Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca stuurs

Lieve Tosca: Kan ik als christen m’n kind laten vaccineren?

Lieve Tosca,

Mijn vriendin en ik hebben sinds kort een grote discussie: zij is zwanger en wij verwachten een (hopelijk gezond) jongetje. Volgens mijn geloof mag je kinderen niet vaccineren en ik wil dit dan ook niet. Zij wil dit wel. Als het gebeurt, kan ik me niet meer vertonen binnen mijn geloofsgemeenschap. Bovendien krijgen kinderen autisme van vaccinaties! Hoe kan ik mijn vriendin overtuigen om ons kind niet te vaccineren? Ik zit er ontzettend mee. Mijn broer heeft PDD-NOS en ik wil niet dat mijn kind dit ook krijgt, hij heeft ontzettend veel moeite met zichzelf uiten. Hoe zorg ik dat ik een goede christen blijf en mijn kind autismeloos is?

Groetjes Prikangst

Lieve Tosca stuurs
Lieve Prikangst,

Als zus van een autistische broer snap ik je vraag. Als ouder wil je graag een gezond en gelukkig kind en autisme kan het levensgeluk in de weg zitten. Als niet-gelovige snap ik niet dat je je kind weigert in te enten en ik kan jou dan ook niet helpen je vriendin te overtuigen. Ik ben het namelijk met haar eens. Het argument ‘dat mag niet van mijn geloof, ik kan me dan niet meer vertonen binnen de gemeenschap’ vind ik zorgelijk. Als jouw gemeenschap je niet de ruimte geeft om op je eigen voorwaarden voor je geliefden te zorgen, is dat niet oké. Vooral omdat de Bijbel ruimte laat voor interpretatie op dit punt. Ik vond een interessante afweging van ‘menselijke verantwoordelijkheid vs Gods voorzienigheid’ over vaccineren die je zeker even moet lezen.

Er zitten vrij weinig risico’s aan het vaccineren van kinderen. Soms worden kinderen ziek, maar het voorkomt ziektes die vele malen erger zijn. Ik geloof ook niet dat je autistisch wordt van inentingen en dat komt doordat hier gedegen wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. Er is ooit een artikel gepubliceerd waarin een verband werd gelegd tussen de bof, mazelen, rode hond-vaccinatie en autisme, maar dat artikel is teruggetrokken omdat het onderzoek niet goed is gedaan. Daarna zijn er meerdere onderzoeken gedaan die het eerdere (onjuiste) onderzoek ook ontkrachtten. Er is dus geen bewezen verband.

Mijn moeder wist voor de eerste inenting dat mijn broertje ‘anders’ was dan andere kinderen. Misschien kan je jouw moeder eens vragen wanneer zij doorhad dat jouw broertje ‘anders’ was. Deskundigen gaan ervan uit dat autisme en aan autisme verwante contactstoornissen zoals PDD-NOS aangeboren erfelijke afwijkingen zijn. Je broertje is dus (waarschijnlijk) zo geboren, een vaccinatie had geen verschil gemaakt.

Ik snap dat je vriendin graag wil dat jullie zoon gevaccineerd wordt. Haar lijf is al een aantal maanden zijn huis en een leven dat zij met zo veel liefde grootbrengt, stel je liever niet bloot aan onnodige risico’s. Ik neem aan dat je vriendin medische hulp krijgt bij de bevalling als dat nodig is, dat je een autozitje hebt dat je zoontje beschermt bij auto-ongelukken, dat je traphekjes gaat plaatsen zodat hij niet op een onbewaakt moment van de trap afkukelt, dat je een kinderslot zet op de kastjes waar giftige schoonmaakmiddelen in staan. Kortom: ik neem aan dat je je uiterste best doet om je kind veilig te houden, een inenting is een logische stap in dit rijtje.

Als je vreest voor uitsluiting van je gemeenschap, vraag je dan af of je hen móet vertellen dat je je kind heb ingeënt. Je kan dit ook in de privacy van je eigen gezin doen zonder het met anderen te delen. Je arts heeft beroepsgeheim en zal dit dus ook voor zichzelf moeten houden.

Succes met de discussie thuis. Ik hoop dat jullie binnenkort ouders worden van een prachtige en gezonde zoon.

Liefs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 7 June 2017 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Lieve Tosca: Kan ik als christen m’n kind laten vaccineren?

  1. Beste prikangst,

    Ik weet niet binnen welke geloofsgemeenschap jij je bevindt; blijkbaar vinden jij en je omgeving vaccinatie een zwaarder wegend iets dan zwanger worden buiten het huwelijk?
    Zelf ben ik reformatorisch en herken wel dat mensen vaccinatie een ‘lastig’ vraagstuk vinden, maar voor zover ik om mij heen kan zien worden mensen er wel in vrijgelaten. Het gaat hier om een gewetenskwestie waarin iedereen voor zichzelf een beslissing moet nemen waar hij/zij achter staat.

    Als je wilt weten welke verschillende visies er bestaan binnen de reformatorische gemeenschap, lees dan deze brochure: https://npvzorg.nl/wp-content/uploads/2016/05/Brochure-ouders_spreads.compressed.pdf

    Ik zou zeggen: Welke verplichting weegt voor jou zwaarder? Op God te vertrouwen of het gebruik van verantwoordde middelen? M.a.w., kun jij blindelings op God vertrouwen als je besluit je kind niet in te enten, omdat je ervan overtuigd bent dat dát de wil van God is?
    Als het je meer gaat om wat je familie vindt dan of inenten zonde is, en je ent vervolgens je kind niet in, dan ben je wat mij betreft echt verkeerd bezig! Je zadelt je kind op met een probleem, terwijl je geen verantwoordelijkheid neemt en ook niet op God vertrouwt.

  2. Wat ik hier mis is: inenting is niet alleen voor jouw kind, maar ook voor andere kinderen! Als een niet ingeënt kind namelijk ziek wordt kan deze de ziekte overdragen naar kinderen die nog niet ingeënt zijn. Eigenlijk is het dus gewoon een egoïstische keuze om je kind niet in te enten. Niet alleen naar je eigen kind toe, maar ook naar andere kinderen toe die er niet voor gekozen hebben om niet in te enten, want ze zijn nog te jong, maar dit wel willen zodra het kan (mazelen bijv. pas bij 14 maanden). Dat wil je mijn inziens niet op je geweten hebben.

    En er wordt blijkbaar wel vertrouwd op God als het erop aankomt dat je kind geen ziektes krijgt wanneer het niet wordt ingeënt, maar blijkbaar is er onvoldoende vertrouwen op God dat het kind geen bijwerkingen krijgt van vaccinaties? Waarbij veel zogenaamde ‘bijwerkingen’ ook nog eens toegeschreven worden aan het vaccin, terwijl daar helemaal geen overtuigend bewijs voor is.

  3. Ben zelf christelijk opgevoed (en ingeënt trouwens), maar heb dit altijd een raar discussiepunt gevonden. Geen dominee die zegt dat je geen gordel moet omdoen in de auto, maar als het om ziektes gaat, dan mogen er ineens geen voorzorgsmaatregelen genomen worden? Nee, wanneer je je kind inent, is het (nog) niet ziek, maar wanneer je de gordel van het kinderzitje dicht doet, is hij/zij ook nog niet gewond.

    Natuurlijk kun je je hele leven volstoppen met verzekeringen en risico-uitsluiting en dan besluiten dat je het zonder God ook wel afkan. Uiteindelijk gaan we echter allemaal dood en een dodelijke ziekte of ongeluk kan ons allemaal overkomen. Waarom zou jij (of je kind) automatisch gaan denken dat het laatste niet meer voor je geldt wanneer er is ingeënt? Het is een geloofsprobleem waarbij je lastige afwegingen moet maken, maar persoonlijk heb ik het idee dat het niet-inenten standpunt een simplificatie is. Een simpel dogma voor gelovigen die niet willen nadenken, maar gewoon er vanuit willen gaan dat inenten gelijkstaat aan hoogmoed en ongelovig worden. Kortom: “Ik ben niet ingeënt, dus ik ben een goede christen”. Denk je er serieus ook zo over? Wat de rest van de gemeente betreft: ben je soms verplicht iedereen te laten weten dat je kind is ingeënt?

    Enfin, ik denk niet dat ik je kan overtuigen dat je het beter wel kunt doen, want je bent alleen maar opzoek naar “argumenten” (zoals het autismefabeltje) die in je straatje te pas komen. Je hebt waarschijnlijk liever dat je kind dood gaat aan de mazelen, dan dat gemeenteleden over je roddelen. Nee, stel je voor zeg…

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top