Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illustratie van ouderen aan een lange tafel zoals het Laatse Maaltijd shilderij.

Waarom alle studenten moeten leren over voeding

Gepubliceerd: 7 June 2017 • Leestijd: 2 minuten en 57 seconden • Longread

10 tot 33 procent van de ouderen in Nederland is ondervoed. En tegelijkertijd is de aandacht voor voeding bij de sociale en gezondheidszorgopleidingen van de hogeschool minimaal. ‘Er is alleen een keuzevak over dit onderwerp.’ Docente Canan Ziylan promoveerde op ondervoeding bij ouderen. ‘De aandacht voor voeding moet structureel het curriculum in. Het is mijn missie om dat voor elkaar te krijgen.’

Canan Ziylan is voedingswetenschapper en sinds kort als docent en onderzoeker aan de slag bij de opleiding verpleegkunde en het kenniscentrum zorginnovatie. Ziylan promoveerde, vlak voor ze naar de hogeschool kwam, op het thema ondervoeding bij ouderen.

Het gaat meestal om tekort aan eiwit

‘In de praktijk gaat het bij ondervoeding meestal om een tekort aan eiwit. Eiwit-inname moet, naarmate je ouder wordt, toenemen. In de praktijk neemt het meestal af. Tot ongeveer ons 65e hebben we genoeg aan 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Na het 65e levensjaar moet dit 1,2 gram worden en voor ouderen in het ziekenhuis, vooral na operaties en botbreuken, 1,5 gram.’

‘Heel veel ouderen komen daar niet aan. Geschat wordt dat in Nederland een op de tien thuiswonende ouderen ondervoed is, en van de ouderen die thuiszorg krijgen een op de drie.

Verminderde eetlust als aanwijzing voor ondervoeding

Ondervoeding gaat om meer dan alleen gewicht. Ook iemand met duidelijk overgewicht kan ondervoed zijn. De diagnose ondervoeding wordt gesteld als iemand in zes maanden onbedoeld zes kilo verliest, of drie kilo in een maand, of een bovenarmomtrek heeft van minder dan 25 centimeter. Verminderde eetlust en activiteit kunnen ook aanwijzingen zijn.

In Nederland wordt de SNAQ (Short Nutritional Assessment Questionnaire) gebruikt als screeningsinstrument. Op basis daarvan kan een verpleegkundige of arts iemand doorverwijzen naar de juiste specialist. Een diëtist of tandarts bijvoorbeeld.

Eenzaamheid en het overslaan van een volwaardige maaltijd

De oorzaken van ondervoeding zijn vaak complex en samenhangend. Ziylan: ‘Voor de meeste mensen geldt dat de eetlust afneemt als je ouder wordt. Eenzaamheid kan een rol spelen bij de stap van minder eetlust naar ondervoeding. Het maken van een volwaardige maaltijd kun je makkelijk overslaan als je alleen bent. Nou doen we dat allemaal weleens een keertje, maar de kans bestaat dat een oudere zonder een groot sociaal netwerk dat te vaak doet.’

10 tot 33 procent van de ouderen in Nederland is ondervoed.

Ook psychiatrische problemen, ziekte, kauw- of slikproblemen – bijvoorbeeld vanwege ontstekingen in de mond of een gebit dat niet goed meer past – kunnen leiden tot ondervoeding. En ongezonde eetgewoonten natuurlijk. ‘Het is ongelooflijk hoeveel ouderen ik heb ontmoet die ontbijten met een beschuitje met jam. Daar zit werkelijk helemaal niets in.’

Het gevolg van dit alles is afname van spiermassa en -kracht, vermoeidheid, valincidenten, verminderde weerstand en in het uiterste geval overlijden.

Zorgen voor maaltijden met extra eiwit

Ziylan enquêteerde ruim driehonderd ouderen die gebruikmaakten van een maaltijdservice. Die porties bleken voor de meeste gebruikers te groot. Daarop ontwikkelde ze, samen met een leverancier, maaltijden die met extra eiwit waren verrijkt, een grote en een kleine.

Beide varianten bleken te leiden tot een hogere eiwit-inname en werden door de klanten ook kwalitatief nog eens gewaardeerd. ‘Uit ander onderzoek weten we dat extra eiwit, in combinatie met beweging, leidt tot meer spiermassa en kracht en daardoor tot meer energie.’

Onbewust van risico van ondervoeding

Ouderen en zorgprofessionals zijn zich vaak niet bewust van het risico op ondervoeding. Ook daar is nog een wereld te winnen. En dat is precies wat Ziylan bij de Hogeschool Rotterdam wil doen. Misschien is er geen structurele aandacht voor voeding omdat de HR geen opleiding voeding en diëtetiek heeft. Er is slechts een keuzevak.

Dat moet en kan anders, vindt ze. ‘Het is mijn missie om dat voor elkaar te krijgen. Er zijn nu plannen om kennis over voeding te gaan overdragen in het reguliere curriculum en in de onderzoekslijnen revalidatiezorg ouderen en ouderen en dementie. Vanaf september ga ik college geven over voeding bij het verpleegkundevak kwetsbare ouderen.’

Studenten eten veel, vet en zoet

Kennis en bewustzijn van voeding kunnen bij studenten overigens ook beter, vindt ze. ‘Ik kom natuurlijk van een opleiding – voeding en gezondheid in Wageningen – waarin we ons hyperbewust waren van voeding. Tijdens colleges kwamen alleen een appel en een fles water op tafel. Ik schrik echt van wat ik hier allemaal aan veel, vet, zoet en energydrinks zie gebeuren.’

‘En het hóeft niet, want het bedrijfsrestaurant biedt echt gezonde alternatieven. Als studenten van gezondheidszorgopleidingen al slecht eten, hoe moeten zij dan voedingsproblemen van patiënten en cliënten tijdig signaleren?’

Tekst: Dorine van Namen
Illustratie: Demian Janssen

Canan Ziylan studeerde nutrition & health aan de Wageningen University. Haar proefschrift Undernutrition management and the role of protein-enriched meals for older adults vind je op edepot.wur.nl/390155.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Waarom alle studenten moeten leren over voeding

  1. Goed artikel met een rake analyse.
    We geven een jaarlijks stijgend enorm vermogen van zo’n 80 miljard aan de gezondheidszorg uit, terwijl zo’n 80 % (volgens epidemiologen) herleidbaar is naar ons eigen (voedings-)gedrag, roken, etc. We gaan naar het sportcafe, eten een frikadel bij sportclub feyenoord in de kantine en drinken ons klem op onze sportvakantie.
    De kern ligt bij ons eigen gedrag, niet zo eenvoudig aanpasbaar, maar wel voor de hand liggend.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top