Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blog Vivian: Meer Netflix-series, films en literatuur over onderwijs

Gepubliceerd: 27 January 2017 • Leestijd: 1 minuten en 5 seconden • Vivian Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Pubers die afgeven op hun docenten. Constant geintjes met ze uithalen. Niets positiefs te zeggen hebben over projecten of lessen. Docenten die alles doen wat pedagogisch onverantwoord is, in meer of mindere mate kierewiet zijn of een beetje té close worden met hun leerlingen. Ik kom het maar al te vaak tegen in jeugd- en young adult-boeken en highschoolfilms en -series. En mijn nekharen gaan er zo langzamerhand van overeind staan.

Portret foto van Vivian

Het lijkt alsof het een ware hel is om naar school te gaan en lessen te volgen, alsof docenten alleen maar bestaan om jongeren het leven zuur te maken. En dat is eigenlijk zo oneerlijk tegenover ons, degenen die met enthousiasme de lerarenopleiding doen en lesgeven, terwijl het voor ons soms ook behoorlijk pittig is om ons te ontpoppen tot een goede docent.

En dat is precies waarom ik zo graag meer onderwijsfictie zou willen zien. Ik word al heel blij van mooie docu’s en reportages die de kracht van onderwijs laten zien, zoals DreamSchool, maar nog veel blijer van films als Freedom Writers en series als Rita. Jammer dat er zo weinig van zijn.

En dat terwijl het onderwijs zo’n belangrijke én bijzondere wereld is. Onderwijsfictie kan eindeloze inspiratie voor nieuwe werkvormen en ideeën opleveren, heerlijke herkenning bieden bij onze eigen dilemma’s en conflicten. Maar ook puur vermaak, want het is een wereldje dat machtig interessant en mindblowing kan zijn. Niet alleen voor ons, maar voor iedereen. Want iedereen is naar school geweest, iedereen heeft daar herinneringen aan en ideeën over.

Maar dan moet het popiejopie school is stom-perspectief er wel van af. De meeste docenten zijn ‘gewone docenten’, geen superdocenten die eigen scholen of methoden opzetten, maar mensen die de wereld én het onderwijs wel veranderen. Langzaam, één leerling per keer. En dat wil ik ook voor onderwijsfictie. Eén film, één boek, één serie per keer.

Vivian van Leeuwen is derdejaars lerarenopleiding Nederlands. Ze heeft lichamelijke beperkingen. Eerdere blogs van Vivian lees je hier.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Blog Vivian: Meer Netflix-series, films en literatuur over onderwijs

  1. Rory uit Gilmore Girls is gek op school/hogeschool. En dat gaat 8 seizoenen door. Ik snap jouw boodschap wel trouwens, het zou fijn zijn als school een positiever imago krijgt. Zelfde geldt voor verpleegkundigen. Vaak dat stoffige imago en onderdoen voor arts of relaties daarmee maarja dat verkoopt helaas. Gelukkig zijn ook daar wel mooie films/series van.

  2. Check de japanse manga en live action serie Great Teacher Onizuka. Het is niet realistisch, maar geeft wel een school is leuk boodschap af.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top