwe locatie (COM zit tijdelijk in het WTC door de verbouwing van de Kralingse Zoom, red). Ik ben dan ook hartstikke trots op de resultaten.’

Van tevoren hoopte Feuerstake op een kleine plus boven tweejarige propedeuserendement. Dat het P-rendement afgelopen schooljaar significant hoger is geëindigd, is voor hem ‘het bewijs dat de gekozen “cocktail” van maatregelen echt werkt’.

Ook Kim Niersman, voorzitter van de instituutsmedezeggenschapsraad van COM, is positief verrast. ‘We hadden natuurlijk wel gezien dat het de goede kant op ging, maar deze cijfers zijn voor mij en voor veel collega’s boven verwachting.’

Specifieke resultaten

Voorheen haalden de twee opleidingen van COM, commerciële economie (CE) en small business en retail management (SBRM) respectievelijk een P-rendement van 62 en 53 procent.

SBRM is veranderd in de ‘community’ Entrepeneurship, waar afgelopen jaar 71 procent van de eerstejaars zijn of haar propedeuse haalde.

Het oude CE is verdeeld in vier communities, zoals COM deze vierjarige specialisatieprogramma’s noemt. De oudste, sportmarketing & management, haalde dit jaar een rendement van 64 procent. Global marketing & sales haalde 69 procent; creative marketing & sales 72 procent en bij marketing of social business haalde 69 procent in één jaar de propedeuse.

Te makkelijk?

Fred Feuerstake gaf voor de presentatie van de cijfers al antwoord op de onvermijdelijke vraag van critici, dat wellicht het curriculum dit jaar gewoon te makkelijk was. ‘We hebben aan het eind van het schooljaar de toetscommissie van COM opdracht gegeven alle toetsen nog eens te analyseren. Ze hebben geen vreemde dingen gevonden. Deze onderwijsvernieuwing is juist gebruikt om het niveau te verhogen.’

Olmo Linthorst

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top